Yayınlanma Tarihi: 09 Aralık 2020 Çarşamba

Üniversitemiz, Dünya Üniversitelerinden Yüzlercesini Geride Bıraktı

Üniversitemiz,  dünya genelinde çevreye duyarlılık ve uyumluluk alanlarında değerlendirilmeye hak kazanan üniversiteler arasında önemli başarı elde etti.

Türkiye’den 55 üniversitenin katıldığı ve ilk 3 sırayı İstanbul Teknik, Erciyes, Ortadoğu Teknik ve Ege Üniversitesi gibi sayılı üniversitelerin aldığı Greenmetric Dünya Üniversiteler Sıralamasında Üniversitemiz ülkemizden başvuran 55 üniversite arasında 7. oldu.

Hitit Üniversitesi dünya genelinde yapılan sıralamada ise 912 üniversiteden 704’ünü geride bırakarak, 208’inci sıraya yerleşti.

2010 yılında Endonezya Üniversitesi tarafından kurulan Dünya Üniversiteleri IU Greenmetric Ağı, enerji ve iklim değişikliği, atık yönetimi, su kaynakları, ulaşım ve bu hedeflere yönelik eğitim ve araştırma kategorilerinde yaptığı değerlendirmeye, bu yıl dünya genelinde 55’i Türkiye’den toplam 912 üniversiteyi dahil etti.

Pek çok alandaki yükselişini Greenmetric Dünya Üniversiteler Sıralamasında da devam ettiren Üniversitemiz,  2019 yılı Greenmetric sıralamasında dünyada 780 üniversite arasında 282’inci, Türkiye sıralamasında ise 42 üniversite arasında 9’uncu olmuştu. Üniversitemiz, bu yıl daha fazla üniversitenin değerlendirilmeye dahil edilmesine rağmen, sıralamada,   yüzlerce üniversiteyi geride bırakmayı başardı.

“Çevrenin korunması konusunda gerekli ihtimamı gösteren adımları atmaya devam edeceğiz”

Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dünyadan 912 üniversitenin yer aldığı, uluslararası standartlarda yapılan değerlendirme neticesinde elde edilen verinin memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Hitit Üniversitesi’nin, atık yönetimi prosedürlerinin Entegre Çevre Bilgi Sistemi (ECBS) çerçevesinde sistematik bir şekilde sürdürülmesi, geri dönüşüm, aydınlatma ve ısıtma gibi alanlarda gerçekleştirdiği uygulamalar ve konuyla ilgili eğitim ve bilimsel çalışmalarla rol model teşkil eden yükseköğretim kurumlarından biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti:

“Üniversitemizde yapılan örnek çalışmalar arasında trijenerasyon sistemi uygulaması yer alıyor. Yeni yapılan binalarda da her aşamada çevre bilinci göz önünde bulunduruluyor. Kampüs gelişimi noktasında da bu kapsamdaki gerekli çalışmaları özenle yürütüyoruz ve sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyoruz. Üniversitemizin çevreye uyum ve sıfır atık hedefleri ile çevrenin korunması konusunda gerekli ihtimamı gösteren adımları atmaya devam edeceğiz.”

Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk, açıklamasında ayrıca, çevreye duyarlı üniversite olma yolunda gerçekleştiren çalışmalarda katkısı bulunan ve duyarlılık gösteren başta üniversitemizin önceki dönem Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan olmak üzere tüm üniversite personeline teşekkür etti.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube