Yayınlanma Tarihi: 06 Haziran 2018 Çarşamba

Üniversitemizde Hedef Sıfır Atık

İnsana ve çevreye duyarlılık konusunda gereken koşul ve kaynakların eksiksiz olarak temin edilip sağlanması için çalışmalar yapılmasını hedef ve ilke olarak benimseyen Üniversitemiz, “Hedef Sıfır Atık” sloganıyla bu doğrultuda gerçekleştirilen çalışmalarını hızla sürdürmektedir.

Bu kapsamda 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle Üniversitemizde yürütülmekte olan “Atık Yönetim Süreci” ve “Sıfır Atık Hedefi”ne ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 

Erol Olçok Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Nurcan Baykam, Dekanlarımız, Müdürlerimiz, birimlerimizin yöneticileri ve ilgili akademik ve idari personel katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Üniversiteler olarak her alanda olduğu bu alanda da Üniversitemizin öncü olması gerektiğini, lokomotif görevi üstlenmesi gerektiğini kalpten inanıyorum. Bundan önceki yaptığımız çalışmaların sonuçlarını görmeye başlamak, dişe dokunur güzel projelerle kamuoyunun huzuruna çıkabilmek Üniversitemiz ve ilimiz adına guru verici” diyerek atık konusunda çalışmalara birkaç yıl öncesinden başlandığını ifade etti.

Dünyadaki tüketim alışkanlıklarının ve ihtiyaçlarının değişmesiyle atık konusunda dünyada önemli bir problem olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, dünyada her yıl 2,1 milyar tondan daha fazla atık ortaya çıktığını ve bu atıkların enerji olarak 4.5 milyar varil petrol eşdeğeri enerji içerdiğini belirterek söz konusu enerji miktarının dünya elektrik tüketiminin %10’unu karşılayabilecek seviyede olduğunu vurguladı. 

Ülkemizde de bu durumun ciddi bir şekilde ele alındığını ve yıllık 1,5 milyar TL’lik bir rakama ulaşan atık olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Gerek çevre duyarlılığı açısından gerek dünyanın her geçen gün ihtiyaçlarının getirdiği yeni beklentiler gerekse de parasal bakımdan atık yönetiminin son derece önemli olduğu ve artık bunun keyfiyet değil bir mecburiyet noktasına geldiğini söylememiz mümkün olacaktır. Bu anlamda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kısa bir süre öncesinde tanıtımını yaptığı “Sıfır Atık Projesi” gündemimize geldi. Bu konuda da Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın başlatmış olduğu Külliye’de ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaki projelerle de tamamen sıfır atık hedefi ile ciddi çıktılar elde edildi. Sıfır atık projesi başta israfın önlenmesi, kaynakların efektif ve doğru kullanılması, olabildiği kadar atıkların atıldığı yerde ayrıştırılması başta olmak üzere çevre duyarlılığı ve ekonomik değere dönüştürme açısından başlatılmış güzel bir projedir. Bizim de bu konuda geçtiğimiz yıldan itibaren profesyonel bir hüviyete bürünmüş olan bir sürecimiz var” dedi. 

Üniversitemiz bünyesinde yapılan diğer çalışmalara dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, kağıt israfına değinerek Üniversitemizin EBYS’yi zorunlu tutulan tarihten çok önce kurduğunu, kendi ekmeğini ürettiğini, KEP Sistemi ile kağıt israfının yanı sıra zaman israfının da önüne geçtiğini ifade ederek “Tonerlerin toplanması ile ilgili çalışmalarımız başlattık. Cıva ve benzeri malzemeler içeren florasan ampullerin kullanımı azaltmak için LED ampul kullanımına geçildi. Tekstil atıklarından bims denilen malzemeyi güçlendirecek bir projeyi bitirmek üzereyiz. Kentsel dönüşüm başta olmak üzere pek çok bina yıkılıyor ve orada ortaya çıkan malzemeler moloz olarak atılıyor. Biz bunları öğüterek kalker alaşımlı çimento malzeme dönüştürdük ve bunun tekrar çimentoya dönüştürülmesini sağlıyoruz. Lastik ve benzer maddelerden de dayanımlı asfalt deneyleri yapmaktayız. Bunlar Üniversitem adına gurur verici gelişmeler” diyerek çalışmaların yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Atık Yönetim Koordinatörü ve Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Dursun Ali Köse de yürütülmekte olan Atık Yönetim Süreci ve Sıfır Atık Hedefi ile ilgili sunum yaparak detaylı bilgiler verdi.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube