Üniversitemiz tarafından “ATATÜRK’ü Anlamak” adlı panel 14 Kasım 2011 tarihinde Anitta Otel Hattuşili Salonu’nda düzenlendi. Üniversitemiz tarafından hazırlanan panele Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Çorum Belediye Başkan Vekili Zeki GÜL, 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman KÖSE, 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin KOCAOĞLU, üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet ÇANLI, üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAKAN, üniversitemiz öğretim üyeleri ve yardımcıları katıldı.
ATATÜRK’ün ölümünün 73. Yıldönümü nedeniyle ilk ve orta öğretimlerde, üniversitelerde programlar yapıldığını ve bunların genellikle birbirinin tekrarı niteliğinde olduğunu söyleyen Çorum Belediye Başkan Vekili Zeki GÜL bu programda Mustafa Kemal ATATÜRK’ün farklı yönlerinin anlatılacağını söyledi. GÜL programda emeği geçen herkese ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN’a teşekkürlerini sunarak sözlerini tamamladı.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yıllar önce hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine hala ulaşılamadığını, büyük önderin zor zamanlarda kısıtlı imkânlarla güzel işler başardığını söyledi. Rektör ALKAN, ATATÜRK'ün vizyon sahibi ve ileri görüşlü bir kişiliğe sahip olduğunu ve üniversite olarak Atatürk’ü gerçekten yaşatan, milli ve manevi değerlerine bağlı öğrenciler yetiştirdiklerini söyledi.
Programda oturum başkanlığı yapan 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman KÖSE, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yetişmiş olduğu dönemleri özellikle 1980’lerde Avrupa’nın Osmanlı’ya bakış açısını değerlendirdi.
19 Mayıs Üniversitesi’nden katılan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin KOCAOĞLU ise bugün Mustafa Kemal ATATÜRK’ten bahsediyorsak onu doğru anlamaya ihtiyacımızın olduğunu söyledi. KOCAOĞLU, M. Kemal’in “Nutuk” eserinin herkes tarafından okunması gerektiğini ve bu kitapta o dönemlerin çok iyi betimlendiğini söyleyerek ATATÜRK’ü “Tam Bağımsız Türkiye” cümlesi ile anlamanın mümkün olabileceğini söyledi.
Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet ÇANLI, bugün Türk milletinin atasına sevgisini, saygısını, bağlılığını farklı bir şekilde göstermesi gerektiğini söyleyerek bu anma törenlerinin büyükler için bir değerlendirme, küçükler içinse öğrenme olması gerektiğini sözlerine ekledi. ÇANLI, ATATÜRK’ün bize kazandırdıklarına karşılık bizden Cumhuriyeti yaşatıp, ülkemizi çağdaş ülkeler düzeyine çıkarılmasını istediğini söyledi.
Son olarak Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAKAN, “ATATÜRK’ü bir insan, bir güç ve bir duygu olarak görmek ve anlamak gerekir. ATATÜRK’ü anlamak için ciltler dolusu kitaplar yazılabilir. Fakat ATATÜRK’ü anlamak onu hissetmekle de mümkündür.” dedi. Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAKAN, panelin sonunda izleyenlere bir şiir dinletisi sundu.
Program panele katılan konuklara kokteyl ikramının ardından sona erdi.