Yayınlanma Tarihi: 30 Nisan 2018 Pazartesi

“Vatan Temalı Şiir Okuma Yarışması” Finali ile “Gelenek ve Modernlik Bağlamında Sezai Karakoç” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Bahar Etkinlikleri ve Mezuniyet Töreni etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Vatan Temalı Şiir Okuma Yarışması" finali ile Bahtiyar Aslan'ın konuşmacı olarak yer aldığı "Gelenek ve Modernlik Bağlamında Sezai Karakoç" konulu konferans Fen-Edebiyat Fakültesi Abdulkadir Ozulu Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Güler, üniversitemiz öğretim elamanları, öğrenciler ile çok sayıda misafir katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açış konuşması Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan tarafından yapıldı. Konuşmasında 2018 yılı Hitit Üniversitesi Bahar Etkinlikleri ve Mezuniyet Töreni kapsamında düzenlenen etkinliklere kısaca değinen Prof. Dr. Alkan, öğrencilerin yoğun ilgiyle takip ettikleri kültür, sanat, spor, konferans, kongre ve söyleşi gibi farklı alanlarda çeşitli programların gerçekleştirildiğini ifade etti. Konuşmasında öğrencilerin akademik başarılarının yanında, alanları dışında yeteneklerini ortaya koyup geliştirebilecekleri bu tür faydalı faaliyetlerin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Reha Metin Alkan; özellikle kültürel etkinliklerin önemine dikkat çekti. Sözlerine "Edebiyatımız, tarihimiz, kültürel zenginliğimiz örnek alınabilecek niteliktedir. Bu değerlere sahip çıkmalıyız." şeklinde devam eden Prof. Dr. Alkan; Türk edebiyatının değerli şair ve yazarlarını anmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, konuşmasını Sezai Karakoç'un Türk edebiyatındaki önemine değinerek bitirdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan'ın konuşmasının ardından Vatan Temalı Şiir Okuma Yarışması'nın finali gerçekleştirildi. Yarışmanın finalistleri arasında yer alan Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinden İrem Türkoğlu Arif Nihat Asya'nın "Bayrak" şiirini, İlahiyat Fakültesi öğrencilerinden İsmail Coşar Çiftçibaşı Arif Nihat Asya'nın "Fetih Marşı" şiirini, FEF öğrencilerinden Muhammed Selim Gökçe Arif Nihat Asya'nın "Bayrak" şiirini, Ramazan Yanar Mehmet Akif Ersoy'un "Atiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak" ve İlahiyat Fakültesi öğrencilerinden Yılmaz Bayram Necip Fazıl Kısakürek'in "Sakarya Türküsü" şiirini okuyarak jüri üyeleri ve seyircilerin karşısında performanslarını sergilediler.

Şiir okuma yarışmasının ardından Dr. Öğr. Üyesi, şair ve Türk Edebiyatı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bahtiyar Aslan tarafından "Gelenek ve Modernlik Bağlamında Sezai Karakoç" başlıklı konferansa geçildi. "Edebiyat, edebî ürünler neden vardır?" şeklinde bir soruyla edebiyatın, edebî ürünlerin amacını ve işlevini sorgulayarak konuşmasına başlayan Aslan; sözlerine edebiyatın insanları iyileştirici bir etkisi olduğunu belirterek devam etti. Konuşmasında edebiyat bağlamında gelenek ve modernizm olgusunu ele alan Bahtiyar Aslan, "geleneksel metinler ilahî metotla insanın ontolojisine uygun bir şekilde oluşturulur ve bu tür metinler zamanla sınanır, fazlalıkları çıkarılıp eksiklikleri tamamlanarak olgunluğa ulaşır." ifadeleriyle geleneksel metinlerin özelliklerine değindi. Modernizmin deneysel olmayan, ispatlanamayan, metafizik veya mistik kaynaklı tüm bilgiyi reddettiğini ve dünya ile insan arasındaki ilişkiyi değiştirdiğini ifade ederek sözlerine devam eden Aslan; bu durumun insan varlığının ifadesi olan edebiyatın da değişmesine yol açtığını söyledi.

Edebiyat ve edebî ürünler bağlamında gelenek ve modernizm olgusunu karşılaştırmalı bir şekilde açıklayan Bahtiyar Aslan, konuşmasının devamında Sezai Karakoç ve edebiyat anlayışına değindi. Sezai Karakoç'un "modern şair geleneği günümüze taşıyabilmeli" görüşünü benimsediğini belirten Aslan; "geleneğin tamamen reddedilmesi kadar geleneğe teslim olarak sadece aruz vezni ve hece ölçüsü kullanılarak geleneksel metnin ortaya koyulduğunun düşünülmesi de yanlış bir tutumdur." dedi. Bahtiyar Aslan, klasik metinlerin imkanlarından yararlanan Sezai Karakoç'un şiir anlayışını "geleneksel metinleri olduğu gibi kopyalamak veya şekil bakımından taklit etmek değil, içselleştirerek ilkeleriyle aktarmak" şeklinde özetleyerek Karakoç'un gelenekten ilham almayı "yedi katlı gökyüzüne miraç seyahatine çıkarak orada bulduklarıyla kendi toprağına inip yeni şeyler ortaya çıkarmak" durumuna benzeterek açıkladığını ifade ederek konuşmasını bitirdi.

Konuşmasının ardından kendine ait bir şiiri okuyan Bahtiyar Aslan'a Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan tarafından teşekkür plaketi sunuldu.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, FEF Dekanı Prof. Dr. Emre Güler, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek ve jüri üyeleri Prof. Dr. Mehmet Azimli ile Doç. Dr. Metin Uçar tarafından Vatan Temalı Şiir Okuma Yarışması'nın birincisi İsmail Coşar Çiftçibaşı'na, ikincisi Muhammed Selim Gökçe'ye ve üçüncüsü Ramazan Yanar'a ödüllerinin verilmesiyle program sona erdi.  


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube