Yayınlanma Tarihi: 23 Mayıs 2018 Çarşamba

Öğrencilerimiz Görme Engelliler İçin Sensörlü Baston İcat Etti

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi 3.sınıf öğrencileri, görme engellilerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmak adına hem bastona hem de bileğe takılabilen ve nesneleri 1 metre ile 20 santimetre arasında algılayabilen sensör icat etti.

Görme engellilerin hem evde hem de cadde ve sokaklarda nesneleri dokunmadan uzaktan farkında olmalarına ve hissedebilmelerini sağlayacak bir sensör geliştiren öğrenciler, Walk Feeling (Hissederek Yürü) adlı projelerini tanıttılar.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi 3. sınıf öğrencileri; Furkan Güler, Yasin Candemir, Furkan Aktürk, Tolga Özüdoğru, Berke Kıral, Kemal Akburak ve Abdullah Öztürk, danışman öğretim üyeleri Doç. Dr. Sinan Çalışkan ve Dr. Öğr. Üyesi Çınar Ülkülü ile birlikte görme engellilere hareket kolaylığı sağlayan mesafe sensörlü akıllı bastonu geliştirerek, sensörün evde daha verimli kullanılmasını sağlayacak bir proje hazırladı.

Proje ile ilgili bilgi veren proje sorumlusu Yasin Candemir, görme engellilerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmak adına böyle bir proje hazırladıklarını söyledi. Proje ile engellilerin hem evde hem de cadde ve sokaklarda daha kolay yürümesini hedeflediklerini belirten Candemir, projenin tasarımının ve yazılımının tamamen kendilerine ait olduğunu ifade etti.

Normalde 6 bin TL’ye mal olabilecek cihazı kendi imkanları ile 1000 TL’ye mal ettiklerini belirten Candemir,  projede ultrasonik mesafe sensörü, buzzer, arduino uno, beyaz baston, mini titretişim robotu, PLA+Filament, Power ABS Filament, jumber kablo ve bilek bandajı kullandıklarını ifade etti. Geliştirdikleri sensörün hem baston hem de bileklik ile birlikte kullanılabileceğini söyleyen Candemir, cihazın kullanıcısına elinin herhangi bir nesneye 20 santimetre yaklaştığında ses ve titreşimle uyarı verdiğini kaydetti.

Cihazda engelleri algılayabilmesi için ultrasonik mesafe sensörü bulunduğunu belirten Candemir, ayrıca cihazın 15 derece görme açısına sahip olduğunu ve 1 metre ile 20 santimetre mesafede nesneleri algılayabildiğini vurguladı. Cihazın seri üretimini de düşündüklerini ifade eden Candemir, bunun için sanayici ve işadamları ile işbirliği yaparak seri üretim yapabileceklerini sözlerine ekledi.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube