Yayınlanma Tarihi: 29 Kasım 2012 Perşembe

“Türk Edebiyatı'nda Gönül” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet AKKUŞ’un konuşmacı olarak katıldığı “Türk Edebiyatında Gönül” konulu konferans, Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi konferans salonunda, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut OKUMUŞ, Üniversitemiz akademisyenleri ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.

Konferansın başında kısa bir konuşma yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut OKUMUŞ, Prof. Dr. Mehmet AKKUŞ ile aynı üniversiteden mezun olduklarını belirterek, “Bize en derin yanımız, en zengin yanımız olan gönülden bahsedilecektir. Büyük bir zevkle ve arzuyla dinleyeceğiz.” diyerek kürsüyü Prof. Dr. AKKUŞ’a bıraktı.

Türk Edebiyatı'nda gönül kavramının nasıl yer bulup, hangi anlamlarda hayatla kucaklaştığının aktarıldığı konferansta, “Gönül bir ummandır.” diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. AKKUŞ, gönlü bir okyanusa benzeterek okyanusa girmenin kolay olmayacağını; girilse de çıkmanın zor olacağını dile getirdi. Gönlün insanlar için ne ifade ettiği üzerinde duran Prof. Dr. AKKUŞ, Türk Edebiyatı'nda önemli yer tutmuş olan eserlerde, gönül tanımının edebiyat gözüyle bilinenden daha derin bir yapıda olduğunun altını çizdi.

Türk Edebiyatı’nın İran Edebiyatı’ndan etkilendiğini, dolayısıyla bu kelimeyi sadece Türkçe açısından değerlendirmenin yanlış olacağını söyleyen Prof. Dr. AKKUŞ,  Türkçenin birçok dille etkileşiminden dolayı “yürek” kelimesinin de edebiyatımızda yer aldığını belirtti. Prof. Dr. AKKUŞ, gönül kelimesinin her kültürde her edebiyatta akislerinin olduğuna da vurgu yaptı.

Türk Edebiyatı’nda “fuad ve kalb” kelimelerinin kullanıldığını daha sonra “gönül” kelimesiyle Türkçeleştiğini söyleyen Prof. Dr. AKKUŞ, gönül evinin temizliği konusuna da değindi. “Kişi sevgiliyi istiyorsa gönül hanesini temiz tutmalı.” diyen Prof. Dr. AKKUŞ, bu konuya ayna örneğiyle açıklık getirdi. Prof. Dr. AKKUŞ, şairlerinin gönlü aynaya benzettiğini ve bu aynanın zamanla kirlendiğini; Allah’ın gönülde, aynada tecelli etmesi için ise aynadaki kirin, pasın temizlenmesi gerektiğini belirterek Allah ve Peygamber sevgisinin öneminden bahsetti. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube