Yayınlanma Tarihi: 22 Haziran 2015 Pazartesi
KOSGEB’den Danışmanlık Yapan Öğretim Üyelerimize 25.000 TL’ye Kadar Destek
Üniversitemizin Değerli Öğretim Üyeleri,
ÜNİVERSİTE-SEKTÖR işbirliği çerçevesinde, siz değerli öğretim üyelerimizin KOBİ’lere vereceği danışmanlık hizmetleri KOSGEB tarafından desteklenmektedir. KOSGEB mevzuatına göre bu destek farklı iki destek programı kapsamında verilmektedir.
Danışmanlık desteklerinin başlayabilmesi için Öğretim Üyelerimiz İşletmelere giderek görüşebileceği gibi, İşletmeler de Üniversitemiz web sayfasından ilgili öğretim üyelerini bularak iletişime geçebilirler. İşletme tarafından hazırlanacak başvuru dosyasında Danışmanlık Desteği ile ilgili Toplam Danışmanlık Süresi Gün bazında belirtilebilecektir.
Ar-Ge ve İnovasyon Programı İçin toplam proje süresi en az 12 (oniki), en çok 24 (yirmidört) ay olarak belirlenmektedir.
1. ARGE İNOVASYON DESTEK PROGRAMI PROJE DANIŞMANLIK DESTEĞİ
- KOBİ’lerin; projesini geliştirmesine yönelik olarak, üniversitelerden; teknik, tasarım, finans, proje yönetimi v.b. konularda alacağı danışmanlık hizmeti giderlerini kapsar.
- Danışmanlık Desteği, yalnızca danışmanlık bedelini kapsar. İaşe, konaklama ve ulaşım giderlerini kapsamaz.
- İşletme tarafından Danışmanlık Hizmeti bitiminde, Ar-Ge ve İnovasyon Programı Danışmanlık Hizmeti Sonuç Raporu hazırlanarak KOSGEB’e sunulur.
- Bu desteğin üst limiti 25.000 (yirmi beş bin) TL. ve destekleme oranı %75 dir. (KDV hariç danışmanlık giderinin %75’i KOSGEB tarafından ödenmekte ve ödenen destek tutarı maksimum 25.000 TL. yi geçmemektedir.)
- Danışmanlık hizmeti üniversite döner sermayesi tarafından hizmet alan KOBİ’ye fatura edilmekte ve sonrasında KOSGEB tarafından KOBİ ye %75 oranında destek ödemesi yapılmaktadır.
- Döner sermayeye yapılan ödeme Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’e göre hizmeti veren öğretim elemanına aktarılmaktadır.
ÖNEMLİ NOT: Tahminen Temmuz ayında yürürlüğü girmesi beklenen yeni KOSGEB mevzuatına göre, söz konusu danışmanlık hizmetini TEKNOPARK’ta işletmesi bulunan öğretim üyelerimiz doğrudan verebilecek ve KOBİ’ye doğrudan fatura edebilecektir. Bu uygulama ile döner sermaye kesintisi de ortadan kalkmış olacaktır.
2. GENEL DESTEK PROGRAMI DANIŞMANLIK DESTEĞİ
- İşletmelerin; Genel Yönetim, AB ve Diğer Uluslararası Kaynaklardan Yararlanmak Üzere Proje Hazırlama, İş Planı Hazırlama, Yatırım, Pazarlama, Üretim, İnsan Kaynakları, Mali İşler ve Finans, Dış Ticaret, Bilgisayar ve Bilgi Teknolojileri, Enerji Teknolojileri, Yeni Teknik ve Teknolojiler, CE Kapsamındaki Ürün Tasarımı Belgelendirmesi ve CE Belgesine Uygun Üretim ile Çevre konu başlıklarında alacakları danışmanlık hizmeti giderlerini kapsar.
- Destek kapsamında; üniversitelerden her bir konu başlığı için alınacak danışmanlık hizmeti süresi en az 20 adam-gün olup, destek miktarı 4.000 (dört bin) TL. ve destekleme oranı %60’tır. (KDV hariç danışmanlık giderinin %60’i KOSGEB tarafından ödenmekte ve ödenen destek tutarı her bir danışmanlık için maksimum 4.000 TL. yi geçmemektedir.)
- Danışmanlık konu başlıkları ve içerikleri aşağıda verilmiştir.
- Genel Yönetim: Yönetim Modelleri, Stratejik Planlama, Kurumsallaşma, Zaman Yönetimi, Değişim Yönetimi, Kıyaslama (Benchmarking), Yeniden Yapılanma, Proje Yönetimi konuları.
- AB ve Diğer Uluslararası Kaynaklardan Yararlanmak Üzere Proje Hazırlama: Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve diğer uluslararası fonlardan yararlanmak üzere proje hazırlama konuları.
- İş Planı Hazırlama: İş Kurma ve Geliştirme konuları.
- Yatırım: Fizibilite, Yatırım Değerlendirmesi, Yatırım Analizleri konuları.
- Pazarlama: Pazarlama Yönetimi, Pazarlama Stratejisi, Satış Organizasyonu, Satış Yönetimi, Kurum İmajı/Halkla İlişkiler, Müşteri İlişkileri, Pazar Araştırması, Dağıtım, Fiyatlandırma konuları.
- Üretim: Üretim Yönetim Sistemi, Malzeme Yönetimi, Verimlilik İyileştirme, Yalın Üretim, Yerleşim Planlama, Üretim Planlama, Planlı Bakım, Otomasyon, Stok Yönetimi, Teknik Konular.
- İnsan Kaynakları: İşgücü Planlama, Kariyer Planlaması, Personel Edinimi, Personel Politikaları, Performans Değerlendirme, Örgütsel Yapı, Eğitim Yönetimi, Motivasyon, Kurumsal Kimlik konuları.
- Mali İşler ve Finans: Ekonomik Planlama ve Kontrol, Muhasebe-Denetim Sistemi, Finansal Planlama, Maliyet Etütleri, Ekonomik Analizler, Vergi ve Fon Yönetimi, Enflasyon Muhasebesi konuları.
- Dış Ticaret: Dış Ticaret Mevzuatı, Uluslararası Ödeme Şekilleri, İhracat hazırlık, Uluslararası teslim şekilleri, İhracat/İthalat İşlemleri konuları.
- Bilgisayar ve Bilgi Teknolojileri: Internet Tabanlı Sistem Geliştirme, Kurumsal Bilgi Teknolojisi Stratejileri Belirleme, Yönetim Bilgi sistemleri (MIS), E-Ticaret ve Internet Stratejileri Belirleme, CRM-Müşteri İlişkileri Yönetim Sistemi Geliştirme, ERP, MRP konuları.
- Enerji Teknolojileri: Yeni Enerji Teknolojisi, Yeni Enerji Üretim Tekniklerinin İşletmelere Uyarlanması, Yenilenebilir Enerji konuları.
- Yeni Teknik ve Teknolojiler: Yeni Teknoloji Adaptasyonu, Ürün Geliştirme, Yeni Üretim Tekniklerinin İşletmelere Uyarlanması, Yeni Teknoloji Kurulması, Ar-Ge konuları.
- CE Kapsamındaki Ürün Tasarımı Belgelendirmesi ve CE Belgesine Uygun Üretim: CE İşaretlemesine yönelik danışmanlık konuları.
- Çevre: İklim Değişikliği, Çevrenin Korunması, Çevre Dostu Ürün ve Üretim, Çevre Mevzuatı Kapsamındaki konular.
- Danışmanlık hizmeti üniversite döner sermayesi tarafından hizmet alan KOBİ’ye fatura edilmekte ve sonrasında KOSGEB tarafından KOBİ ye %60 oranında destek ödemesi yapılmaktadır.
- Döner sermayeye yapılan ödeme Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’e göre hizmeti veren öğretim elemanına aktarılmaktadır