Yayınlanma Tarihi: 13 Mart 2012 Salı

"İstiklal Marşı ve Mehmet Akif" Paneli Düzenlendi

İstiklal Marşı'nın kabulünün 91. yıldönümü nedeniyle Hitit Üniversitesi ve Çorum Belediyesi’nin birlikte düzenlediği  "İstiklal Marşı ve Mehmet Akif"  konulu panel Devlet Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi.

Oturum başkanlığını Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin KOCAOĞLU'nun yaptığı panele Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAKAN, 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz BAYRAM ve emekli öğretim görevlisi Mehmet TATLISU konuşmacı olarak katıldı. Panelde milli şair Mehmet Akif ERSOY'un yaşamı ve eserlerinin yanı sıra İstiklal Marşı'nın tarihçesi ele alındı. Panele üniversite öğrencilerinin ilgisi yoğun oldu.

Panelde Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN bir daha İstiklal Marşı'nın yazılmayacağını, ay yıldızlı bayrağın sonsuza dek dalgalanacağını söyledi. Prof. Dr. ALKAN, İstiklal Marşı'nın Türk milletinin geçmişte yaşadığı acıları, çektiği ıstırapları ve milli değerlerini muazzam bir şekilde yansıtan eser olduğunun altını çizdi. İstiklal Marşı’nın sipariş üzerine yazılmadığını vurgulayan Prof. Dr. ALKAN, yazıldığı dönemin en iyi şekilde anlatan bir hürriyet tezahürü olduğuna işaret etti. Mehmet Akif ERSOY'un yeteri kadar bilinmediğine dikkat çeken Alkan, ünlü şairin Safahat isimli eserinin ciddi nasihatler içerdiğini kaydetti.

Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAKAN ise konuşmasında, "Mehmet Akif demek his demek. Vatan ve vatan sevgisi demek. Aşk demek. İstiklal demek" dedi. İstiklal Marşı'nın yazıldığı, ülkenin işgal edildiği günlerin çok geride olmadığına vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. BAKAN, bugün o günlerin yaşayan insanların hala hayatta olduğunu belirtti. BAKAN, bunların bilindiğinde bu ülke üzerinde oynanan oyunlar, sahnelenmek istenen senaryoların daha iyi anlaşılacağının altını çizdi. 91 yıl önce bu ülkeyi bölmek ve parçalamak isteyenlerin bugün yeni ve farklı senaryoları hayata geçirmeye çalıştığını dile getiren BAKAN, bunlara dur diyebilmek için tarihin çok iyi bilinmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Belediye Başkan Yardımcısı Turhan CANDAN, her milleti sembolize eden şahsiyetler olduğunu belirterek, Türk milletini, Türk toplumunun milli ve manevi değerlerini en iyi temsil eden yansıtan şahsiyetin Mehmet Akif ERSOY olduğunu söyledi. Mehmet Akif'in isminin salonlarda zorla anılan birisi olmadığını dile getiren CANDAN, Türkiye'nin normalleştikçe ünlü şairin değerinin daha iyi anlaşılacağını söyledi. CANDAN, İstiklal Marşı'nın ise her kıtası ve mısrası ile büyük bir tarihi eser olduğunu belirtti.

Panele konuşmacı olarak katılan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin KOCAOĞLU, "Hepimiz bilmem neyiz yerine gelin hepimiz Akif olalım" dedi. Türk milletinin bir daha İstiklal Marşı yazmayacağını dile getiren Doç. Dr. Bünyamin KOCAOĞLU, bunun Türk toplumundan bir Akif daha çıkmayacağı anlamına gelmediğini ifade etti. Türk milletin özlemlerini, hasletlerini 10 kıtada aktaran başka bir yüreğin bulunmadığını anlatan KOCAOĞLU, bugüne kadar böyle bir başka yüreğinde çıkmadığını kaydetti. Mehmet Akif'in ömrünün sonuna kadar devletine ve milletine samimi bir şekilde hizmet ettiğini açıkladı. İstiklal Marşı'nın her kıtasıyla büyük bir tarih dersi verdiğini anlatan KOCAOĞLU, "İstiklal marşımız bu milleti en iyi şekilde tanımlıyor. Bugün birçok kişi bunu düşünerek iyi analiz etmeli. İstiklal Marşı bir tarih bestesidir. Kıymetini bilmek lazım" ifadelerini kullandı.

Panel Vali Yardımcısı Sait TOPOĞLU, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan CANDAN, İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali ÖZÜDOĞRU, İl genel Meclisi Başkanı Mustafa EKER, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa KÖSE ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube