Yayınlanma Tarihi: 31 Ocak 2019 Perşembe

Milli Harita Uygulaması HGM Atlas ve HGM Küre Kullanıma Açıldı

Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğünün yaklaşık bir yıl süren çalışması neticesinde HGM-ATLAS ve HGM-KÜRE uygulamaları geliştirilmiştir. Geliştirilen bu iki uygulamanın en önemli kısmı coğrafi verilerdir. Atlas ve Küre uygulamalarının ana verisi kümesini, kendi uçaklarımızla çektiğimiz ülkemizin tamamın kapsayan hava fotoğrafları ve ürettiğimiz haritalar meteorolojik veriler, deprem bilgileri ve eczane, hastane ve okul gibi önemli noktalar oluşturmaktadır.

Oluşturulan bu iki uygulama ile kamu ve özel sektörde yabancı uygulamalar yerine bu uygulamaların kullanılması ve yurt dışına ödenen kaynağın ülkemizde kalması, bu ülkede yaşayanların ve bu ülkedeki kurumların yabancı uygulamalar tarafından izlenmesinin ve kayıt altına alınmasının önlenmesi hedeflenmiştir. 

Bu yerli ve milli uygulamayla Harita Genel Müdürlüğünce üretilen siyasi ve fiziki, topoğrafik haritalar, hava fotoğrafları ve milli uydu görüntülerinden üretilen ortogörüntüler sunulacaktır. Milli imkânlarla hazırlanan uygulamalarla yurt içi haritalar cadde ve sokak seviyesine kadar görüntülenebilecektir. Ayrıca eczane, okul, kamu binası ve otobüs durağı gibi sıkça ihtiyaç duyulan detayların da sunulduğu uygulamada, güncel meteoroloji verileri de yer alacaktır. Yurt dışı haritalarında ise yerleşim yerleri, ana yollar, önemli nehirler, göllerle dağlar da yer alıyor. Kullanıcılar HGM Atlas üzerinden güncel deprem verilerine de erişebilecektir. HGM Atlas ve HGM Küre, yer arama, yol tarifi, ölçme, uygulama paylaşımı gibi yetenekleri de sunacaktır.

Millî Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Harita Genel Müdürlüğü Küre ve Harita Genel Müdürlüğü Atlas Millî Harita uygulamalarının Türkiye için hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu uygulamaların geliştirilmesinde görev alan kamu ve özel sektör kurumları tebrik etti.

Yaklaşık yarım asırdır bilgi toplumundan, 21. asrın başından beri de dijital dünyadan söz edildiğini belirten Cumhurbaşkanımız, bilginin ve teknolojinin nasıl bir güç olduğunu, küresel şirketlerin piyasa değerlerinin en çarpıcı şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en değerli beş şirketinin tamamının, ilk 10 şirketin yedisinin dijital teknoloji veya bu altyapıya dayalı olarak çalışan hizmet şirketleri olduğunu vurgulayarak Başbakanlığı döneminde himaye ettiği, projelerini yakından takip ettiği, toplantılarına düzenli katıldığı alanlardan birinin de bilim ve teknoloji olduğunu anımsattı.

Türk savunma sanayinin yüzde 65 yerlilik seviyesine ulaştığını ifade eden Cumhurbaşkanımız, bilim ve teknolojideki gayretlerin sadece savunma sanayinden ibaret olmadığını, geniş bant internet abonesi sayısının 16 yılda 3 binden 74 milyona yaklaştığını, mobil telefon abone sayısının 23 milyondan 80 milyonun üzerine çıktığını açıkladı.

Türkiye’de elektronik devlet kullanıcı sayısının 41 milyonun üzerine çıktığı, fiber hatların uzunluğunun 345 bin kilometreye dayandığı ve abone sayısının 2.7 milyon olduğu bilgisini veren Cumhurbaşkanımız, dünyanın çevresine yerleştirilen yeni uydular ve hâlen hazırlığı sürdürülen üç yeni uydu ile Türkiye’nin bu alanda da yerini alma gayretinde olduğunu, geçen haftalarda kuruluşu gerçekleştirilen Türkiye Uzay Ajansı ile uzay çalışmalarında yeni bir aşamaya geçtiklerine inandığını sözlerine ekledi.

HGM-ATLAS ve HGM-KÜRE Uygulamaları İçin Tıklayınız.

Hitit Üniversitesi Rektörlüğü


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube