Yayınlanma Tarihi: 29 Mart 2019 Cuma

“Necip Fazıl ve Gençlik” Paneli Düzenlendi

Necip Fazıl Kısakürek'in doğumunun 115. yılı dolayısıyla Çorum Valiliği ve Üniversitemiz iş birliğiyle "Necip Fazıl ve Gençlik" paneli düzenlendi.

Meslek Yüksekokulu Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonunda gerçekleşen panele Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Moderatörlüğünü Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek'in üstlendiği panel, Eğitimci-Yazar Muzaffer Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ve Şair-Yazar-Akademisyen Bekir Oğuzbaşaran'ın katkılarıyla gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başlayan panel, Necip Fazıl'ın kendi sesinden okuduğu "Gençliğe Hitabe"nin seyircilere dinletilmesiyle devam etti.

Dinletinin ardından programın açış konuşması Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan tarafından yapıldı. Hitit Üniversitesinin bugüne kadar pek çok güzel etkinliğe imza attığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, kendisinin de sevdiği ve şiirlerinden ilham aldığı bir şair olan Necip Fazıl'ı anmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek sözlerine devam etti. "Çağımız bilgi çağıdır. Ancak tek başına ilim faydasızdır. İlim manevî değerlerle güçlendirilmelidir. Bu noktada Necip Fazıl'ın fikirleri önem kazanmaktadır." ifadeleriyle konuşmasına devam eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, programa katılan panelistlere ve panelin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı. 

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi yaptığı selamlama konuşmasında Necip Fazıl'ın hem bir şair hem de bir fikir adamı olarak oldukça önemli bir yerinin olduğunu belirtti. Vali Çiftçi, böyle önemli ve faydalı bir programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.  

Açış ve selamlama konuşmalarının ardından "Necip Fazıl ve Gençlik" konulu panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü yürüten Hitit Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek, "Gönül dünyamıza, maneviyatımıza tercüman olan Necip Fazıl Türk edebiyatının baş ucu eserlerini ortaya koymuştur." ifadesiyle sözlerine başladı. Üniversitelerin bilginin üretildiği ve paylaşıldığı yerler olduğuna, ancak sözlü ifadelerin, yaşanmışlıkların ve deneyimlerin de en az somut bilgi kadar değer taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Demiryürek, böyle etkinliklerin bu noktada önem taşıdıklarını belirtti. Özellikle Necip Fazıl'ı bizzat tanımış, onunla birlikte bulunmuş insanlardan Necip Fazıl'ı dinlemenin çok değerli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Meral Demiryürek, panelistleri kısaca tanıttıktan sonra sözü konuşmacılara bıraktı.  

İlk panelist olan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Necip Fazıl Kısakürek'in Türk edebiyatı ve Türk düşünce tarihindeki önemini belirterek konuşmasına başladı. "Toplumları değiştiren en büyük güç edebiyattır. Özellikle önemli edebiyatçı ve fikir adamlarının eserleri, düşünce yapısı bizlerin düşünce yapısına yön vermektedir. Bu nedenle Necip Fazıl gibi önemli şahsiyetlerin hayatını, davasını, düşünce yapısını ve ideallerini bilmek ve anlamak çok önemlidir." şeklinde tespitleriyle konuşmasına devam eden Mahmut Bıyıklı, Necip Fazıl'ın gençlik idealinin, tıpkı Mehmet Akif ve Sezai Karakoç'un ortaya koyduğu gençlik ideali gibi, tarihine ve vatanına bağlı, manevî değerlere önem veren bir özellik taşıdığını ifade etti.

Programın ikinci panelisti olan Şair-Yazar-Akademisyen Bekir Oğuzbaşaran, kendi hatıralarından yola çıkarak Necip Fazıl'ın düşünce yapısı ve sanat anlayışı ile ilgili önemli detaylar sundu. "Necip Fazıl'ın şiirleri telkin ve tebliğ özelliği taşır. Buna göre şiirlerinde hem sanat sanat içindir hem de sanat toplum içindir anlayışını benimsemiştir." şeklinde ifadelerle konuşmasını sürdüren Oğuzbaşaran, insanların ölseler bile fikir ve eserleriyle yaşayacaklarını, bunun en güzel örneklerinden birinin Necip Fazıl olduğunu belirtti. Necip Fazıl'ın günümüzde her yaş ve kesimde tanındığını ifade eden Bekir Oğuzbaşaran, Necip Fazıl'ın "Sakarya Türküsü" adlı şiirini okuyarak sözlerini sonlandırdı.

Son panelist olan Muzaffer Doğan, üstad Necip Fazıl'ın büyük bir şair olduğu kadar aynı zamanda büyük bir düşünce adamı da olduğunu ifade ederek konuşmasına başladı. "Necip Fazıl olmadan Türk düşünce tarihi eksik kalır, yazılamaz." sözleriyle konuşmasına devam eden Doğan, "Necip Fazıl'ı tanımak onun eserlerini okumaktan geçer" diyerek özellikle genç nesillere hitap etti. Necip Fazıl'ın yetişmesini istediği genç neslin özelliklerinden bahseden Muzaffer Doğan, "irfan sahibi, güçlü bir iradeye sahip, düşünen, kararlı olma" gibi Necip Fazıl'ın gençlik idealinin bazı özelliklerinden bahsetti. Muzaffer Doğan, Necip Fazıl'ın idealinin ve düşüncelerinin yaşatılması için genç neslin sorumluluk sahibi olduğunu hatırlatarak ve Necip Fazıl'ın bir şiirini okuyarak konuşmasını tamamladı.

Program sırasında panelistlerin yanı sıra, Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri Necip Fazıl'ın şiirlerinden örnekler okudular.

Oldukça yoğun ilgi gören panel, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan tarafından panelistlere hediye ve plaket takdim edilmesi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.


Hitit Üniversitesi Rektörlüğü



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube