Yayınlanma Tarihi: 03 Şubat 2020 Pazartesi

Eğitmenlerin Dijital Becerilerini Geliştirecek Proje Tanıtıldı

Üniversitemizin, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 2019 çağrı döneminde kabul edilen “Yetişkin Eğitiminde Dijital Yeterliliklerin Geliştirilmesi” adlı projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Meslek Yüksekokulları Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Vali Yardımcısı Tamer Orhan, Belediye Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Hamza Kalınsazlıoğlu, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı. 

Proje Yürütücüsü ve Hitit Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Eşref Savaş Başçı, toplantıda yaptığı konuşmada, dijitalleşen dünyada insanların bilgiye ulaşma hızının son derece arttığını belirterek, bu çağa yetişebilmek adına eğitimcilere büyük görev düştüğünü vurguladı.

“Dijital online öğrenme platformu ve yazılımlarla dijital becerilerini artırmaya çalışacağız”

Eğitimcilerin zamanla hızlı ilerleyen dijital dünyada aynı hızla öğrenme kabiliyetlerini edinmede geri kalabildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Başçı, “Buradaki farklılıktan yola çıkarak online öğrenme platformu ve mobil araç geliştirmek üzere yetişkin eğitiminde görev alan eğitimcilerin dijital becerilerini artırmak amacıyla proje hazırladık” dedi.

Projenin hedef kitlesinde 288 kişi bulunduğunu, bunların 200’ünün yetişkinlerin eğitiminde yer alan eğitimciler olduğunu bildiren Başçı, “Proje kapsamında dijital online öğrenme platformu ve geliştireceğimiz yazılımlarla onların dijital becerilerini bir miktar artırmaya çalışacağız. Eğitimcilerin kullanabileceği yazılım, mobil platformları geliştirerek bunların dijital bilgi ve beceriye dönüşmesini sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Hamza Kalınfazoğlu, okul eğitiminin tek başına eğitim ihtiyaçlarını karşılamadığını, okul sonrası karşılaşılan problemlerin çözümünde de yeterli olmadığını söyledi. Örgün eğitim dışında ilgi ve yeteneklere göre insanların yaşam boyunca yapabileceği uygulamalarla ilgili kurslar düzenlediklerini belirten Kalınsazlıoğlu, isteğe göre bu kursların sayısı ve türünün artırılabildiğini söyledi.

Halk Eğitim Merkezi’nin Çorum’un farklı noktalarında 433 personeliyle hizmet sunduğunu belirten Kalınsazlıoğlu, son 1 yıl içerisinde bin 603 kurs açtıklarını, bu kurslarda 19 bini kadın, 9 bini erkek olmak üzere toplam 28 bin vatandaşa hizmet verildiğini kaydetti. 

Toplantıda, projenin Avrupa Birliği ortakları adına konuşan Avusturya Eğitim Gönüllüleri Vakfından Özer Coşkuner de vakıf olarak “Yetişkin Eğitiminde Dijital Yeterliliklerin Geliştirilmesi” projesinin yaygınlaştırılması için çaba gösterdiklerini söyledi.

Amaçlarının, eğitmenlerin dijital becerilerini geliştirerek eğitim kalitesini artırmak olduğunu dile getiren Coşkuner, “Dünyada öğrencilerin eğitiminde kullanılabilecek birçok yazılım bulunmaktadır. Biz bu proje kapsamında, eğitmenlere bu dijital araçlara ve bilgiye ulaşmaları, eğitimde kullanabilecekleri uygulamaları, yazılımları bulmalarında yardımcı olmayı planlıyoruz” diye konuştu. 

Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk: “Öğrencilerin pozisyonunu, beklentilerini bilerek öğretme metotlarımızı güncellememiz gerekiyor”

Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, proje kapsamında eğitimcilerin eğitimine odaklanıldığını belirterek, “Eğitimde öğrencilerin pozisyonunu, beklentilerini yetkinliklerini bilerek öğretme metotlarımızı güncellememiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Öztürk, 1970, 1980, 1990 ve 2000’lerde eğitim almış bir eğitmenin, 2020 yılında önüne gelen öğrencilerin beklentilerini karşılamakta zorluk çekebileceğini belirterek, şunları kaydetti:

“2000’lerde eğitim almış, 2020’de önüne gelen genç kız ve delikanlımızın eğitim ihtiyacını yada pozisyonu anlamakta zorluk çekebilen kuşak var. Üniversitelerde biz bunu hissediyoruz. Dolayısıyla nokta atışı diyebileceğimiz bir projenin eğitmenlerin dijital becerileri kazanmasında önemli rol oynayacağına inanıyorum,   Projenin hazırlanmasında emeği geçen akademik personelimizi, halk eğitim merkezi görevlilerini ve Avrupalı ortaklarımızı tebrik ediyorum“ diye konuştu.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube