Yayınlanma Tarihi: 07 Ocak 2016 Perşembe

2016 - ÖSYS Başvuruları Başladı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) resmi web sitesinde 2016 -  ÖSYS sınavına ilişkin sınav takvimi ve aday el rehberi yayımlandı. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Başvuru tarihlerinin 06-20 Ocak 2016 olarak açıklanan takvimde, başvuru süresinin kesinlikle uzatılmayacağı belirtilen Aday El Rehberinde şu hususlara yer verildi:

“Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS), Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olmak üzere iki aşamalı sınavlar bütününden oluşmaktadır. 

Birinci aşama: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), ölçmeye yönelik soruları içermekte olup, YGS’ den 150 ve üzeri puan alan adaylar, Meslek Yüksekokullarını tercih edebilmekte, 180 ve üzeri puan alanlar ise Lisans Yerleştirme Sınavlarına girmeye hak kazanmaktadır. 

İkinci aşama: Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS); adayların farklı alanlardaki bilgilerini ölçerek puanlarına göre üniversitelerin ilgili programlarını tercih etme hakkı vermektedir. Sınavlar, Milli Eğitim Bakanlığının ortak müfredata dayalı Türkçe, Sosyal, Matematik, Fen Bilimleri ve Yabancı Dil sorularını içermektedir. 

Ayrıca, Sınavsız Geçiş Hakkı ile Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan ya da mezun olacak öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı meslek yüksekokulu ve açıköğretim önlisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir.

Başvuru 

Adaylar başvuru süresinde öncelikle bir başvuru merkezi veya sınav koordinatörlüğüne giderek (lise son sınıfında okuyanlar için başvuru merkezi, kayıtlı oldukları lise müdürlüğüdür.) kişisel bilgilerini ve sınava girmek istedikleri yer tercihlerini bildirmeleri ve daha sonra sınav ücretini yatırarak başvuru sürecini tamamlamaları gerekmektedir. 

a) Başvurumu Nereye Yapacağım 

Bir ortaöğretim kurumunda örgün eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylar; başvurularını kendi okullarında yapabileceklerdir. Kendi okulu başvuru merkezi olmayan adaylar ise okul müdürü tarafından ÖSYM’ce belirlenmiş olan başvuru merkezine yönlendirilecek, 

Diğer adaylar (açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan/var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar); 

başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinde yapacaklardır. 

b) Başvuru Yapılacak Merkezler

ÖSYS başvuru merkezlerinin adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinde yer almaktadır. 

Sınav Ücreti 

Sınav ücreti, kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içerisinde yatırılacaktır.

Başvuru sırasında, başvuru merkezi görevlisinin bilgilerinizi ve fotoğrafınızı elektronik ortama aktardıktan sonra size vereceği Aday Başvuru Formu çıktısını dikkatle kontrol ediniz ve imzalayarak görevliye veriniz. Başvuru merkezince onaylanmış bu formu özenle saklayınız.”

Aday El Rehberinde ayrıca sınava girecek öğrencilerin başvuru süreci ve sınavlar hakkında genel bilgiler yer almaktadır. Klavuzda 2015-ÖSYS’de önlisans düzeyinde tercih etme hakkı 140 ve üzeri olan YGS puanının alt sınırı 2016-ÖSYS’de 150’ye yükseltildiği ifade edilmiştir.

2016 - ÖSYS Sınav Tarihleri

YGS : 13 Mart 2016
LYS – 4 : 18 Haziran 2016
LYS – 1 : 19 Haziran 2016
LYS – 2 : 25 Haziran 2016
LYS – 5 : 25 Haziran 2016
LYS – 3 : 26 Haziran 2016

2016-ÖSYS Başvuruları hakkında detaylı bilgi ve yayımlanan klavuzlar için tıklayınız.
Sınava girecek öğrencilere başarılar dileriz.


HİTİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube