Yayınlanma Tarihi: 10 Mayıs 2017 Çarşamba

Tarihte İz Bırakanlar: Doğumunun 220. Yılında Şeyh Şamil ve Kafkasya Sempozyumu

Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi ve Üniversitemiz iş birliğinde “Tarihte İz Bırakanlar: Doğumunun 220. Yılında Şeyh Şamil ve Kafkasya Sempozyumu” düzenlenecektir. 11-12 Mayıs 2017 tarihinde Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonunda gerçekleştirilecek olan sempozyumun temel konusu Şeyh Şamil ve Kafkasya olacaktır.

Şeyh Şamil; 1797 yılında Dağıstan’ın Gimri Köyü’nde doğmuştur. Şamil, XIX. yüzyılda Rusya’nın Kafkasya’yı işgaline karşı verilen istiklal mücadelesinin en önde gelen lideri olup 1829-1859 yılları arasında tam 30 yıl Ruslarla mücadele etmiş ve bölgede bir devlet teşkilatı kurmuştur. Hayatta olduğu dönemde bile Avrupa’nın ve tüm İslâm dünyasının dikkatlerini üzerine çeken Şeyh Şamil hakkında yaşadığı dönemde romanlar ile tiyatro ve araştırma eserleri kaleme alınmıştır. 1859 yılında Ruslara teslim olmak zorunda kalan Şeyh Şamil 1869 yılında İstanbul’a gelmiş, oradan hacca gitmiş ve 1871 yılında Medine’de vefat etmiştir. 1854 yılında İngiltere’de yayınlanan bir kitapta Şeyh Şamil hakkında “İlyas Mansur’un Dağıstan’da başlattığı ve ardından Gazi Molla’nın kısmen devam ettirdiği şeyi, Kafkasya’nın şimdiki imamı ve savaşçısı Şamil Bey mükemmelleştirdi. Dağıstan’a çeşitli reformlar getirmeyi de başardı. Düzgün bir hükümet kurdu. Mahkemeler ve posta sistemi, turistleri korumak için jandarmalar ve konaklamalar için hanlar oluşturdu ve vergi uyguladı. Yani her şeyi mümkün olduğunca uygar toplumların adet ve usullerine benzetti” denilmektedir.

2017 yılı, hayatının otuz yılını Ruslarla mücadele ederek geçiren ve Kafkas Kartalı olarak ün kazanan Şeyh Şamil’in doğumunun 220. yılıdır. Sempozyumda sunulacak bildiriler kitap olarak da yayınlanarak kamuoyunun bilgisine sunulacaktır. Böylece sempozyumda ortaya konulacak yeni bilgilerle bu büyük lider anılmış ve Şeyh Şamil’in biyografisine katkı sağlanmış olacaktır. 

Sempozyum web sayfası için tıklayınız.

Düzenlenecek sempozyuma üniversitemiz akademik ve idari personeli, öğrencilerimiz ve tüm Çorum halkı davetlidir. 



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube