Yayınlanma Tarihi: 26 Ekim 2016 Çarşamba

“12. Dünya Üniversiteler Güreş Şampiyonası” Görkemli Bir Açılışla Başladı

Üniversitemiz ev sahipliğinde “12.Dünya Üniversiteler Güreş Şampiyonası” Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda 25 Ekim 2016 tarihinde açılış seremonisiyle başladı.

25-30 Ekim 2016 tarihleri arasında sürecek olan Şampiyonaya; Çorum Valisi Necmettin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer, FISU Başkan Yardımcısı Leopold Germain Senghor, Türkiye Güreş Federasyonu Başkan Vekili Mustafa Fidan, ilimizin kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, 26 ülkeden yaklaşık 250 sporcu, 100 antrenör ve resmi sorumlu, üniversitemiz öğretim elemanları, idari personeli, öğrencileri ve Çorum halkı katıldı.

Büyük katılımın gözlendiği Şampiyonada, saygı duruşunda bulunulması, İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından seremoni, protokol konuşmalarıyla devam etti.  

Açılışın ilk konuşmacısı Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer,  “Değerli misafirler, Türkiye’de çok büyük organizasyonlar gerçekleştirdik. En anlamlısı da Dünya Üniversiteler Güreş Şampiyonası oldu. Bu organizasyona ev sahipliği yapan Hitit Üniversitemize huzurunuzda çok teşekkür ediyorum.  Aynı zamanda Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne de teşekkürlerimi iletiyorum.” diye konuşmasına başlayarak “Organizasyonu tek başımıza yapmamız mümkün değildi. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Binali Yıldırım’a, Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’a ve çok teşekkür ediyorum. Organizasyonu gerçekleştiriyor olmaktan çok memnunum, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan kürsüye çıkarak “12.Dünya Üniversiteler Güreş Şampiyonası”nın açılış konuşmasına saygı ve selamla konuşmasının ardından “Üniversitemizin bugün ‘12. Dünya Üniversiteler Güreş Şampiyonası’nı düzenlemenin heyecanını ve gururunu yaşadığı bu anlamlı günde, bizlere katıldığınız ve sevincimize ortak olduğunuz için şahsım ve tüm Hitit Ailesi adına herkese teşekkür ediyor, hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum. “12. Dünya Üniversiteler Güreş Şampiyonası”na hoş geldiniz.” diyerek konuşmasına başladı.

Organizasyon Komitesi Başkanı Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan konuşmasında “İlimizden pek çok şampiyonun çıkmış olması ve bu anlamda çok önemli bir kaynak görevi gören güreş sporunda iddialı sporcular çıkaran bir il olmaktan dolayı böyle bir ilde bu organizasyonu gerçekleştirmenin gururu yaşıyoruz.” diye konuşarak “Yaklaşık 3 yıldır aşırı yoğun çalışmalarımızın sonucunda bu organizasyonu gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bugün bu büyük organizasyonun gerçekleştirilmesinde desteklerini gördüğümüz Çorum Milletvekilimiz ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu’ya,  Çorum Valimiz Necmettin Kılıç’a, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Aynı zamanda Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, 2017 yılında düzenlenecek olan Avrupa Futsal Şampiyonasının da Çorum’da gerçekleştirileceği bilgisini paylaşarak “Olimpiyatçılar çıkaran bu ilde, daha birçok etkinliği yapmak dileğiyle. Sporcularımıza başarılar diliyor herkese en içten dileklerimi sunuyorum.”  diyerek konuşmasını tamamladı.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise “Bugün burada 26 ülkeden 500’den fazla sporcuyla birlikte birçok misafiri ağırlamaktayız. Çorum, insanlığın medeniyet tarihi açısından çok önemli bir şehir. Günümüzden 3300 yıl önce dünyanın ilk yazılı barış antlaşması olan Kadeş Antlaşmasının imzalandığı şehir. Bugün burada barışın şehri, kardeşliğin şehrindeyiz. Bu vesileyle medeniyetin şehri, barışın şehri ve kardeşliğin şehrine hoş geldiniz.” diye konuşmasına başlayarak  “12. Dünya Güreş Şampiyonası hem Çorum hem Türkiye için çok kıymetli. Emek ve katkı sağlayan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.

Dünya Güreş Şampiyonasının ülkemiz için önemine değinerek ilkinin 1968 yılında İstanbul’da, üçüncüsünün 1998’de Ankara’da ve 12.sinin de aradan geçen 18 yıl sonra tekrar ülkemizde Çorum’da gerçekleştirildiği bilgisini paylaşan Muzaffer Külcü,  “Çorum, ülkemizi 3.kez dünyada temsil ediyor olmaktan dolayı bugün burada önemli bir organizasyonu gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.

İnsanlık tarihinin en eski sporlarından biri olan güreş, bizim kültürümüzde ve spor tarihimizde çok özel bir yere sahiptir. Ülkemize Çorum olarak güreş alanında çok önemli sporcular kazandırdık.” diye konuşan Külcü, “Çorum, güreş sporunda ayrı bir yere sahip. Bu başarılarımızın devamı için çalışıyoruz. Türkiye’nin sayılı birkaç ilinin bulunduğu süper ligte de mücadelemizi devam ettiriyoruz.” dedi.

Türkiye’de son 10 yılda çok büyük değişimler yaşandığına dikkat çeken Külcü,  “Birçok alanda kalkınma yaşıyoruz.  Son 10 yılda ülkemizde 2000’e yakın spor tesisi tamamlandı. Bunlar elbette sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonuyla gerçekleşmiştir.  Türkiye ve dünya spor tarihi için çok büyük bir vizyondur. Bizler de burada belirtmek isteriz ki bu vizyonun takipçileriyiz. Sürdürülebilir/kalıcı sportif başarılar için gençliğimize yatırım yapmanın gerektiği inancındayız. Bu organizasyonlar sonucunda hem organizasyon tarihimizi arttırırken hem insanlık tarihimize yeni sporcular kazandırmanın birer fırsat olduğunu düşünüyoruz.”  diyerek konuşmasını bitirdi.

Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu,  “Çorum, herhangi bir şehir olmaktan farklı. Hem barış şehri hem kadim bir medeniyet şehridir. Bu kadim barış şehrine, şampiyonlar şehrine hepiniz hoş geldiniz” diye konuşmasına başlayarak Çorum’dan Tevfik Kış, Taha Akgün, Nazmi Avluca gibi birçok olimpiyatçı çıkardıklarını ifade etti. 

 “Çorum, uluslararası bir şampiyonanın organizasyonu almasıyla başarısını kanıtlamış durumda.” diye konuşan Salim Uslu,  “Bugün burada 26 ülke bulunuyor. 26 ülke Türkiye’yi tercih etmiştir. Dünyanın tek güvenli ülkesi Türkiye’dir, Türkiye’nin en güvenli şehri de Çorum’dur. Bu güzel şampiyonanın gerçekleşmesinde emeği geçen ve çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum.” diyerek konuşması sona erdi.

FISU Başkan Yardımcısı Leopold Germain Senghor, saygı ve selamlama konuşmasının ardından “Başlangıcından beri 12 kez ve 3. defadır Türkiye’de düzenlenen bu önemli etkinlik için bu güzel şehirde bulunmaktan dolayı Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu adına çok mutluyum. Bugün burada 12. Dünya Üniversite Güreş Şampiyonasına katılmak için bir arada bulunuyoruz.” diye konuşmasına başlayarak “2014 yılında 6448 sporcuyu bir araya getirerek 28 dalda gerçekleştirilen bu etkinlik, FISU’nun 2016 yılında 34 dalda gerçekleştirdiği Dünya Üniversiteler Şampiyonası programının bir parçasıdır. Önemle belirtmek isterim ki bu şampiyonluklar FISU’nun desteği ile 5 kıtada hükümetler, üniversiteler ve yerel yönetimlerin değerli desteği ile gerçekleştirilmektedir.” diye konuştu.

“42 dalda gerçekleştirilen bu şampiyona, toplamda 60.000 sporcuyu bir araya getirmektedir. Bu etkinliği düzenleyen yerel komiteye teşekkürlerimi sunuyorum. Onların enerji ve coşkusu olmadan ve birliğimizin üyesi olan Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun desteği olmaksızın bu organizasyonu gerçekleştirmemiz mümkün olmayacaktı. Aynı zamanda FISU yakın ilişki içerisinde olduğu birçok Uluslararası Spor Federasyonlarının takdire değer desteklerinden yararlandı. Dünya Güreş Birliğine teşekkür ediyorum.” diye konuşmasına devam eden Leopold Germain Senghor, şampiyonanın önemine değinerek  “Şampiyona farklı yeteneklere sahip çok sayıda öğrenci, öğretmen ve spor yöneticilerini bir araya getirmekte ve onların tecrübelerini paylaşmalarına imkân sağlamaktadır. Şampiyonanın başarısı her geçen gün artmaktadır.12. si gerçekleştirilen bu üniversiteler arası güreş şampiyonası üniversitelerin temel gereksinimi olan yüksek teknik ve mükemmelliği hedeflemektedir. Bu anlamda burada olmanız başarının bir göstergesidir.” diye devam etti.

Organizasyonda emeği geçenlere teşekkürlerini ileten FISU Başkan Yardımcısı Senghor, “Sevgili öğrenciler, sevgili görevliler, Uluslararası Üniversiteler Spor Federasyonu, Türkiye’nin dinamik Ulusal Üniversiteler Spor Federasyonu ve organizasyonda görev alan tüm görevliler olarak katılımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür eder sağlanacak koşullar içerisinde memnun kalacağınızı umarız. FISU adına başarılı bir şampiyona diliyor ve ilginize teşekkür ediyorum.” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.

Protokol konuşmalarının tamamlanmasının ardından “12. Dünya Üniversiteler Güreş Şampiyonası”nın Açılış Seremonisini Çorum Valisi Necmettin Kılıç yaptı.  Açılışın yapılmasıyla FISU Marşı dinlenerek sporcuların ve hakemlerin yeminleri ayrı ayrı okundu.  Katılımcıları büyüleyen halk oyunları gösterisinin ardından eski Çorumlu şampiyonlarımız Tevfik Kış, Taha Akgül ve Nazmi Avluca’ya plaket takdiminde bulunuldu.  

12.Dünya Üniversiteler Güreş Şampiyonası”nın Açılış Seremonisinin tamamlanmasının ardından final müsabakalarına geçildi ve final müsabakalarında derece elde eden sporculara madalyalarının verilmesiyle organizasyonun açılış seremonisi sona erdi.

26 ülkeden yaklaşık 250 sporcu, 100 antrenör ve resmi sorumlunun yer aldığı Şampiyona, 26-30 Ekim 2016 tarihlerinde Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda devam edecektir.

Müsabakalar belirtilen tarihler arasında her gün saat 14.00’da yapılacak olup final müsabakaları ise saat 18.00’de düzenlenecektir.

Şampiyona 1.gün müsabaka sonuçları




HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube