Yayınlanma Tarihi: 02 Kasım 2012 Cuma

“Cumhuriyetten Günümüze Şehir ve Şehircilik Sempozyumu” Başladı

 “Uluslararası Cumhuriyetten Günümüze Şehir ve Şehircilik Sempozyumu”nun üçüncüsü, 2 Kasım 2012 Cuma günü saat 09.30’da Anitta Otel’de başladı. Çorum Belediyesi’nce düzenlenen sempozyuma Çorum Valisi Sabri BAŞKÖY, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer KÜLCÜ, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, çok sayıda akademisyen, bilim adamı ve davetli katıldı.

İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılış konuşmalarının ilkini sempozyum yürütücüsü İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Mahfuz SÖYLEMEZ gerçekleştirdi. Prof. Dr. SÖYLEMEZ konuşmasında, “Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Şehir ve Şehircilik Sempozyumları, kentsel dönüşümün konuşulduğu günümüzde bize kuracağımız şehirlerin nasıl olması gerektiği hakkında çok önemli ipuçları sunmaktadır. Geleceğin kenti bu verilerden faydalanmaksızın oluşturulamaz. Dilerim belediyelerimiz bu verilerden faydalanırlar.” dedi.

Prof. Dr. SÖYLEMEZ’in ardından konuşmalarına başlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, sadece insanı değil tüm canlıları ilgilendiren konuların ele alındığı şehircilik konusunun çok farklı yönleriyle tartışılacağı, çok önemli ipuçlarının üretileceği sempozyumun düzenlenmesine vesile olmasından ve katkılarından dolayı Çorum Belediye Başkanı Muzaffer KÜLCÜ’ye teşekkürlerinin sunarak sözlerine başladı. Prof. Dr. ALKAN konuşmasında, “Bize özgü bir mimari ve kentleşme bilincine sahip olan, geçmişiyle barışık ve toplumuna en iyi şekilde hizmet etmek isteyen bir mimari anlayışa ve şehircilik bilincine sahip teknik insanlar yetiştirmek gibi bir yükümlülüğümüz var. Biz bu bilince sahip olarak Mimarlık Fakültesinin çalışmalarını yürütüyoruz. Fakültemiz bu bilince sahip öğrenciler yetiştirecektir.” diyerek tüketen değil üreten, ürettikçe gelişen, uygarlaşan bir kent arayışı içinde olunması gerektiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. ALKAN, “Sempozyumun ilgili tüm paydaşlara ciddi katkılar sağlayacağı inancıyla emeği geçen herkese içtenlikle teşekkürlerimi sunuyorum.” diyerek sözlerine son verdi.

Prof. Dr. ALKAN’dan sonra kürsüye gelen Çorum Belediye Başkanı Muzaffer KÜLCÜ ise, Çorum’un tarih, medeniyet ve bir kültür kenti olduğunu belirterek, “Tarihi ilk yazılı barış anlaşmasının taraflarından birisi olan Hitit Uygarlığının başkenti olarak şehircilik kavramını tartışmayı ve tartışmaların sebeplerinden istifade etmeyi kendimize bir sorumluluk olarak görüyoruz.” dedi.

Son olarak kürsüye çıkan Çorum Valisi Sabri BAŞKÖY ise, eskinin özlemini duysak da hep birlikte yeni işlerin gayretinde olmamız gerektiğine vurgu yaptı.

Sempozyumun “Cumhuriyet Döneminde Belediyecilik ve Yerel Yönetimler” konusunun ele alındığı birinci oturumuna Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN başkanlık yaptı. Yerli ve yabancı 50’den fazla bilim adamının katılacağı ve 3 gün sürecek olan, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e ve Cumhuriyetten Günümüze Kent Mimarisinde yaşanan değişimler üzerine hazırlanan bilimsel makalelerin sunulacağı “Cumhuriyetten Günümüze Şehir ve Şehircilik Sempozyumu” ile Cumhuriyet dönemi şehircilik anlayışı ele alınacak. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube