Dünyadaki hızlı değişim içinde ilerlemeye ayak uydurmak zorunda olan insanların ihtiyaçları da değişmekte, çeşitlenmekte ve dolayısıyla beklentileri de artmaktadır. Bu beklentilerin karşılanmasında bilime olan ihtiyaç çok hayatidir. Bilimin kaynağı olan Üniversiteler ise günümüzde artık yeni kuşak yaklaşımlarıyla sadece bilgi üreten değil bu bilgiyi topluma aktaran, teknolojik yenilikleri akademiyle harmanlayarak sanayiye katkı sağlamayı ve ticari değer yaratmayı hedefleyen kurumlardır.
Bundan dolayıdır ki üniversitelerin gelişmişlikleri ile ülkelerinin gelişmişlikleri arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu bağlamda, üniversitelere gerçekten büyük görevler düşmektedir. Adını evrenden alan ve evrendeki tüm canlılar gibi dinamik bir yapıya sahip üniversitelerde hiç şüphesiz ki ihtiyaçlar, yapılması gerekenler hiçbir zaman bitmez. Bununla birlikte, üniversiteler, toplumların ilerlemesindeki önderlik işlevlerini her zaman sürdürecektir, sürdürmelidir.
Özellikle Ar-Ge odaklı projelerin hayata geçirilmesini teşvik eden ve üniversite-sektör işbirliğini güçlendirecek şekilde çalışmalarına ağırlık veren Üniversitemiz, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi aracılığıyla farklı proje türlerine büyük miktarlarda destekler vermektedir.
Şu ana kadar bu özel bütçe ile Üniversitemizde çok ciddi miktar ve sayıda bilimsel projelere destekler sağlanmıştır. Ancak 16 Haziran 2017 tarihli ve 30098 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarına Ait Kurum ve Kuruluşlar ile Devlet Üniversitelerinin İlgili Birimlerinin Birlikte Kullanımı ile İşbirliği Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”te ifade edildiği üzere, aralarında Üniversitemizin de olduğu, Sağlık Bakanlığı ile ortak kullanım anlaşması yapan Üniversitelere sadece BAP projelerinde kullanılmak üzere verilen “BAP Payları” kaldırılmıştır.
Bu süreçten olabildiğince en az etkilenilmesi için yoğun gayretler sarf edilmiş, neticesinde de sağlanan yeni kaynaklarla birlikte 2017 yılında 123 projeye destek verilmiştir. Bir önceki yıllara göre destek verilen proje sayısındaki artış, akademisyenlerimizin ve üniversitemizin araştırma geliştirmeye yönelik verdiği önemin göstergesidir.
Üniversitemizde, 2011 yılından bu yana BAP Birimince 473 projeye yaklaşık 16.400.000 TL destek verilmiştir. 2017 yılından itibaren geçerli olmak üzere 19010-Ulusal Araştırma Projesinin de eklenmesiyle birlikte Üniversitemizde 10 farklı grupta projeye destek verilmektedir.
Proje üretkenliğinde yakalanan bu ivme, Üniversitemizin bilimsel çıtasının her geçen gün hızla yükselmesine de önemli katkıda bulunmuştur. Özellikle projelerden elde edilen bilgi ve bulgular, evrensel bir akademik üretkenlik ve verimlilik göstergesi olan ulusal ve uluslararası yayınlara dönüşmektedir. Buna ek olarak, söz konusu yayın çalışmaları pek çok kurum/kuruluş tarafından yapılan üniversite sıralamalarında dikkate alınmakta olup, en önemli ve baskın faktörlerden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Üniversitemiz, 2000 yılından sonra kurulan üniversitelerin de kendi içinde ayrı sıralandığı URAP sıralamalarında 2011 yılında 41. sıradayken 2017 yılında 27 basamaklık artışla 77 üniversite arasında 14. sıraya yükselmiştir. Bu yükseliş Üniversitemizin eğitime, bilime, araştırmaya verdiği değerin en somut göstergelerindendir.
Üniversitemiz yakaladığı bu ivmeyi devam ettirmek üzere araştırma geliştirme ve bilimsel çalışmalar kapsamında mümkün olan her türlü desteği vermeye devam etmek için çalışmalarını sürdürmektedir.
Hitit Üniversitesi Rektörlüğü