Yangın ve Acil Durumlar Dersinin Uygulamalı Bölümü Osmancık Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde işlendi.


Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı öğrencileri, dış paydaş görüşmeleri kapsamında planlanan Yangın ve Acil Durumlar dersi uygulama etkinliği çerçevesinde 06.11.2025 tarihinde ve ders saatinde Osmancık Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ne teknik gezi yapılarak uygulamalı bölüm itfaiye eşliğinde işlendi. Teknik gezi, İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Bölüm başkanı  Dr. Öğr. Üyesi Şenol YAVUZ rehberliğinde yürütüldü.

Ziyaret kapsamında, yangın ve acil durum yönetimiyle ilgili teorik derslerde işlenen konuların uygulamalı olarak pekiştirilmesi amaçlandı. İtfaiye amiri Nafi ÖNDER ve itfaiye personeli tarafından öğrencilere yangın çeşitleri, yangın sınıflandırmaları (A, B, C, D, F tipi yangınlar), yangın söndürme yöntemleri ve itfaiyecilikte kullanılan araç-gereçler hakkında detaylı bilgiler verildi.

İtfaiye amiri ÖNDER, öğrencilere araç kazalarında kurtarma teknikleri, yangına müdahale basamakları, yangın söndürme tüplerinin çeşitleri, yangın söndürmede kullanılan kimyasalların bileşimi, su ve köpük kullanımının gerekçeleri gibi konularda bilgi aktardı. Ayrıca, KKT (Kuru Kimyevi Toz) tüplerinin bileşenleri, periyodik kontrolleri ve kullanımı hakkında da açıklamalarda bulundu. Gezi kapsamında, itfaiye biriminde yer alan itfaiye araçları, merdivenli kurtarma araçları, su tankerleri, köpük sistemleri, hortum ve nozullar öğrencilere tanıtıldı. Özellikle yangın söndürme sırasında köpük oluşumu ve köpük sistemlerinin çalışma prensibi uygulamalı olarak gösterildi. Teorik bilginin pratiğe dönüştürüldüğü bölümde, bir itfaiye görevlisi tam donanımlı işbaşı kıyafetleriyle uygulamalı yangın söndürme tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikatta su, su sisi, köpük ve kuru kimyevi toz kullanılarak farklı yangın türlerine müdahale yöntemleri sergilendi. Öğrenciler arasından gönüllü olanlar, itfaiye görevlilerinin rehberliğinde yangın söndürme tüpleri kullanarak uygulamaya katıldılar.

Etkinliğin sonunda, itfaiye binasının teras katında itfaiye yetkilileri tarafından öğrencilere çay ikramı yapıldı ve öğrencilerin yangın güvenliği ve itfaiyecilikle ilgili soruları yanıtlandı. Dr. Öğr. Üyesi Şenol YAVUZ, teknik geziye ev sahipliği yapan Osmancık Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ne ve bilgi ile deneyimlerini öğrencilerle paylaşan itfaiye personeline teşekkür ederek etkinliği sonlandırdı. Bu teknik gezi ile öğrenciler, yangın güvenliği ve acil durum yönetimi konusunda hem teorik hem de pratik bilgi edinme fırsatı buldular.



Instagram
Tercih Dönemi Danışma Hattı
Tercih Dönemi Danışma Hattı
Birim Yöneticilerimiz İle Görüşün
Uluslararası Ofis
Öğrenci Temsilcisi
Çevrimiçi
Tıp Fakültesi
Tercih Danışmanı
Çevrimiçi
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
Tercih Danışmanı
Çevrimiçi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Tercih Danışmanı
Çevrimiçi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
Tercih Danışmanı
Çevrimiçi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Tercih Danışmanı
Çevrimiçi
İlahiyat Fakültesi
Tercih Danışmanı
Çevrimiçi
Spor Bilimleri Fakültesi
Tercih Danışmanı
Çevrimiçi
Teknik Bilimler MYO
Tercih Danışmanı
Çevrimiçi
Sosyal Bilimler MYO
Tercih Danışmanı
Çevrimiçi
Alaca Avni Çelik MYO
Tercih Danışmanı
Çevrimiçi
Osmancık Ömer Derindere MYO
Tercih Danışmanı
Çevrimiçi
Sungurlu MYO
Tercih Danışmanı
Çevrimiçi
İskilip MYO
Tercih Danışmanı
Çevrimiçi
Sağlık Hizmetleri MYO
Tercih Danışmanı
Çevrimiçi
Erişilebilirlik

Metin Boyutu: