Yayınlanma Tarihi: 12 Aralık 2022 Pazartesi

II. Uluslararası Hitit Güvenlik Çalışmaları Kongresi Düzenlendi

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından II. Uluslararası Hitit Güvenlik Çalışmaları Kongresi düzenlendi.

Üniversitemizin kurumsal YouTube ve Twitter hesaplarından canlı yayınlanan çevrimiçi kongrenin açılışına, Türkiye Cumhuriyeti Zagrep Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek, İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sabiha Kılıç, Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, Hitit Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sami Kiraz katıldı.

Hitit Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sami Kiraz, Uluslararası İlişkiler Bölümünün 2020 yılı itibari ile öğrenci alımına başlayan bir bölüm olduğunu söyleyerek “Bu vesileyle genç bir bölüm olduğunu ve henüz mezun vermediğini belirtmek istiyorum” dedi.

Aynı zamanda Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Çalışmaları yüksek lisans programından bahseden Doç. Dr. Kiraz, öğrencilerin kendilerine geliştirmeye yönelik ulusal ve uluslararası katılımlı etkinlikler düzenlemeyi önemsediklerini belirtti.

“Gündem Konuşmaları” adıyla alanında uzman araştırmacı ve akademisyenlerin atılımıyla seri programlar gerçekleştirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Kiraz, “Bu faaliyetler içerisinde ön palana çıkan ve bizim için kıymetli olan ve bugün de açılışını yaptığımız Uluslararası Hitit Güvenlik Çalışmaları Kongresi’dir” dedi.

İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sabiha Kılıç da İktisadi İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün İngilizce program olarak devam ettiğini söyleyerek “Bölüm olarak geçen sene ses getiren başarılı bir kongreye imza atıldı. Bu sene de talep oldukça yüksek. Yine kongremizin ikincisinin başarıyla tamamlanacağına inanıyorum” dedi.

Kongrenin başarıyla tamamlanması temennisinde bulunarak sözlerine başlayan Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek ise kongre neticesinde hazırlanacak olan bildiri kitapçığının akademisyenler ve araştırmacıların için yeni bilgilerin ve farklı çözüm önerilerinin bir araya getirileceği faydalı bir kaynak olacağının altını çizdi.

Türkiye Cumhuriyeti Zagrep Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran, bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Hitit Güvenlik Çalışmaları Kongresi’nin başarılı bir şekilde tamamlanmasını diledi.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, kongrenin bu yılki teması olan “Değişen Küresel Güvenlik Mimarisi: Yeni Tehditler, Aktörler, Roller ve Uluslararası Kurumsal Yapılanma” konusunun oldukça önemli bir çalışma alanı olduğunu belirtti.

Çok büyük değişimler çağında olunduğunu hatırlatarak sözlerine devam eden Prof. Dr. Okur, bu değişim ve dönüşümlerin aksettiği en önemli alanlar arasında ise güvenlik kurumları ve uluslararası güvenlik mimarisinin geldiğini söyledi.

“Bu dönüşümün boyutlarını anlayabilmek için kavram dağarcığımızı da yeniden gözden geçirmemiz lazım. Şu cümlenin yaşadığımız çağı karakterize ettiğini düşünüyorum. Küresizleşerek dünyalara ayrılan yeryüzünde tarihi kırılma sürecini adımlıyoruz.”dedi.

Küresizleşmeyi anlayabilmek için küreselleşmenin ne demek olduğunun önemine dikkat çeken Prof. Dr. Okur, konuşmasına şöyle devam etti:

“Dünyalar bir sistem olarak karşımıza çıkıyorlar. Bu sistemin temel bileşenleri bağımsız siyasi birimler. Aynı kültürel havzaya mensup olan ülkeler ve coğrafyalar her zaman dünya dönemi yaşamazlar. Bazı dönemlerde böylesine dünya oluşturan örgütlere sahip olurlar. Örneğin 2. Dünya Savaşı’nın Avrupa’sı, bir dünya değildi. Savaşan ulus devletlerarasındaki mücadeleye sahne oluyordu. Bu devletler ortak bir geçmişe sahip olsalar da geçmişte dünya olarak örgütlenmiş olsalar da 2. Dünya Savaşı yılları Avrupa’nın çatışma dönemiydi.”

“Biz küresizleşme dönemine giriyoruz, çünkü küreselleşme süreci dünya gezegeni, gezegen üzerinde yaşayanları, örgütlülük sistemi anlamında tek dünya haline getiremedi” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Okur,  küresel ve finans akışlar, işlerin ve ekonominin yeryüzü ölçeğinde örgütlenmesinin eski medeniyet coğrafyalarını canlandırdığını söyleyerek buralardaki zenginlik birikimlerinin jeopolitik rakamları yeniden tetiklediğini belirtti.

Prof. Dr. Okur, güvenlik alanına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak “Artık güvenliğin yeni planda olduğu bir dönemdeyiz. Güvenliğin görevi ekonominin gösterdiği uygun bir tasarımın yapılmasıydı. Şimdi ise tam tersi güvenliğin ön planda olduğu ve ekonominin buna göre tasarlanacağı bir yenidünyayı anlatıyor” ifadelerini kullandı.

Kongre kapsamında, Uluslararası Güvenlik, Ontolojik Güvenlik, Terör, Göç, İstihbarat, Enerji, Bölge Çalışmaları, Jeopolitik, Savunma Sanayi, Savaş-Barış, Çatışma ve Kriz Yönetimi, Küreselleşme, Kriminoloji, Ekonomi Güvenliği, Çevre Güvenliği, Uluslararası Kuruluşlar ve Kamu Güvenliği alanlarında 154 katılımcı tarafından 8 adet tematik ve 22 adet akademik olmak üzere toplam 30 oturumda 137 bildiri sunuldu.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube