Yayınlanma Tarihi: 28 Haziran 2017 Çarşamba

İnternet Güvenlik Uyarısı

Son dönemlerde yaşanan siber saldırılara yönelik olarak internet üzerinden güvenli bir iletişim kurulması amacıyla bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Üniversitemizin internet üzerinden çalışan;

• Hitit e-posta,
  • Öğrenci Bilgi Sistemi,
  • Elektronik Belge Yönetim Sistemi,
  • BAP ve BEDEK Otomasyonları,
  • Akademik Web Servisi,
  • Hitit-Bulut Servisi,
  • Hitit Wi-Fi Ağı,
  • FTP ve vb…,

Uygulamalarına ait; kullanıcı adı/şifre/adres/telefon numarası gibi kişisel bilgilerin e-posta aracılığıyla (kota dolması, hesapların çalındığı, upgrade edilmesi gerektiği vb… gerekçelerle) paylaşılmaması gerekmektedir.

Bu bilgilerin istenmesine dönük kötü niyetli amaçlarla gönderilen e-postaların silinmesi, yönlendirme yapılmak istenilen bağlantılara erişim yapılmaması ve kaynağından emin olunmayan programların yüklenmemesi önemle tavsiye edilmektedir.

Otomasyonlara bağlanmak amacıyla kullanılan şifrelerin sık sık güçlü şifre yapısına uygun olarak değiştirilmesi ve aşağıdaki kurallara göre;

• Büyük küçük harflerin birlikte kullanılması,
  • Harf yanına rakam ve bazı sembollerin eklenmesi
  • Tahmin edilebilecek bilgileri içermeyen zor ve karışık karakterlerden oluşan bir yapıda olmasına özen gösterilmelidir.

Ayrıca güvenli bir bağlantı için,

Şifrelerin başkalarıyla paylaşılmaması, güncel bir antivirüs yazılımı ile bilgisayarın sürekli güvenli tutulması ve lisanslı yazılımların kullanılması gerekmektedir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı