Yayınlanma Tarihi: 02 Ekim 2012 Salı

Geçmişten Günümüze Anadolu Mimarlığı Konulu Panel Düzenlendi

Üniversitemiz ile Çorum Mimarlar Odası işbirliğiyle 1 Ekim Dünya Mimarlar Günü nedeniyle “Geçmişten Günümüze Anadolu Mimarlığı” konulu panel düzenlendi.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet ÜNAL, Ortaköy Şapinuva Kazısı Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa SÜEL ve Çorum Mimarlar Odası Başkanı Ulaş TOKGÖZ’ün konuşmacı olarak katıldığı panele, Üniversitemiz akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.

Panelde ilk olarak “Hitit Mimarisi ve Şehirciliği” konusunda konuşma yapan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet ÜNAL, tarihe faydacılık açısından baktıklarını ve geçmişte doğruların öğrenilmesi gerektiğini ifade etti. Hitit mimarisinde yapıların dayanıklı ve uzun yıllar ayakta kalabilecek şekilde yapılmasına dikkat çeken ÜNAL, bu sebeple taş kullandıklarını belirtti.

Hitit mühendislerinin bilgi birikimlerinin çok yüksek olduğunu ve o dönemde belli bir düzeye ulaştığını belirten Ortaköy Şapinuva Kazısı Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa SÜEL, Ortaköy-Şapinuva alanında bulunan yapıların mimari problemleri teknik açıdan anlattı. Yapıların zayıf bir zemine sahip olduğunu ve dolgu toprak üzerine yapıldığını ifade eden SÜEL, aradan geçen 3500 yıla ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’na rağmen yapılarda bir bozulma olmadığını belirtti. 3500 yıl önce dere çakılı ve kırma taşlarla oluşturulan yapının halen sağlam bir şekilde ayakta kalabildiğinin altını çizen SÜEL, 5 metreye kadar inen temellerin var olduğunu vurguladı.

Son olarak konuşan Çorum Mimarlar Odası Başkanı Ulaş TOKGÖZ ise daha iyi kentler ve daha iyi yaşamlara sahip olabilmemiz için kent yönetiminin sivil toplum kuruluşlarıyla ve üniversite ile işbirliği içerisinde olması gerektiğini belirtti.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube