Yayınlanma Tarihi: 06 Şubat 2019 Çarşamba

2019 Yaya Öncelikli Trafik Yılı: İçişleri Bakanlığı "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” Eylemi

İçişleri Bakanlığı, trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla 06 Şubat 2019 Çarşamba günü 81 ilde 12.00-13.30 saatleri arasında eylem yapacak. Bütün illerde eş zamanlı yapılacak olan eylem ile 2019 yılı Yaya Öncelikli Trafik Yılı ilan edilişi, kampanya ve tanıtımlarla kamuoyuna duyurulacak.

Trafik kazalarında her yıl yaklaşık bin 700 yayanın hayatını kaybetmesi üzerine harekete geçen İçişleri Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Kanununun 74üncü maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23ünü oluşturan yayalara yönelik devrim niteliğinde bir adım atıldı.

Yapılan düzenleme ile “Yaya Öncelikli Trafik" anlayışı yasal bir zemine oturtuldu. Düzenleme ile artık araç sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken "yavaşlamak", buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa "ilk geçiş hakkını vermesi" zorunlu hale geldi. Bu amaçla İçişleri Bakanlığınca "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla 2019 yılı "Yaya Öncelikli Trafik" yılı ilan edildi.

81 İlde Eş Zamanlı Eylem Gerçekleşecek

2019 yılının "Yaya Öncelikli Trafik" yılı ilan edilmesi dolayısıyla 81 ilde eş zamanlı olarak 06 Şubat 2019 Çarşamba günü 12.00-13.30 saatleri arasında “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla eylem gerçekleştirilecek ve 2019 yılı Yaya Öncelikli Trafik Yılı ilan edilişi de kampanya ve tanıtımlarla kamuoyuna duyurulacak.

Bu kapsamda ilimizde de 06 Şubat 2019 Çarşamba günü 12.00-13.30 saatleri arasında 23 Nisan Ortaokulu’nda “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla eylem gerçekleştirilecektir.