Yayınlanma Tarihi: 25 Eylül 2018 Salı

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan'ın Türk Dil Bayramı Mesajı

Çok eski çağlardan bugüne, yeryüzünde varlık gösteren bütün milletleri sıradan bir insan topluluğu olmaktan kurtarıp onları birleştiren, koruyan ve geleceğe taşıyan yegane güç, konuştukları dildir. Her toplumda kültür olgusu dil kapsamında anlam kazanıp korunmakta ve din, ırk ve gelenek gibi diğer unsurların bağlayıcılığı yine dil sayesinde mümkün olmaktadır. 

Sadece günümüzde yaşayan diller dikkate alındığında bile, yeryüzündeki dil sayısının 6 binden fazla olduğu çeşitli bilimsel kaynaklarda belirtilmektedir. Ancak ülkelerin dünya üzerindeki ekonomik ve siyasal güçleri, rolleri ve etkileri açısından diller sınıflandırıldığında etkin olarak kullanılan dil sayısı çok azalmakta ve belli başlı birkaç dil, diğerleri arasında ön plana çıkmaktadır. Söz konusu dilleri öğrenmek, dünyadaki gelişmeleri takip etmek açısından kaçınılmaz bir zaruret haline gelmektedir. Bu sebeple, Bedri Rahmi Eyüboğlu “en azından üç dil bileceksin” diyerek birinci sıradaki anadilimiz kadar başka bazı dilleri de çok iyi bilmemiz gerektiğini şiir aracılığıyla vurgular. Elbette her insan öncelikle ait olduğu milletin dilini mükemmel bir biçimde bilmek ve korumakla yükümlüdür. Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın "ses bayrağı"mız olarak nitelendirdiği güzel Türkçemizi yabancı dillerin etkilerinden korumak adına, herkesin sorumluluğu vardır. Dünyanın beşinci büyük sanat, kültür ve bilim dili olan Türkçemize kişi, kurum ve kuruluşlarca büyük bir özenle sahip çıkılmalıdır. Hitit Üniversitesi olarak bizler tüm yazılı, sözlü ve görsel paylaşımlarımızda Türkçemize karşı sorumluluğumuzun hep farkında olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. 

Günümüzde küreselleşmenin olumsuz etkilerinden Türkçemizi korumak adına her zamankinden daha fazla bilinçli olmaya ihtiyaç vardır. Bu anlamda, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Cumhuriyet'in ilk yıllarında ortaya koyduğu çalışma hedefleri o günlerden bugünlere ışık tutmaya devam etmekte ve 26 Eylül 1932’de ilk kez toplanan Türk Dili Kurultayının özüne yakışır şekilde "Türk Dil Bayramı" her yıl aynı tarihte kutlanırken, Türkçemiz adına Türkiye'de ve dünyanın dört bir yanında bilimsel etkinlikler düzenlenmektedir. Böylece dilimizin önemine ve gücüne dikkat çekilmekte, vatan savunmasındaki neferler misali ana dili Türkçe olan her bireyin de diline olan inancını, sevgisini bilinçli bir biçimde ona sahip çıkarak göstermesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Başkalarının boyunduruğu altına asla girmeyen Türk milleti, gücünü her şeyden önce içinde hayat bulduğu dilinden almıştır. Bugünün dünyasında da ülkemizi bütün hain hamlelerden, kötü niyetli hareketlerden koruma kararlılığını sürdürürken Türkçemizin önemini ve değerini unutmamamız gerekir. Millilik ve yerlilik düşüncesiyle dilimize her zamankinden çok daha fazla sahip çıkmalı ve bilinçli olmalıyız. 

Bu duygu ve düşüncelerle, Türk Dil Bayramımızı kutluyor, gökyüzünde özgürce dalgalanan bayrağımız gibi güzel Türkçemizin de bütün dünyada sonsuza değin gür bir sesle yankılanmaya devam etmesini Yüce Allah’tan diliyorum.  


 

                                                                                Prof. Dr. Reha Metin ALKAN
Rektör                 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube