Yayınlanma Tarihi: 13 Aralık 2017 Çarşamba

Kudüs İçin Tarihi Karar

Bilindiği üzere kısa bir zaman önce ABD yönetimi, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde sorumsuzca bir açıklama yapmış ve bu açıklamadan dolayı büyük bir endişe duyduğumuzu daha önce Üniversite olarak üzüntüyle karşıladığımız açıklamasında bulunmuştuk.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler, ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrasında bugün İstanbul’da düzenlenen Olağanüstü Zirve’nin Bildirisinde, bu karara karşı nihai bildiri kararları alındı.

Doğu Kudüs’ü Filistin Devleti’nin başkenti olarak ilan edildiği ve bu alınan kararlar doğrultusunda, İslam ülkeleri, bütün devletleri Filistin Devleti’ni ve Doğu Kudüs’ü onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet ettiği bildirildi.

Sözkonusu nihai bildiride: 

  • Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devletini tanıdığımızı ilan ediyoruz. Dünyayı Doğu Kudüs'ü Filistin Devleti'nin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyoruz.
  • Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'nın Kudüs'ü İşgalci Güç İsrail'in sözde başkenti olarak tanıyan tek taraflı kararı en güçlü şekilde reddedilmiş ve kınanmıştır.
  • Kudüs-ü Şerif'in yasal statüsünü değiştirmeyi amaçlayan sözkonusu tehlikeli beyanın hükümsüz ve meşruiyetten uzak olduğu vurgulanmıştır.
  • ABD Yönetimi’ni bu yasadışı beyanın geri çekilmemesinden doğacak tüm sonuçlardan bütünüyle sorumlu tutulduğu kaydedilmiştir.
  • Tüm üye devletlere Filistin sorununa, özellikle dünyanın diğer taraflarından karşıtlarıyla günlük temaslarında ve dış siyasi gündemlerinde yüksek öncelik vermeleri çağrısında bulunulmuştur.
  • İki devletli çözüm temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti'ne dayanan, uluslararası tanınmış referans hükümlerle ve 2005'te Mekke-i Mükerreme'de yapılan Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı’da stratejik bir tercih olarak kabul edilen 2002 Arap Barış Girişimi’yle uyumlu adil ve kapsamlı bir barışa bağlılık teyit edilmiştir.


ABD Başkanı’nın Kudüs’ü İsrail’in sözde başkenti olarak tanıyan tek taraflı kararını bir kez daha en güçlü şekilde reddediyor ve kınıyoruz. Kudüs iç siyasi hesaplara kurban edilemeyecek kadar aziz bir şehir olup tüm İslam’ın gözbebeği ve insanlığın ortak mirasıdır. İslam’ın kırmızı çizgisi Kudüs’tür. ABD yönetiminin tüm uluslararası meşruiyet kararlarını ihlal eden beyanını, bölgede ve dünyada güvenlik ve istikrar üzerindeki ciddi yansımaları nedeniyle reddeden uluslararası oydaşmayı memnuniyetle karşılıyor alınan kararlardan dolayı mutluluk duyduğumuzu belirterek tüm İslam alemini bu karara destek vermeye davet ediyoruz. 


Prof. Dr. Reha Metin Alkan
Rektör                



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube