Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda 27 Nisan 2012 Cuma günü "Eti Maden ve Bor Sektörü" konulu konferans düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Orhan YILMAZ, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Yücel YALÇINOĞLU, Fen edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Aydın ÖZLÜK, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Naki ÇOLAK, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Arzu KARAYEL, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman ASAN, Sungurlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay KARACİF, Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet DEMİRTAŞ, Üniversitemiz akademisyenleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Orhan YILMAZ, “bor” konusunda hemen herkesin fikir sahibi olduğuna, ancak medya kuruluşlarının yansıttığı gibi bir mucize ya da Türkiye’yi sıkıntılardan kurtaracak bir maden olduğuna inanmanın gerçeği yansıtmadığını ifade ederek sözlerine başladı. Ayrıca bor kimyasallarının da çok fazla basite indirgenmemesi gerektiğini vurguladı.
Bor rezervlerinin %72’sinin Türkiye’de bulunduğunu söyleyen YILMAZ, kullanım alanlarının mevcut olmadığı yerlerde borun değerli olmadığını fakat kullanım sahaları mevcut ise bulunmaz bir nimet olduğunu belirtti. YILMAZ, sadece Türkiye’de bulunan bor rezervlerinin çıkarılması halinde bile tüm dünyaya 300 yıl kadar yeterli olabileceğine dikkat çekti.
Bor kimyasallarının hangi alanlarda kullanıldığı hakkında bilgiler veren Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Orhan YILMAZ, bor kimyasallarının katkı maddesi olarak cam, deterjan, tarım ve seramik alanlarında kullanıldığını, bu alanlar içinde ise en fazla olarak cam sanayisinde istifade edildiğini söyledi. Borun en fazla Uzakdoğu ülkelerine satıldığına dikkat çeken YILMAZ, “Bu alışverişte % 59,3 payla birinci sırada Çin yer almakta” dedi.
YILMAZ, devam eden ve onay aşamasında olan projelerden bahsettikten sonra amaçlarının ekonomik üretim, yeni kullanım alanları, yeni ürünler ve teknolojik bilgi birikimini sağlamak olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamladı.
Program Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Orhan YILMAZ’a Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Naki ÇOLAK’ın çiçek sunması ve Üniversitemiz Fen Edebiyat Dekan Vekili Prof. Dr. Aydın ÖZLÜK’ün Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN adına teşekkür plaketini takdim etmesinin ardından sona erdi.