Yayınlanma Tarihi: 28 Aralık 2017 Perşembe

TÜBİTAK’tan Öğretim Elemanlarımıza Önemli Duyuru

Değerli Araştırmacılar,

Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS), Türkiye'nin araştırmacı veri tabanını oluşturmak ve sürekli olarak güncellemek amacıyla, TÜBİTAK tarafından tasarlanan ve geliştirilen web tabanlı bir uygulamadır. ARBİS ile Türkiye'de görev yapan tüm araştırmacılar ve yurt dışında yaşayan araştırmacılar, veri tabanına tek bir noktadan kayıt olarak, bilgilerini girebilmekte ve güncelleyebilmektedirler. ARBİS'e kayıt yaptıran ve bilgilerini eksiksiz ve doğru olarak giren araştırmacılar, TÜBİTAK destek programlarına başvuru yapabilmek ve bu programlar kapsamında yapılan başvuruların değerlendirme süreçlerinde görev alabilmek için ön koşullardan birini yerine getirmiş olmaktadırlar. Bunun yanı sıra, UFUK2020 gibi çeşitli uluslararası platformlarla ilgili bilgi ve destek alabilmektedirler.

ARBİS’in kullanıcı dostu bir ara yüze sahip olabilmesi için TÜBİTAK tarafından kapsamlı bir çalışma başlatılmıştır. Bu çalışma kapsamında, ARBİS’in yeni ara yüzü kullanıma açılmıştır.

ARBİS yenileme çalışmasında ilk olarak, “anahtar kelimelerin tekleştirilmesi” gerçekleştirilmiş olup, bu kapsamda yaklaşık 200.000 kullanıcıdan 60.000 kadarının “anahtar kelime” girişi yaptığı tespit edilmiştir. ARBİS veri tabanında yer alan 475.000 anahtar kelime, 33.000 tekil anahtar kelimeye dönüştürülmüştür. Ayrıca, ARBİS anahtar kelime girişi “seçimli” hale getirilmiştir.

ARBİS veri tabanında anahtar kelime çalışmasının hedefine ulaşabilmesi ve araştırmacıların ARBİS’ten faydalanmaya devam edebilmeleri için ARBİS’e daha önce serbest metin şeklinde girilen anahtar kelimelerin yeni uygulama kapsamında güncellenmesi önem arz etmektedir. ARBİS’in yeni ara yüzünde, anahtar kelime seçiminin sayı sınırlı olması nedeniyle, anahtar kelime seçimlerinde bilimsel yayınların kapsamıyla uyumlu, çalışma alanını en doğru tanımlayan anahtar kelimelerin seçilmesi gerekmektedir.

ARBİS’teki anahtar kelime bilgilerinizin yanı sıra; diğer bilgilerinizin de (kişisel bilgiler, bilimsel teknolojik faaliyet alanları, Ar-Ge yetkinlik vb.) tarafınızca titizlikle gözden geçirilerek güncellenmesi, TÜBİTAK destekleri ile uluslararası bilim platformlarına ilişkin bilgilendirme ve destek faaliyetlerinden ARBİS aracılığıyla en kısa ve doğru şekilde faydalanmanıza imkân sağlayacaktır. Eski ara yüzü kullanarak girmiş olduğunuz tüm eğitim ve deneyim/işyeri kayıtları “DİĞER” etiketiyle görünmektedir. Bu şekildeki tüm eğitim ve deneyim/işyeri kayıtlarının tamamen silinerek tekrar girilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize saygılarımızla sunarız.

(ARBİS hesabınızı şimdi güncellemek için tıklayınız.)

 

TÜBİTAK Çağrılı Destek Programları Başkanlığı

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube