Yayınlanma Tarihi: 26 Mart 2012 Pazartesi

“Üretici ve Tüketici Açısından Helal Gıdanın Yeri ve Önemi” Konulu Panel Düzenlendi

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü kapsamında Üniversitemiz, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Standardları Enstitüsü, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle 23 Mart 2012 Cuma günü Anitta Otel’de “Üretici ve Tüketici Açısından Helal Gıdanın Yeri ve Önemi” konulu bir panel düzenlendi. Panele Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Fatih ÖZBEY, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Dr. Muhlis AKAR, Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Atilla YEŞİL ve Türk Standardları Enstitüsü’nden Özhan GÜNDÜZ konuşmacı olarak katıldılar.

Düzenlenen etkinliğe Çorum Vali Yardımcısı Hacı Osman EBİLOĞLU, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, İl Müftüsü Mehmet AŞIK, TSE Ürün Belgelendirme Merkez Başkanı Doğan UÇAR, TSE Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet PELİT, TSE Çorum Ürün Belgelendirme Müdürü Uğur ÖZDENİZ, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup KARACA ve çok sayıda davetli katıldı.

Panel öncesi konuşma yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup KARACA “Helal gıda konusunda gerçekleştirilen bu panelin çok gerekli ve doğru bir yaklaşım olduğuna inanıyorum” dedi.

 Helal gıdanın TSE’nin gündeminde çoktandır var olduğunu ve bu konuda çok güzel çalışmaların yapıldığını kaydeden TSE Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet PELİT, “enstitüye yaklaşık 120 adet başvurunun yapıldığını ve bu başvurulara üçte bir oranında belge verildiğini” ifade etti.

Panel öncesi son konuşmayı yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN ise “üniversite olarak sadece öğrencilere eğitim veren bir kurum olmadıklarını, imzalanan protokollerle ve gerçekleştirilen işbirlikleriyle sosyal projelere de sürekli destek veren bir yapıda olduklarını” ifade etti. TSE ile çok yakın işbirliği içerisinde olduklarını belirten ALKAN, “Bu panel TSE ile gerçekleştirdiğimiz üçüncü çalışma, bu ve benzeri etkinliklere üniversite olarak her zaman destek vermeye hazırız” diyerek sözlerini tamamladı.

Moderatörlüğünü TSE Çorum Ürün Belgelendirme Müdürü Uğur ÖZDENİZ’in yaptığı panelde “Gıda Endüstrisinde Helal Gıda” konusu ile ilk konuşmayı yapan Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Fatih ÖZBEY, gıda sanayisinin her gün gelişen bir sektör olduğunu, herkesin talebine cevap vermeye çalışan ve büyüyen bu pazarda üretilen ürünleri takip etmenin zorluklarını ifade etti. Helal gıda sertifikasının önemine dikkat çeken ÖZBEY, tüketici tercihleri, yasal zorunluluklar ve pazar içi rekabet gibi unsurlardan dolayı firmaların helal gıda sertifikası almaya başladıklarını belirtti.

“Helal Gıda Duyarlılığı” hakkında sunum gerçekleştiren Dr. Muhlis AKAR ise “insanoğlunun ilk imtihanı helal gıda ile olmuştur” diyerek sözlerine başladı. Dinimiz açısından bir değerlendirme yapan AKAR, “Aldığımız maaşın hakkını vererek çalışmalıyız, çünkü eğer o parayı hakederek kazanmıyorsak, alacağımız ürünlerin de helâlliği tartışılır” dedi.

Atilla YEŞİL ise “Helal Gıda Standardı ve Dünya Ticareti” konusuna değindi. Helal gıda standardının evrensel olması gerektiğini ifade eden YEŞİL, helal gıdanın dünya ticaretinde önemli bir paya sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Son olarak “Helal Gıda Standardı ve Belgelendirmesi” konusunda sunum yapan Özhan GÜNDÜZ, helal gıda ile ilgili kuralları belirten TS OIC / SMIIC 1, TS OIC / SMIIC 2, TS OIC / SMIIC 3 belgeleri hakkında bilgiler aktardı.

Program, panelistlere teşekkür plaketlerinin verilmesin ardından düzenlenen kokteyl ile sona erdi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube