Yayınlanma Tarihi: 14 Temmuz 2019 Pazar

15 Temmuz 2016 Hain Darbe Girişiminin 3. Yılında YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Saraç'ın Mesajı

Ülkemizin siyasi tarihinin en hain olaylarından biri 15 Temmuz darbe girişimidir. Darbeye teşebbüs sürecinde milletimiz genciyle, yaşlısıyla, öğrencisiyle, öğretim üyesiyle sokağa dökülmüş ve bu hain girişime geçit vermemiştir.

Bu süreçte üniversitelerimiz dâhil devletimizin çeşitli kurumlarından şehitler verilmiş, sonrasında kurumlarımız kendi içinde FETÖ/PDY terör örgütüne karşı çeşitli tedbirler almıştır.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından da menfur darbe girişiminin hemen sonrasında hızla tüm Üniversite yönetimleri ile irtibata geçilmiş ve Devletimizin kurum ve kuruluşları ile uyumlu bir işbirliği süreci tesis edilmiştir.

Başkanlığımız tarafından 16 Temmuz 2016'da yapılan bir açıklama ile milletimizin iradesine karşı düzenlenen, demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek olan darbe girişimi şiddet ve nefretle kınanmış, demokrasinin en önemli savunucularından olan üniversitelerimiz milletin iradesine saygı ve demokrasiye sahip çıkma noktasında tek vücut halinde tepkisini göstermiştir.

Bu darbe teşebbüsünün ne toplumda ne de orduda bir karşılığının olmadığı, aksine toplumun tüm tabakalarına ve kesimlerine sızan bu örgütün sadece kendi emelleri için düzenlediği hain bir girişim olduğu açıkça görülmektedir. Nitekim bu girişim yekvücut haline gelmiş olan yüce Türk milleti tarafından durdurulmuş, teröre geçit verilmemiştir.

15 Temmuz darbe girişiminden sonraki süreçte gerek Yükseköğretim Kurulu bünyesinde gerekse üniversitelerimizde çeşitli faaliyetler yürütülmüş, toplantılar yapılmış, yurtdışına bilgilendirme mektupları gönderilmiş, ulusal ve uluslararası alanlarda çeşitli yönleriyle darbe girişimi ele alınmış ve akademik makaleler yayımlanmıştır.

Memnuniyetle belirtmeliyim ki bütün üniversitelerimiz süreçte pek çok toplantı, panel, resim sergileri, ulusal ve uluslararası yayınlarla darbe sürecini tüm dünyaya çeşitli yönleriyle anlatmıştır.

Bir daha böyle hain oluşumlara ve girişimlere izin vermemek üzere tüm yükseköğretim kurumlarımızın insanımıza ve devletimize hizmet eden nesiller yetiştirmelerini temenni ediyorum.


    Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç    
Yükseköğretim Kurulu Başkanı


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube