Yayınlanma Tarihi: 20 Mayıs 2020 Çarşamba

Vali Çiftçi ve Belediye Başkanı Aşgın, Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk'ün Canlı Yayın Konuğu Oldu

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ve Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'ün moderatörlüğünde, üniversitemizin kurumsal sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen canlı yayının konuğu oldu.

Hitit Üniversitesi Pandemi Söyleşileri kapsamında, Rektörlük binasında yapılan canlı yayında, Çorum'da, Valilik ve Belediye tarafından yeni tip koronavirüs salgını sürecinde yapılan çalışmalar ele alındı.

Vali Mustafa Çiftçi, Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk'ün, Çorum'da yeni tip koronavirüs salgını sürecinde yapılan çalışmalara ilişkin sorusu üzerine, şöyle konuştu:

“Henüz ülkemizde vakalar ortaya çıkmadan biz ilimizde daha önce bu süreci başlatmıştık. Alınması gereken tedbirlerle ilgili neler yapabiliriz diye burada beraber düzenlediğimiz toplantının neticesinde güzel başlangıç yaptık. Ardından İçişleri Bakanlığımızın genelgeleri doğrultusunda süreç başlamış oldu. İlk başta zaten bütün aldığımız tedbirlerin, kararların 4 ana gerekçesi vardı; sağlık sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak. Bunu sağlayamazsak, İtalya'da, İspanya'da gördüğünüz gibi sorunlar yaşayabilirdik. Hamdolsun ilimizde bu manada hiçbir sıkıntı olmadı. Hastalarımızın, hastanemizde rahat şekilde tedavilerini yaptık. İkincisi, kamu düzenini sağlamak ve halk sağlığının korunmasıydı. Bu noktada da İçişleri Bakanlığımızın genelgeleri dahilinde kararları zamanında yürürlüğe koyduk. Gerçekten Çorum halkına müteşekkiriz. Alınan tedbirlere harfiyen riayet ettiler. Kısa süre içerisinde bu musibetten kurtulacağımızı ümit ediyoruz. Üçüncüsü üretim ve tedarik zincirinin devamını sağlamaktı. Bu noktada bir sıkıntımız olmadı. Son olarak dördüncüsü de sosyal mesafe ve izolasyondu. Şu anda geldiğimiz noktada hayat yavaş yavaş normalleşiyor. Yeni dönemin de kuralları var. Sosyal mesafe uygulaması devam ediyor, maske kullanımına riayet ediyoruz. Bir başka husus da hijyene uymak ve kalabalık ortamdan uzaklaşmak.”

Karantina Uygulanan Bir Yerleşim Birimi Kaldı

Prof. Dr. Öztürk’ün, “Çorum'da salgın dolayısıyla karantina uygulanan yerleşim birimimiz kaldı mı” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Vali Çiftçi, “Bizim karantinaya aldığımız 13 tane yerleşim birimimiz vardı. Hepsinde karantina uygulandı. 1 tane Sungurlu ilçemizin köyünde karantina tedbirleri devam ediyor. O da yarın (19 Mayıs'ta) tamamlanmış olacak” dedi.

Canlı yayını takip eden öğrencilerin sorularını da yönelten Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk, salgın nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilmesinin ardından memleketlerine giden öğrencilerin, yurtlarda bıraktıkları özel eşyalarının durumuna ilişkin soruyu aktarması üzerine de Vali Çiftçi, “Seyahat kısıtlaması devam ediyor. Yeni dalga olmazsa, temmuz ayı başında, seyahat kısıtlamaları kalktığında, öğrenciler Çorum'a gelip eşyalarını alabilecekler. Eşyaları güvende” ifadesini kullandı.

Vali Çiftçi, Spor Fakültesi öğrencilerinin, Çorum'daki olimpik yüzme havuzuyla ilgili çalışmaların son durumuna ilişkin bilgi talep etmesi üzerine de “Gençlik ve Spor Bakanımız Kasapoğlu geçen yıl ilimize geldiğinde kendisine bu konuyu arz etmiştik. Bir tamirat ve tadilattan geçirmeye ihtiyaç olduğunu iletmiştik. Kendileri gerekli değerlendirmeleri yaptılar ve 7 milyon liralık ödenek gönderdiler. Adeta yeniden yapılıyor. Normal sürecimiz Nisan ayında bitiyordu ama bu pandemi sürecine denk geldiğinden yüklenici firmaya ek süre verildi. Bu süreçle beraber haziran ayı içerisinde oradaki işler tamamlanmış olacak. Yüzme havuzumuz öğrencilerimizin ve halkımızın hizmetine sunulmuş olacak” diye konuştu.

Prof. Dr. Öztürk,  pandemi sürecinde yaşananların dünyada bir şeylerin değişeceğine işaret ettiğini,  bu kapsamda Hitit Üniversitesi olarak uzaktan eğitim gibi yeni pratiklerin altyapısını kurmaya çalıştıklarını belirterek, Vali Çiftçi'ye, bu sürecin Valilik çalışmalarında da bir farklılaşmaya neden olup olmadığını sordu. Bu soru üzerine, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Artık hiçbir şey eskisi gibi olamayacak” şeklindeki tespitini hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Geçenlerde Pazarcılar Odası temsilcileriyle bir araya geldik. Pazar yerlerinde uyguladığımız düzenlemeler oldu. Mesala şu anda bütün pazarcılarımız maske takıyor, eldiven kullanıyor, aralarında 3’er metre mesafe bulunduruyor. Dediler ki, 'biz tekrar mesafeyi 1 metreye indirelim.' Onlara, Cumhurbaşkanımızın sözünü hatırlattım. Artık yeni hale göre, şartlara göre ne yapmamız gerekiyorsa onu düşünmemiz gerekiyor. Yeni dönemin de kendine göre kuralları var.”

Belediye Başkanı Aşgın: “Çorum'da Sayın Valimizin önderliğinde güzel bir sınav verdik”

Prof. Dr. Öztürk'ün, pandemi sürecinde Çorum Belediyesi tarafından yapılan çalışmaları sorduğu Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da henüz vaka ortaya çıkmadan çok ciddi önlemler alındığını, bu sayede tüm dünyayı kasıp kavuran salgının Türkiye'ye çok daha geç yayıldığını anımsattı.

Salgın öncesinde, “herkes maske takacak ve sosyal mesafe uygulanacak” şeklindeki uyarıları Türkiye'nin çok ciddiye aldığını anlatan Aşgın, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımızın işaret fişeğini çakmasıyla tüm kamu kurumları harekete geçti. Ortada bir başarı var. Bu başarı, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlıklarımız, diğer bürokrasideki yöneticiler ve yerel yönetimlere aittir. Bu birlikteliğin, hızlı hareket etmenin ve Cumhurbaşkanlığı sisteminin katkısı vb. çok şey söylenebilir. Herkes ne yaptığını çok iyi biliyor. Daha önce yazılmış bir senaryo gibi hemen fiiliyata geçti. Diğer ülkelerde birçok sorunlar yaşanırken elhamdulillah bizim ülkemizde bu sorunları yaşamadık. Bu anlamda güzel sınav verildi. Çorum'da da Sayın Valimizin önderliğinde güzel bir sınav verdik. Önemli bir problem olmadı. Sayın Valimize ve Çorum halkına bu süreçteki duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyoruz. Gençlerimiz, yaşlılarımız bu süreçte çok iyi sınav verdi.”

Dr. Aşgın, pandemi sürecinde iki önemli husus arasında denge gözetmeye çalıştıklarını belirterek, “Bir tarafta hizmetlerdeki verimlilik bir tarafta da özgürlükler. Bu hassasiyetle hareket ediyoruz. Yasaklamalara ve sınırlamalara hemen başvurmak yerine mevcut durumu değerlendirip ihtiyaç var mı ona göre karar vermek gerektiğini düşünüyor ve bu şekilde hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Aşgın, öğrencilerin toplu taşıtlarda akbil uygulamasına yönelik bir projeleri olup olmadığı yönündeki soruya da “Toplu ulaşım özel bir firma tarafından yapılıyor. Belediyenin tek taraflı vereceği bir karar değil. Firma ile de görüşmek suretiyle böyle bir proje üzerinde çalışılabilir. Hali hazırda zaten fiyat farkı var. Öğrencilerimiz uygun fiyatla toplu taşıtları kullanabiliyorlar” şeklinde yanıt verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk, öğrencilerin sorularını yanıtladı

Canlı yayında, daha sonra Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, kendisine yönelik iletilen soruları yanıtladı. Bir öğrencinin, üniversitenin erken açılmasının mümkün olup olmadığını sorması üzerine, Prof. Dr. Öztürk, Milli Eğitime Bakanlığı’na bağlı okulların, Eylül ayında açılması yönünde bir karar alındığını, üniversitelerle ilgili buna benzer bir durumun söz konusu olabileceğini belirterek, Yükseköğretim Kurulu'nun da bu yönde ön açmasını beklediklerini ifade etti. 

Erasmus hakkı kazananların, pandemi süreci nedeniyle karşılaştıkları belirsizlik durumuna ilişkin soruyu da yanıtlayan Prof. Dr. Öztürk, “Ulusal Ajans ile bu konuyu görüşüyoruz. İlgili ülkelerde, AB içerisinde karar alınması gerekir. Sizlerin hakkınızın zayi edilmemesi için bizler elimizden geleni yapacağız” dedi.

Prof. Dr. Öztürk, İlahiyat Fakültesi inşaatının ne zaman tamamlanacağına dair soruyu da “Geldiğim günden beri çok yoğun uğraştığım konu, kampüs inşaatı. Bugün itibarıyla hamd olsun tamamlama ihalesine çıkıldı. İnşallah doğru yüklenicilerle beraber daha da uzatmadan kampüs altyapısının yapımını bir şekilde öne alırız” şeklinde yanıtladı.

Salgın nedeniyle mezuniyet töreni yapılıp yapılmayacağı yönündeki soru üzerine de Prof. Dr. Öztürk, “Hitit Üniversitesi öğrencilerimizi böyle güzel günden mahrum bırakmak istemeyiz. Geçen sene hoşgeldin şenliği başlatmıştık. Bu yıla mahsus mezuniyet törenlerimizi Hoş geldin şenliğiyle beraber yapalım istiyoruz” diye konuştu.

Canlı yayın, daha sonra Vali Çiftçi, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ve Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk'ün, öğrencilerimize yönelik kendilerini geliştirmeleri adına nasıl bir yol izlemeleri gerektiği hususunda paylaştığı mesajlarla sona erdi.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube