Yayınlanma Tarihi: 20 Aralık 2017 Çarşamba

Rektörümüzün Sarıkamış Şehitlerini Anma Mesajı

Harp tarihine felaketli bir meydan muhaberesi diye geçen “Sarıkamış Harekâtı”, 90 bin askerimizin düşmana, yokluğa ve dondurucu soğuğa karşı vatan uğruna gözlerini kırpmadan şehadete erdikleri şanlı tarihimizin hüzünlü yapraklarından biri olarak hafızalarımızda yer almış yiğitlik destanıdır.

Sarıkamış Harekâtı, Osmanlı kuvvetlerinin 22 Aralık 1914’te başlayıp 15 Ocak 1915’e kadar devam eden Allahuekber Dağlarında, Rus kuvvetlerine karşı yapmış olduğu ve sonuçları itibarıyla tarihimizin kahramanlık destanlarındandır.

Bu destan ki milli mücadelemiz adına canlarını seve seve feda eden binlerce vatan evlâdının bir an bile düşünmeden dondurucu soğuk ve tipi altında, şehadet şerbetini içtiği fedakârlık ve kahramanlık örneği olduğu kadar birlik, beraberlik ve  kardeşlik dersi de olan Mehmetçiğin acı destanıdır. 

Zorlu iklim ve arazi koşullarının düşmandan daha çok kayıp verdiği bu amansız mücadelede, hiçbir mazeretin ardına saklanmaksızın, vatanına ve istiklaline kastedenlere karşı çelikten sinesini siper etmiş, büyük kayıplar verilse de vatan uğruna çıkılan bu yoldan asla geri dönmeyi düşünmemiştir.

Sarıkamış’ta yaşanılanlar, özellikle geleceğimizin teminatı genç kuşaklarımızın ibret alarak önemli dersler çıkarması gereken büyük kahramanlık tablosudur. Yüreklerde taşınan vatan, millet ve bayrak sevgisi, eşsiz bir sağduyu ve yüksek disiplin anlayışıyla birleşerek kahraman Mehmetçiğin en zor şartlara bile göğüs germesini sağlamıştır.

Millî bir inançla görevini yerine getiren Türk askeri; emre itaati, mücadele azmi, kararlılığı ve fedakârlığıyla birer kardelene dönüşmüş ve aziz Milletimizin zihninde ve gönlünde müstesna bir yer edinmiştir.

Savaşın soğuk yüzünü gösteren hatıralarıyla zihinlerde canlılığını koruyan Sarıkamış Harekâtı’nda, gerek cephede gerekse Karadeniz’de batırılan Bezm-i Âlem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa isimli gemilerimizde yitirdiğimiz kahraman şehitlerimizi minnet ve şükranla yâd ediyor aziz hatıraları önünde tazimle eğiliyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, Sarıkamış Harekâtı’nın 103. yıldönümü vesilesiyle Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarıyla bu uğurda hayatlarını feda eden bütün aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi saygı, rahmet ve şükranla anıyorum.


                                                                             Prof. Dr. Reha Metin Alkan
Rektör                 

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube