Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı
Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Tarımsal Bilimler, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler alanlarında doktorasını ya da Tıbbi Bilimlerde doktora veya uzmanlığını alan ve doktora/uzmanlık derecesini aldığı üniversitenin bulunduğu ilin dışında bir kurumda doktora/ uzmanlık sonrası araştırma yapacak/yapıyor olan araştırmacılara burs verilmektedir.
BURS SÜRESİ
En çok 24 aydır.
BURS MİKTARI - ÖDEME ŞEKLİ
Aylık burs miktarı; başka bir yerden geliri olmayanlar için 2.250 TL/ay, başka bir yerden geliri olanlar için 1.000 TL/ay'dır. Burslar, her ay sonunda bursiyerlerin banka hesaplarına yatırılır.
Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı
Doktorasını ya da Tıbbi Bilimlerde doktora ya da uzmanlığını almış araştırmacıların/bilim insanlarının araştırmalarını yurt dışında yürütebilmeleri için destek verilmektedir.
Burs süresi, 12 ayı aşmamak koşuluyla, adaya TÜBİTAK tarafından tahsis edildiği bildirilen süre kadardır.
Aylık burs miktarı Avrupa ülkeleri için en fazla 1.900 Avro, Diğer ülkeler için en çok 2.500 Amerikan doları olup, araştırmanın yapılacağı yöredeki yaşam giderleri göz önünde bulundurularak saptanır. (bkz. ülkelere göre burs miktarları) Ödemeler üçer aylık dönemlerde yurt içinde veya yurt dışında yapılır. Gidiş-dönüş yol giderleri TÜBİTAK tarafından karşılanır.(Uçak bileti Seyahat İşleri Birimimiz tarafından alınmaktadır.)
ALINAN DİĞER DESTEKLER
Araştırmacı yurt içinde veya dışında başka bir kuruluştan destek aldığı takdirde TÜBİTAK'a bilgi vermekle yükümlüdür. Kısmi destek sağlanmış bursiyerlere TÜBİTAK tarafından verilecek destek ayrıca belirlenir.
Konuk veya Akademik İzinli (Sabbatical) Bilim İnsanı Destekleme Programı
Bu program ile,
çalışmakta olan Türk/yabancı seçkin bilim insanlarının Türkiye’ye getirilerek kamu veya özel sektör kurum ve kuruluşlarında
gibi her türlü akademik çalışma ve Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştirmesine destek verilmektedir.
Ayrıca, Akademik İzin Dönemini (sabbatical) Türkiye’de geçirmek isteyen bilim insanları da program kapsamında desteklenmektedir.
Başvurular, konuk bilim insanını davet eden ilgili bilim insanı tarafından yapılır.
Program kapsamında TÜBİTAK BİDEB Değerlendirme ve Destekleme Kurulu’nca başvurusu kabul edilen konuk bilim insanlarına 2013 yılı itibari ile;
0-1 ay arası başvurular için;
Prof. Dr.’lar için 180 TL/gün
Doç. Dr.’lar için 150 TL/gün
Yrd. Doç. Dr.’lar için 125 TL/gün
1-12 ay arası başvurular için;
Prof. Dr.’lar için en fazla 5500 TL/ay
Doç. Dr.’lar için en fazla 4500 TL/ay
Yrd. Doç. Dr.’lar için en fazla 3700 TL/ay
Akademik İzinli (Sabbatical) gelecek başvurular için;
Prof. Dr.’lar için en fazla 3500 $ karşılığı TL/ay
Doç. Dr.’lar için en fazla 3000 $ karşılığı TL/ay
Yrd. Doç. Dr.’lar için en fazla 2500 $ karşılığı TL/ay
verilebilir.
*Üniversite dışındaki bir kurumdan gelecek araştırmacılara verilecek desteğe, araştırmacıların akademi/sanayi tecrübeleri doğrultusunda BİDEB Değerlendirme ve Destekleme Kurulu'nda karar verileceltir.
Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı
2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı kapsamında yurtdışında yaşayan başarılı Türk araştırmacıların Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını yurt içinde sürdürebilmeleri için destek verilmektedir.
Bu programa başvuru yapacak araştırmacıların aşağıdaki çalışma deneyimlerinden herhangi birini sağlaması gerekmektedir.
2014 Yılında Program kapsamında yapılan revizyonlar;
Ev sahibi kurum olabilecek bazı kurum/kuruluşlar:
(Ev sahibi kurumlar bu liste ile sınırlı olmayıp, burada bazı örnekler verilmiştir)
Türkiye'de ki Ar-Ge Merkezleri
Program kapsamında TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) Değerlendirme ve Destekleme Kurulu’nca başvurusu kabul edilen araştırmacılara 2014 yılı itibari ile aşağıdaki destekler verilir.
Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşımı Destek Programı
Türkiye’nin araştırmacılar için cazibe merkezi haline getirilmesi hedefine katkı sağlamak amacıyla, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı, Avrupa Birliği’nin katkısını da alarak;
100 deneyimli bilim insanına/araştırmacısına Türkiye’deki üniversiteler, kamu-Ar-Ge birimleri ve sanayi kuruluşlarında kadrolu istihdam edilmesine, araştırma yapmalarına olanak sağlamaktadır.
2236-Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı’nın sağlayacağı imkanlar şu şekilde sıralanabilir:
2236 programı ile ilgili ayrıntılı bilgiye www.cocirc.tubitak.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
HİTİT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON BİRİMİ