Yayınlanma Tarihi: 11 Mayıs 2015 Pazartesi

10-16 Mayıs Engelliler Haftası Mesajı

Her yıl 10-16 Mayıs tarihlerinde Engelliler Haftasında her bir günü farklı engel gruplarının sorunlarını tanımak, çözümler üretmek üzere idrak etmekteyiz. Bu tarihlerde bu konuda ilgili kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini tanıma imkânını daha çok buluyor, toplumumuzun aileleriyle birlikte düşündüğümüzde önemli bir kesimi hakkında farkındalığımızı ve duyarlılığımızı arttırıyoruz.

Engellilik ve yaşam üzerine yapılan faaliyetlerden anlaşılmaktadır ki farkındalığımız ve duyarlılığımız eskiye oranla hızla artsa da toplumumuzun bu konuda aşması gereken asıl ihtiyacı, engellilerin ve ailelerinin sorunlarını yakından tanımak ve daha çok bilgi edinmektir. Farkındalık ve duyarlılık önemli bir temel oluşturmakla birlikte bilgiyle desteklenmedikçe ön yargılarımızın üstesinden gelemezler. İhtiyacımız, bilgidir. Bilgi, her konuda olduğu gibi ön yargılarımızı yenecek olandır.

Çoğumuzun engellilerle iletişim kurabilme, onların sorunlarına çözüm üretebilme konusundaki kendi imkânlarıyla yapabilecekleri olduğuna inanmak konusunda ön yargıları bulunmaktadır. Bu hususlarda çözümsüz olduğumuz, engellilerin yaşamına birey olarak katacak bir şeyimiz olmadığı hakkında da ön yargılarımız var. Bu ön yargıları, bilgilenme yoluyla aşan bireylerin, engellilerin sorunlarını yakından tanıdıkça bildiklerini hayata geçirmekte tereddüt yaşamadıkları anlaşılmaktadır. Daha önemli olarak ortaya çıkan husus, bunların çok büyük çabalar da gerektirmeyen konular olmasıdır. Bir komşu, bir esnaf, bir öğretmen, bir memur, bir öğrenci, bir işçi olarak birden fazla konu ele alınabilir. Bir sabah selamından tutun da iş yerimizde engellilerin ziyaretine uygun basit ama etkili fiziksel düzenlemeler yapmaya; verdiğimiz dersleri engellilere de uygun şekilde anlatabilmekten, kurumumuza gelen bir engelliye nasıl davranabileceğimizi öğrenmeye ya da engelli dernekleri için sosyal zamanlarımızda gönüllü çalışmalarla onların mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmelerine destek olabiliriz.

Engellilerin hayata katılımları önünde engel olmamak için bilgiye kapılarınızı açın; ön yargıların hayatı birlikte yaşamamıza engel olmasına engel olun. Bu yıl ki Engelliler Haftasının bilgimizi arttırmaya, ön yargılarımızı azaltmaya vesile olması ve bu konuda yaşamımıza yenilikler getirmesi dilekleriyle saygılarımızı sunarız.

 

                                                                                                                                                       HİTİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube