Yayınlanma Tarihi: 27 Aralık 2013 Cuma

ÜNİGEP “İnsan Hakları ve Demokratik Vatandaşlık Eğitimi” Kayıtları Başlıyor

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Üniversite Öğrencilerinin Demokrasi ve İnsan Hakları Bilincini Geliştirme Projesi (ÜNİGEP) kapsamında “İnsan Hakları ve Demokratik Vatandaşlık Eğitimi” kayıtları başlıyor.

Üniversite Öğrencilerinin Demokrasi Ve İnsan Haklari Bilincini Geliştirme Projesi ÜNİGEP Nedir?

ÜNİGEP, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tafaından finanse edilen; Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitim Programı kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nce yürütülen ve Hitit Üniversitesi’nin ortak olduğu, Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin desteklediği CFCU/TR2009/0136.01-02/151 nolu projedir.

ÜNİGEP’in Hedefleri Nelerdir?

ÜNİGEP’in genel hedefi, üniversitelerde demokrasi ve insan hakları kültürünün gelişmesine ve topluma duyarlı, aktif yurttaşların yetiştirilmesine katkı sağlamaktır. Bu çerçevede, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Hitit Üniversitesi’nde (HÜ) öğrencilerinden oluşan toplam 150 öğrenciye, demokrasi ve insan hakları konularında e-eğitim vererek, her iki üniversitede farkındalık yaratmak; işbirliği ile diyalogu artırmak hedeflenmektedir.

ÜNİGEP’in Ayırıcı Özellikleri Nelerdir?

ÜNİGEP, Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Hibe Programı kapsamında Merkezi Finans ve İhale Birimi’ne Türkiye genelinden sunulan pek çok proje önerisi içinde kabul edilmiş 30 başarılı projeden birisidir.

Ayrıca ÜNİGEP,  sadece üniversite öğrencilerine yönelik olması; öngördüğü eğitimlerin e-eğitime dayalı olması (böylece öğrencilerin öğrenirken belli bir zamana ve mekana bağlı olmasını gerektirmemesi); eğitim sonunda katılımcılara OMÜ-HÜ-UZEM onaylı katılım sertifikası verecek olması nedeniyle önem taşımaktadır.

ÜNİGEP’in Hazırlanmasındaki Temel Gerekçeler Nelerdir?

Türkiye’de her yıl yaklaşık 5,5 milyon öğrenci üniversitede öğrenim görürken, 1,5 milyon kişi de üniversiteye girmektedir. Üniversiteler, toplumda demokrasi ve insan haklarının gelişmesi bakımından önemli fırsatlar sunmaktadır. Ancak üniversitelerde demokrasi ve insan hakları bilincinin geliştirilmeye yönelik eğitimler; öğrencilerin düşünme, düşündüğünü ifade etme, tartışma, katılım olanaklarının kısıtlılığı ve eğitmen merkezli öğretim gibi nedenlerle pek etkin olamamaktadır. Söz konusu öğrenme süreci, yaşantı merkezli, bireyi etkin kılan, demokrasi ve insan hakları kültürünü yaşama aktarma olanağı sunan yöntemlerle etkinleştirilebilir. ÜNİGEP, eğitim konuları ve öğretme yöntemleriyle, böyle bir etkinliği sağlamak gerekçesiyle hazırlanmıştır.

ÜNİGEP’in Hedef Kitlesi Kimlerden Oluşmaktadır?

ÜNİGEP’in hedef kitlesini üniversitede öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. ÜNİGEP, Proje uygulayıcı olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden 100 öğrenc ve Proje ortağı olan Hitit Üniversitesi’nden 50 öğrenci (toplam 150 öğrenci) ile uygulanacaktır.

ÜNİGEP’in E-Eğitim Dışındaki Diğer Temel Faaliyetleri Nelerdir?

• ÜNİGEP web sayfasının hazırlanması

• Üniversitelerde Demokrasi ve İnsan Haklarıyla İlgili Olanaklar, Fırsatlar ve Sorunlar” adlı panel düzenlenmesi

• "Demokrasi Şenliği” Düzenlenmesi

ÜNİGEP Katılımcılarının Eğitim Kazanımları Nelerdir?

• Proje eğitimleri e-eğitim yöntemiyle ve uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir (Dersler için öğrencinin sınıfta ya da belli bir saatte hazır olmasına gerek yoktur)

• Eğitim sonunda, mezuniyet sonrası meslek edinme sürecinde etkili olabilecek AB-MEB destekli ve OMÜ-HU-UZEM  onaylı katılım sertifikası verilecektir.

• Ön test sonucu projeye katılma hakkı elde eden tüm öğrencilere spor çanta, sırt çantası, usb bellek, kırtasiye malzemesi ve kupadan oluşan eğitim seti verilecektir.

• Proje katılan Hitit Üniversitesi öğrencileri ve OMÜ öğrencilerinin katılımıyla, tarihi bir bölgeye günübirlik gezi düzenlenecektir.

Katılımcılar Nasıl Seçilecektir?

ÜNİGEP’e HÜ’den 50 ve OMÜ’den 100 olmak üzere toplam 150 katılımcı öğrenci kabul edilecektir. Katılımcı aday sayısının 150’den fazla olması durumunda uygulanacak ön test sonucu katılımcılar belirlenecektir. Bu konuda önemli tarihler şöyledir:

• 30 Aralık-07 Ocak 2014: Proje ön kayıtları

• 27 Ocak 2014: Ön test uygulanması

• 03 Şubat 2014: Ön test sonuçlarının açıklanması

Eğitimler Ne Zaman Başlayacaktır?

E-eğitimler, üniversite bahar ders dönemine uygun biçimde, (Şubat ayında) başlayacak ve dönem sonunda bitecektir.

Kimler Katılımcı Olabilir?

• Ön kayıt için üniversitenin bütün bölümlerinin 1, 2 ve 3. Sınıf öğrencileri başvurabilir.

• Engelli öğrenciler, önkayıt olmaksızın doğrudan katılımcı olabilirler.

• Sınıf, fakülte ve üniversite öğrenci temsilcileri önkayıt olmaksızın doğrudan katılımcı olabilirler.

• Projeye kabul edilecek toplam 100 öğrencinin yarısının bayan öğrencilerden oluşması öngörülmektedir.

Önkayıt Başvurusu Nereye Yapılacaktır?

*Önkayıt için aşağıdaki adreslere bizzat veya e-mail yoluyla başvuru yapmak gerekmektedir.

Doç.Dr. Hakan REYHAN (Hitit Üniversitesi İİBF  Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim  Üyesi)

hakanreyhan@hitit.edu.tr (Proje Koordinatör Yardımcısı)

E-Eğitim Ders Programı Nasıldır?

(her hafta bir ders anlatımı takip edilecektir)

Faaliyetler ve Eğitimler

Sorumlu