Yayınlanma Tarihi: 24 Şubat 2020 Pazartesi

Yeni Koronavirüs’e Karşı En Önemli Tedbir El Temizliği

Tıp Fakültemiz Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji öğretim üyeleri tarafından akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimize yönelik Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgınının bulaş ve hastalıktan korunma yolları ile ilgili bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Nurcan Baykam, yapılan bilgilendirme toplantılarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve paniğe neden olan Yeni Koronavirüs’e karşı bireysel olarak alınacak en önemli tedbirin “el temizliği” olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Baykam, Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda, üniversite personelimize, Yeni Koronavirüsü’ne karşı alınacak tedbirlerle ilgili bilgi verdi.

Üniversite olarak bütün birimlerde Yeni Koronavirüs ile ilgili eğitimler düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Baykam, “Bütün olarak herkesin bu virüsle ilgili bilgi sahip olması gerekir. Doğru olarak bilgilenmek hem halk salığı açısından hem de toplumun ruh sağlığı açısından önemli” ifadesini kullandı.

Söz konusu virüsün, Çin’de ortaya çıkış süreci ve dünyada görülen vakalarla ilgili bilgi aktaran Prof. Dr. Baykam, “Koronavirüs, SARS ve MERS gibi hayvandan insana geçmektedir. Bu, diğer virüslerle SARS ile yüzde 75-80 benzerlik gösteriyor. Bu virüsün kaynağı da çiğ tüketilen deniz ürünleri” dedi.


“En az 20 saniye sabunlu suyla elimizi yıkamalıyız”

Prof. Dr. Baykam, Yeni Koronavirüs teşhisinde, vaka tanımında ateş, diğer laboratuvar bulgularına bakıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Gripte de diğer bütün viral üst solunum enfeksiyonlarında da en öneli şey el hijyeni. Solunumla ilgili öksürme, aksırmaya karşı korunmayı öncelersiniz ama el hijyeni bundan da önemlidir. Onun için elinizi çok sık yıkamanız gerekir. En az 20 saniye sabunlu suyla yıkama konusunda hassasiyet göstermemiz gerekir. Özellikle toplu taşıtlardan sonra, toplu aktivitelerden sonra ellerimizi yıkamamız önem arz etmektedir.”

Prof. Dr. Baykam, virüse karşı alınacak bir diğer önlemin de hastalanmış hayvan ürünleri ve çiğ et ürünlerin tüketiminden uzak durmak olduğunu ifade etti.

Virüsle ilgili henüz geliştirilmiş bir tedavi de bulunmadığına işaret eden Prof. Dr. Baykam, bu virüsün enfekte olması neticesinde yaşanan ölümlerin belirli bir yaşın üzerinde olanlarda görüldüğüne işaret ederek, hayatını kaybedenlerin en gencinin yaşının 53 olduğunun öğrenildiğini kaydetti.




HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube