Yayınlanma Tarihi: 03 Eylül 2017 Pazar

Arakan Müslümanlarına Yapılan Soykırımı Kınıyoruz!

1948 yılında İngiltere’nin sömürgesi altındayken bağımsızlığını kazanan Myanmar (Burma), Rohingya (Arakan) eyaletinde yaşayan Müslümanlara yönelik insanlık dışı uygulamalar gerçekleştirmektedir.

Arakan eyaletinde Müslüman kardeşlerimize uzun süredir acımasızca soykırım yapılmakta; ordu ve Budist milliyetçiler kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden sivil insanları katletmektedir. Müslümanlara vatandaşlık verilmemekte, vatansız bir statüde yardıma muhtaç şekilde insanlık dışı şartlarda ve temel vatandaşlık hakları olmaksızın, çalışma hakkı dâhil temel haklardan mahrum bırakılarak yaşamaya mâhkum edilmektedir.

Tüm dünyanın suskun bakışları altında, Budist Myanmar devletinin yürüttüğü insanlık dışı politikalar ile işgal altında bulunan Arakan halkı, 1948 yılından bu yana sistematik asimilasyona ve etnik temizliğe uğratılmıştır. Çevresi Çin, Tayland ve Bangladeş ülkeleri ile çevrili olan Myanmar’ın Arakan bölgesinde yaşayan Müslüman kardeşlerimiz, bugün de sessiz sedasız kan ve gözyaşı dökmeye devam etmekte; ferdî, ailevî ve toplumsal mahremiyetleri hiçe sayılmaktadır.

Dinleri, dilleri, kimlikleri ortadan kaldırılmaya çalışılan Arakanlı Müslümanlara karşı yapılan saldırılar karşısında bütün dünyanın, özellikle de İslam dünyasının birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu içerisinde ortak bir tavır ve duruş sergileme zorunluluğu bulunmaktadır. Bizler tarih boyunca mağdur ve mazlum tüm insanlığa kucak açıp bağrına basmış aziz Türk milleti olarak bugün de zulmün her türlüsüne karşıyız. Can güvenliği bulunmayan Arakanlı Müslüman kardeşlerimize karşı yapılan insanlık dışı saldırıları nefretle telin ediyoruz.

Hitit Üniversitesi olarak Arakan Müslümanlarının yaşadığı bölgede bir an önce barışın sağlanmasını, bu zulmün biran evvel bitmesini temenni ediyor; Mübarek Kurban Bayramımızın başta Arakan, Suriye, Doğu Türkistan, Irak, Filistin ve Yemen'de zulüm altında olan kardeşlerimizin kurtuluşuna vesile olmasını diliyoruz.

HİTİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube