Yayınlanma Tarihi: 08 Kasım 2012 Perşembe

TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan KAÇALİN Üniversitemizi Ziyaret Etti

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan KAÇALİN, Üniversitemizin davetlisi olarak Çorum’a geldi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN’ı makamında ziyaret eden Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN, daha sonra Üniversitemiz tarafından düzenlenen “Bilim Dili Olarak Türkçe” konulu bir konferans verdi. Devlet Tiyatro Salonu’nda gerçekleşen konferansa gerek öğrenciler ve öğretim üyeleri gerekse halk büyük ilgi gösterdi.

Konferansın açış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Türkçenin 2500 yıllık bir tarihe sahip olduğunu ve geçmişte bu dille birçok kıymetli eser yazıldığını belirterek günümüzde de Türkçenin bilim dili olma yeterliğinin bulunduğunu ifade etti. Ayrıca yabancı dil öğretimine önem vermenin Türkçeye önem vermemek anlamına gelmediğini vurguladı. Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN ise konferansında Türkçenin bazı kollarının dünyada yok olma tehlikesini yaşayan diller arasında yer aldığını ancak Türk dilinin tarih içerisinde Kaşgar, Herat ve Kazan gibi yerlerde derin köklerinin bulunduğunu belirterek Türkçenin güçlü bir dil olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. KAÇALİN, 1978 yılında Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlanan Bilim Kültür ve Öğretim Dili Olarak Türkçe adlı kitabı dinleyicilere göstererek Türkçenin bir bilim dili olup olmadığı konusundaki çalışmaların eskiye dayandığını ifade etti. Son olarak Türkçe kelimelerin anlam değerlerinin önemi üzerinde duran Prof. Dr. KAÇALİN, dinleyicilerin sorularını cevaplandırarak konferansını bitirdi.

Programın sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN tarafından Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN’e bir plaket takdim edildi. Prof. Dr. KAÇALİN de Sayın Rektörümüze TDK yayınlarından oluşan bir hediye sundu.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube