Üniversitemizin değerli öğretim elemanları, kıymetli idari personelimiz ve sevgili öğrencilerimiz,
2018–2019 Eğitim-Öğretim Yılına bugün itibariyle başlamış bulunmaktayız. Yeni eğitim-öğretim yılının başta siz değerli akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz olmak üzere tüm gönüldaşlarımıza, Üniversitemize, Çorum’umuza ve ülkemize başarılarla dolu güzel günler getirmesini diliyorum.
Hemen her şeyin hızla değiştiği ve dönüştüğü günümüz dünyasında, en önemli gücün bilgi olduğu artık herkesçe kabul edilmektedir. Bilgi, bugün; ekonomide ve sosyal gelişimde en belirleyici rolü üstlenmiştir. Dolayısıyla güçlü bir ülke olabilmenin temel şartı da bilgiyi üretip yönetmekten ve en iyi şekilde işleyebilmekten geçmektedir. Bu anlamda, bilgi toplumu olarak adlandırılan dünyamızda hiç şüphesiz en önemli unsur, yetişmiş insan gücüdür.
Gerek bilginin üretilip tüm insanlığın refah seviyesinin arttırılması için kullanılmasında, gerekse nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde üzerine en çok görev düşen kurumların başında yükseköğretim kurumları gelmektedir. Bundan dolayıdır ki, üniversitelerin gelişmişlikleri ile ülkelerinin gelişmişlikleri arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu bağlamda, üniversitelere gerçekten büyük görevler düşmektedir. Adını evrenden alan üniversitelerde ihtiyaçlar ve yapılması gerekenler hiç bir zaman bitmez. Bununla birlikte üniversiteler, toplumların ilerlemesindeki önderlik işlevlerini her zaman sürdürecektir.
Henüz 12 yaşında olan Hitit Üniversitemiz, siz değerli personelimizin olağanüstü gayretleriyle sürekli büyüyerek ve her alanda olduğu gibi yükseköğretimde de kendini gösteren kıyasıya rekabet ortamının getirdiği pek çok zorluğu başarıyla aşarak hedefine doğru emin adımlarla ilerlemektedir. Bugün gelinen aşamada Üniversitemiz 11 fakülte, 3 enstitü, 1 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 40’a ulaşan eğitim ve uygulama-araştırma birimiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürmektedir.
Üniversitemizde 1,500’e yaklaşan akademik ve idari personelimiz ile önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde 20,000’e yaklaşan öğrenciye eğitim verilmekte olup; öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı da 1/25 ile oldukça iyi bir seviyeye ulaşmış bulunmaktadır. Öğrencilerimizin yaklaşık %10’unu lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) öğrencilerinin oluşturması da lisansüstü eğitime vermiş olduğumuz önemi ortaya koymaktadır. Kaliteden ödün vermeden lisansüstü öğrenci sayımızın tüm öğrenciler içerisindeki oranını daha da yukarılara çekmek için çalışmalarımız bundan sonra da artarak devam edecektir.
Uluslararasılaşmaya ilk zamandan itibaren büyük önem veren Yönetimimiz, pek çok ülkeden çeşitli üniversitelerle ikili işbirliği anlaşması yapmıştır. Bu kapsamda Üniversitemizde halen 36 farklı ülkeden 230 uluslararası öğrenciye eğitim verilmektedir.
Üniversitelerin asli görevinin en önemli kısmını eğitim ve öğretim faaliyetleri oluştururken diğer önemli bir kısmını da bilimsel faaliyetlerin oluşturduğu gerçeğinden hareketle bu çalışmalara özellikle son yıllarda çok büyük ölçüde önem veren Üniversitemiz, dünyada yaklaşık 25,000 yükseköğretim kurumu içerisinde ilk 2,500’ünün sıralandığı URAP sıralamasında 2,342’nci sıraya gelmeyi başarmıştır. Bir Dünya Üniversitesi olma sloganıyla büyük bir kararlılıkla yürütülen çalışmalar sonucunda Hitit Üniversitesi’nde kişi başına düşen yayın sayısı hızlı bir şekilde artarak yaklaşık 0.90 seviyesine yükselmiş, Üniversitemiz Antarktika Bilim Üssü Projesi kapsamında Antarktika’da yapılan ilk çalışmalarda yer almıştır.
2011 yılında 200.907 m² olan Üniversitemizin arazisi yapılan çok yoğun çalışmalar neticesinde bugün itibariyle 2.636.350 m²’ye; aynı tarihte Üniversite genelinde 56.706 m² olan toplam kapalı alan da 114.260 m²’ye çıkartılarak kampüs sorununa köklü bir çözüm getirilmeye çalışılmıştır. Hitit Üniversitesi fiziki alt yapısı için geçen 7 yıl içerisinde yapılan çalışmalar için harcanan miktar yaklaşık 400 milyon TL’ye ulaşmıştır.
Üniversitemizde kampüs çalışmaları çok yoğun bir şekilde devam etmektedir. Sadece Meslek Yüksekokulu Kampüsünde hizmete giren 400 kwh’lık trijenerasyon sistemi ile 800 bin kwh üzerinde elektrik üretimi ile ısıtma ve soğutmaya %40 katkı sağlanmış; bu sisteminin üç katı büyüklüğünde olanı, akademik ve idari birimlerin çok büyük bir kısmının içerisinde yer alacağı Kuzey Kampüsü’nde tamamlanma aşamasına gelmiştir.
7/24 açık erişime açılan kütüphanemizdeki toplam kaynak sayısı 800.000’e yaklaşırken, akademik çalışmalarda son derece önemli olan veri tabanları ihmal edilmeyerek şu an itibariyle toplam 54 veri tabanına abonelik gerçekleştirilmiştir. Engellilerin de düşünüldüğü kütüphanemizde görme engelli öğrencilerimiz için Kitap Okuma Cihazı temin edilmiştir. Bu sayede görme engelli öğrencilerimiz matbu kitabı sesli olarak dinleme imkânına kavuşmuştur.
Bu çalışmalar neticesinde Üniversitemiz ulusal ve uluslararası ölçekli araştırmalarda bir gün dünya üniversite sıralamasında, bir gün üniversite memnuniyet anketinde, bir gün akademik ağlarda, bir başka gün ise çevre duyarlığını ölçen sıralamalarda; hasılı her geçen gün farklı bir alanda adından başarılarıyla söz ettirir hale gelmiştir. Alınan sonuçlar, Üniversitemizin hemen her alanda başarı grafiğinin hızla yükseldiğini göstermektedir.
Üniversitemizin her geçen gün daha da artan başarısı hiç şüphesiz bireysel değil; “birlikte” üretmenin sonucudur. Elde edilen başarı, Üniversitemizle beraber ilimizin ve ülkemizin de gurur ve başarı hanesine yazılmaktadır.
Yakın geçmişte sırasıyla ortaya çıkan gezi provokasyonu, 17/ 25 ve çukur-hendek olayları, 15 Temmuz darbe girişimi ve en son Ülkemiz hedef alınarak yapılan ekonomik savaş, esasında Ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerinin engellenmesine ve Türkiye’nin boyun eğdirilmesine yönelik teşebbüsler olsa da, Ülkemiz bunların üstesinden gelmeyi başararak asla kimseye boyun eğmeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır. Hep birlikte yaşadığımız bu süreç, bilimde, sanayide, ekonomide, siyasette ve kısacası her alanda yerli ve milli olmanın esasında ne kadar da önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyarken, Üniversitemiz de bu süreçte üzerine düşeni en iyi şekilde yapmaya çalışarak milletimizin birliği ve dirliği yönünde milli duruşunu her fırsatta açık bir şekilde ortaya koymuştur.
Önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde toplamda 3.500 yeni öğrencinin Ülkemizin farklı yerlerinden gelerek aramıza katılmış olması, Çorum’a ve Hitit Üniversitesi’ne ayrı bir renk ve güç katacaktır. Tercih sürecinde bizleri tercih ederek Büyük Hitit Ailesi’ne katılan siz değerli öğrencilerimizi tebrik ediyoruz. Mevcut ve aramıza yeni katılan öğrencilerimizle birlikte Hitit Üniversitesi’nde hep birlikte geleceğimizi en iyi şekilde şekillendireceğimiz bir eğitim-öğretim yılı geçireceğimize gönülden inanıyorum. Özellikle aramıza katılan yeni öğrencilerimiz, ailelerinden uzakta olmaları sebebiyle zaman zaman buruk bir hüzün duyabilirler. Ancak uzun bir tarihsel ve kültürel geçmişi olan Çorum’un konukseverliği, sizlerin kendinizi evinizdeki gibi hissetmenizi sağlayacaktır. Yönetim olarak kapımız akademik ve idari personelimize olduğu gibi, tüm öğrencilerimize de her zaman açık olacaktır. Üniversitemizdeki her öğretim elemanımızın ve idarecilerimizin de aynı şekilde “açık kapı” politikasıyla sizlere yardımcı olacağına inancım tamdır. Amacımız sizin mutlu, huzurlu ve kaliteli bir eğitim dönemi geçirmenizi sağlamaktır.
Her şeyin yarınlarımız için olduğuna yürekten inanan idaremiz, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da milli duruşuyla, üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmenin kararlılığı ve gayreti içerisinde olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılının Üniversitemiz, Çorum ve Ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyor, Üniversitemizin değerli öğretim elemanları, idari personeli ile öğrencilerimize yeni eğitim-öğretim yılımızda başarılarla dolu nice güzellikler diliyorum.
Selam ve saygılarımla.
Prof. Dr. Reha Metin ALKAN
Rektör