Yayınlanma Tarihi: 10 Kasım 2012 Cumartesi

Vefatının 74.Yıldönümünde Atatürk’ü Anma Paneli” Gerçekleştirildi

Üniversitemiz tarafından düzenlenen “Vefatının 74.Yıldönümünde Atatürk’ü Anma Paneli” Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda 10 Kasım 2012 tarihinde saat 10.00’da gerçekleştirildi. Panelde, moderatör görevini Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet DEMİRYÜREK yerine getirirken, konuşmacı olarak Üniversitemiz Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan KAYA ve Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Ali ILICA yer aldı. Paneli, başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN olmak üzere çok sayıda akademisyen ve öğrenci izledi.

Panel, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet DEMİRYÜREK’in yaptığı kısa bir açılış konuşmasıyla başladı. DEMİRYÜREK konuşmasında, Milli Mücadele sürecinde elde edilen büyük başarının Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘ün, silah arkadaşlarının ve milletimizin maddi manevi desteği, sonsuz inancı ve fedakârlığıyla elde edildiğine vurgu yaptı.

Panelistlerden Yrd. Doç. Dr. Gökhan KAYA, “Entelektüel Bir Kişilik Olarak Atatürk” konu başlığı altında dinleyenleri bilgilendirdi. Çocukluk ve gençlik dönemlerini geçirdiği Selanik şehrinin modern yapısı ve kültürünün, Atatürk’ün yaşamını nasıl etkilediği konusu üstünde duran Yrd. Doç. Dr. KAYA, Atatürk’ün arkadaşlarıyla kanaat görüşmeleri gerçekleştirdiğini ve bolca okuma yaptığını söyledi.  Atatürk’ün yaşamı boyunca not alarak 4000 civarında kitap okuduğuna değinen Yrd. Doç. Dr. KAYA, okuduğu kitaplar arasında din, tarih ve sosyoloji kitaplarının daha baskın olduğunu belirtti. Yrd. Doç. KAYA, bilim mecmualarını da yakından takip eden Atatürk’ün entelektüel birikiminin oluşumunda etkili olan bilim adamlarını ise şöyle sıraladı: Siyaset alanında Jean Jacques Rousseau, sosyolojide Emile Durkheim, antropolojide Pittard ve tarihte Herbert.

Yrd. Doç. Dr. Gökhan KAYA’nın ardından Öğr. Gör. Ali ILICA söz alarak “Devlet Adamı Olarak Atatürk” başlığı altında konuşmasını gerçekleştirdi.  Liderliği ve askeri dehasıyla devlet kuran, çözüm odaklı ender bir şahsiyettir diyerek anlattığı Atatürk’ün, milli mücadele yıllarında sadece bir asker olarak değil bir toplum lideri olarak ortaya çıktığından bahsetti. Okuduklarını içselleştiren bir aksiyon insanı ve gündem belirleyici olan Atatürk’ün tarihin tecrübesinden yararlanmayı bilerek ve milletini arkasına alarak başarı elde ettiğine değinen Öğr. Gör. ILICA,  Atatürk’ün sanayiye verdiği önemden bahsederken şunları kaydetti: “Atatürk modern tarım öğrenmeleri için öğrencileri yurtdışına gönderdi. Köylüyü milletin efendisi olarak onure etti. Onların hep yanında oldu.” Öğr. Gör. ILICA, “Onun ilkelerini yaşatmak asli görevimizdir.” diyerek sözlerine son verdi.

Programın sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr. Reha Metin ALKAN katkılarından dolayı başta Prof. Dr. Mehmet DEMİRYÜREK olmak üzere Yrd. Doç. Dr. Gökhan KAYA ve Öğr. Gör. Ali ILICA’ya teşekkür etti. Toplu hatıra fotoğrafı çekiminin ardından panel sona erdi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube