Yayınlanma Tarihi: 12 Aralık 2017 Salı

Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığından Ortak Açıklama

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanlığı, Kudüs’e ilişkin ortak bir açıklama yapmışlardır. Söz konusu açıklama metni şu şekildedir: “Amerika Birleşik Devletlerinin, insanlığın ortak kutsal mekânı olan kadim şehir Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve elçiliklerini buraya taşıma kararı, başta bölge barışı olmak üzere evrensel barış açısından son derece talihsiz bir karar olmuştur. Üç semavi dinin kutsal mekânı olan Kuds-i Şerif; Osmanlı döneminde farklı din ve inançların uyum içinde yaşadığı bir yer olarak insanlığa örnek teşkil etmiştir. Birlikte yaşama kültürüne tarihsel olarak sahip bu kutsal bölgenin bugün barışa ve huzura her zamankinden daha fazla ihtiyacı bulunmaktadır. Kudüs’ün işgal altında olduğunu ABD dâhil uluslararası toplumun kabul ettiği bir ortamda; uluslararası hukuku, tarihi süreçte alınmış BM kararlarını ve ülkelerin hassasiyetlerini hiçe sayan, bölgedeki çatışmaları körükleme ihtimali oldukça yüksek olan bu girişim kesinlikle kabul edilemez. YÖK ve Üniversitelerarası Kurul olarak, alınan bu kararın yanlışlığına dikkatleri çekerek, dünya liderlerine barıştan, vicdandan ve adaletten yana tavır ortaya koymaları yönünde çağrıda bulunuyor ve Amerika Birleşik Devletlerini aldığı bu yanlış kararı geri çekmeye çağırıyoruz. Ulusal ve uluslararası tüm platformları, “Barış Şehri” Kudüs’ün tarihi ve kutsal özelliğine zarar verecek karar ve davranışlara karşı ortak tavır almaya davet ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”