Yayınlanma Tarihi: 19 Ağustos 2018 Pazar

YÖK Atlası Tercih Döneminde Adayların Rehberi Oldu

YKS Sonuçları açıklandıktan sonra 2017 yılı başta olmak üzere tercih yapacakları programların taban ve tavan puanları, mezun sayıları, mezuniyet sonrası başarı durumları gibi çok sayıda detaylı bilgileri içeren YÖK Atlası adayların başvuru rehberi oldu. Adayların üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha bilinçli karar verebilmesini desteklemek amacıyla, YÖK’ün 2016 yılında hizmetine sunduğu YÖK Atlası https://yokatlas.yok.gov.tr web adresinde hizmet vermektedir.

YÖK Atlas programı içerisinde yer alan Lisans Atlası ile Lisans programlarına yerleşenlerin puanları, başarı sıraları, YGS/LYS netleri, geldikleri liseler, geldikleri bölgeler; programda görevli öğretim üyeleri, yabancı uyruklu öğrenciler, Erasmus trafiği ve benzeri pek çok detayı; Önlisans Atlası ile  Önlisans programlarına Sınavsız Geçiş ve YGS puanı ile yerleşenlerin dağılımı, YGS netleri, geldikleri liseler, mezun oldukları lise alan ve dalları; programda görevli öğretim üyeleri, geçmiş yıllarda verilen mezun sayısı, yatay geçiş trafiği ve benzeri pek çok detayı; Mezun Başarı Atlası ile  tercih Kılavuzu'nda yer alan lisans programlarından mezun olanların merkezi uzmanlık sınavlarında gösterdikleri başarıyı görebilme imkanına sahip olmaktalar. 

Ek Yerleştirme süresinde de kullanılması öngörülen YÖK Atlasının, YKS tercih dönemi (31 Temmuz-14 Ağustos) boyunca 2 milyona yakın tekil ziyaretçi trafiğinin oluştuğu yönündeki istatistiki bilgiler YÖK’ün web sayfasında yayımlanmıştır.

YÖK’ün resmi web sayfasında yayımladığı açıklamada;

2016, 2017 ve 2018 tercih dönemleri incelendiğinde YÖK Atlas'ın üniversite adayları ve rehberlerin vazgeçilmez bilgi kaynağı olduğu anlaşılıyor. Kullanıma açıldığı ilk tercih döneminde toplam 940 bin kişi tarafından kullanılan YÖK Atlas programında bu sene bu sayı yaklaşık 2 milyona ulaştı.

Bu sene ilk kez gerçekleştirilen YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) tercih dönemi boyunca (31 Temmuz-14 Ağustos) yani 15 günlük süreçte 1 milyon 963 bin kullanıcının ziyaret ettiği sistemden, ek yerleştirmelerin gerçekleşeceği Eylül ayı sonuna kadar 2,2 milyon adayın faydalanması bekleniyor.

- Sisteme en çok cep ve tabletten giriş yapıldı
 Sistemi kullananların %38'si bilgisayarlarından YÖK Atlas'a ulaşırken, %62'si cep telefonu ya da tabletlerini kullandılar.
 - Kullanıcıların giriş yaptığı iller
 Kullanıcıların:
  • %25'i İstanbul,
  • %17'si Ankara,
  • %8,3'ü İzmir,
  • %6,0's Adana,
  • %4,2'si Antalya,
  • %3,4'ü Bursa,
  • %3,3'ü Gaziantep'ten  sisteme ulaştı.
 - Adaylar ortalama 8 bölümü inceledi
 Adayların sistemde kalma ve arama izlerinden derlenen istatistiklere göre, 2018 YKS tercih döneminde ziyaretçiler sitede ortalama 7 dakika 55 saniye zaman geçirdi ve ortalama 8 farklı bölümü inceledi. Sistemi kullanan her 3 adaydan 2'si mutlaka en az bir kez daha sistemi kullanmak için geri döndü.
 - En çok ilgi gösterilen alanlar "tıp", "hukuk" ve "bilgisayar mühendisliği"
 Verilere göre, bu yıl lisans düzeyinde üniversite tercihi yapacaklar, binlerce üniversite programı arasında sırasıyla en çok "tıp", "hukuk" ve "bilgisayar mühendisliği" alanlarını inceledi.
Önlisans adaylarının en çok ilgi gösterdiği alanlar ise "İlk ve Acil Yardım", "Anestezi" ve "Tıbbi Görüntüleme Teknikleri" oldu. 
- Lisans ve Önlisans programlarında 2018 yılı Yükseköğretim Vitrini belli oldu
 Lisans ve Önlisans Atlaslarında en çok incelenen programlar şunlar oldu:
- Lisans / Önlisans Programlarına gösterilen ilgide 2017 – 2018 kıyaslaması
ifadelerine ve istatistiki bilgilere yer verilmiştir.

YÖK Atlasına ulaşmak için tıklayınız

Hitit Üniversitesi Rektörlüğü

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube