Yayınlanma Tarihi: 07 Eylül 2020 Pazartesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğrencimizin Projesine TÜBİTAK’tan Destek

Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümümüzden öğrencimiz Merve Gürgil’in, üzüm turşularının raf ömrünü uzatmaya yönelik hazırladığı projenin TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandığı bildirildi.

Gürgil’in, Mühendislik Fakültesi Arş. Gör. Dr. Tuba Büyüksırıt Bedir’in akademik danışmanlığında sunduğu “Çeşitli Aromatik Bitkilerin Kullanılması ile Üzüm Turşularının Bozulmasının Engellenmesi” adlı proje, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında kabul edildi.

Proje kapsamında, zengin besinsel içeriğe sahip üzüm meyvesinin, bilinen en eski dayandırma yöntemlerinden biri olan turşu ürününe işlenmesi planlanıyor. Hem probiyotik bakteriler hem de yüksek besleyici değere sahip olması bakımından çok faydalı bir gıda ürünü olarak bilinen üzüm turşusunun, 10 farklı bitki kullanılarak aromalandırılması ve duyusal olarak değerlendirilmesi ile en çok tercih edilen türünün belirlenmesi hedefleniyor.

Turşuların, bozulmasına neden olan veya istenmeyen mikroorganizmalara karşı antimikrobiyel etkilerinin belirlenmesi için mikrobiyolojik analizleri ile üretilen ürünün kimyasal ve fiziksel özellikleri, olgunlaşma ve depolama döneminde periyodik analizlerle de takibinin yapılması planlanıyor.

Dr. Tuba Büyüksırıt Bedir, üzüm turşusunun üretimi ile yapılan laboratuvar çalışmalarının çok az veya yetersiz olduğunu belirterek, “Bu çalışma ile üzüm turşusu üretimi ve bitkilerle aromalandırılması sonucunda elde edilecek bilgilerle literatüre katkı sağlanacak” dedi.


Üzüm turşusunun raf ömrü uzatılacak

Ayrıca kullanılacak aromatik bitkilerle ürün çeşitliliğinin arttırılması ve bitkilerin antimikrobiyel etkilerinin belirlenmesi ile de raf ömrünü uzatmada potansiyel olma ihtimallerinin söz konusu olacağına işaret eden Dr. Büyüksırıt Bedir, “Proje kapsamında elde edilecek olumlu sonuçlar, hem yerel üretimle sınırlı olan üzüm turşularının endüstriyel üretimini başlatacak ve dolayısıyla ekonomik katkı sağlayacak, hem de az çalışma bulunan üzüm turşusu ve eklenen aromatik bitkilerle bozulmanın engellemesi konularında sonrasında yapılacak bilimsel çalışmalarda yol gösterici olacaktır” ifadesini kullandı.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube