Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şafak Bulut Koordinatörlüğünde yürütülen “Obruk Barajı ve Çevresinin Biyoçeşitliliği ve Baraj Suyunun Fiziko-Kimyasal Özellikleri ile Su Kalitesinin Değerlendirilmesi” isimli proje kapsamında baraj gölünün biyolojik çeşitlilik ve su kalitesi izleme çalışmaları Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim elemanları ve lisansüstü öğrencilerimiz tarafından gerçekleştiriliyor.
Bu kapsamda Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Emre Güler, Genel Sekreter Erdal Kanık ve Oğuzlar Belediye Başkanı Orhan Ateş ile birlikte proje ekibini ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Merkezdeki çalışmalarda ciddi yol kat edildiğinden dolayı ilçelerimize daha fazla imkân ayrılmaya başlandığını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, 22.02.2013 tarihinde ön izin alınmasına rağmen inşaat yapılması için kesin iznin gerekli olduğunu belirterek bürokratik süreç sonrasında yakın zaman içerisinde projenin tamamlanacağını söyledi. “Amacımız bölgede hem eğitsel faaliyetlerimizi ilgili alanlarda uygulamalı eğitimler yaparak sürdürmek, hem muazzam bir flora ve faunaya sahip bölgeye bilimsel bir katkı sağlamak, hem de ulusal ve uluslararası spor müsabakalarını yapılır hale getirmek” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, bölgenin rekreasyon amaçlı da kullanılacağının altını çizerek izleme çalışmalarını gerçekleştiren öğretim elemanlarına ve öğrencilerimize teşekkür etti.
Su ürünleri ve su sporları konularında Üniversitemizin uygulama ve araştırma teknesi ile yapılan çalışmalar neticesinde Obruk Baraj Gölü’nün kışlayan sukuşları açısından ülkemizin en değerli sulak alanlarından birisi olduğu ortaya çıkartılmıştır. Kasım ve Aralık ayı içerisinde yapılan arazi çalışmalarında birçoğu ilk kayıtlar olmak üzere toplam 48 kuş türü kaydedilmiştir. Yapılan sukuşu sayımlarına göre 18000 bireyin üzerinde Sakarmeke, yaklaşık 600 birey Karabatak, 500 bireyin üzerinde Yeşilbaş ve Küçük Batağan, 300 bireyin üzerinde Karabaş Martı ve Bahri, Angıt, Macar Ördeği, Çıkrıkçın, Gri Balıkçıl, Büyük Ak Balıkçıl, Küçük Ak Balıkçıl gibi kışı Obruk Baraj Gölü’nde geçirecek sukuşları kaydedilmiştir. Buna ilaveten Obruk Barajı ve çevresini yaşam alanı olarak kullanan iki yaşamlı, sürüngen ve memeli türleri de kayıt altına alınmaktadır.
Arazi çalışmaları sırasında, ağ kontrolü yapan tekneler ziyaret edilmiş ve balık türlerine ait örnekler alınmıştır. Buna göre Obruk Barajı’nda Tatlısu Levreği (Perca fluviatilis), Yayın Balığı (Silurus glanis) ve Sazan (Cyprinus carpio) ekonomik balık türlerinin bulunduğu tespit edilmiştir. Baraja ait bütün balık faunasının ortaya çıkartılması önümüzdeki saha çalışmalarında sağlanacaktır. Ayrıca balık türlerine ait toksikolojik ve biyo-ekolojik çalışmalar yapılıp baraj suyunun canlılar üzerinde bıraktığı etkiler değerlendirilecektir.
Ayrıca baraj gölü içerisinde topografya, suyun rengi ve derinliği baz alınarak toplamda 11 farklı istasyondan su örneklemi yapılmıştır. Su örneklerinin Fiziko-Kimyasal özellikleri ve mikrobiyolojik özellikleri yıl boyunca takip edilip, suyun içme ve tarımsal amaçlı kullanılması için öneriler sunulacaktır. Suyun kalitesi bütün baraj gölünü temsil edecek şekilde ortaya konulup, bölgesel olarak da değerlendirmeler yapılacaktır.