Yayınlanma Tarihi: 14 Mayıs 2012 Pazartesi

“Türk Dünyasında İslami İlimlerin Yeri” Türkistan’da düzenlenen Uluslararası Konferans’ta Tartışıldı

Ahmet Yesevi Üniversitesi Tarih-Pedagoji Fakültesi İlahiyat Bölümü “Türk Dünyasında İslami İlimlerin Yeri” konulu Uluslararası bir konferans gerçekleştirdi. Konferans Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinin işbirliği ile 26-27 Nisan 2012 tarihleri arasında Ahmet Yesevi Üniversitesi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Konferansta çok sayıda Türk ve Kazak bilim adamı konuyla ilgili görüşlerini ortaya koydu.

Konferansın açılışında Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lesbek TAŞİMOV ile Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Salih AYNURAL birer konuşma yaptı. İlk sözü alan Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü TAŞİMOV dinin toplumlar üzerindeki etkisi ve yerine dikkat çekerken Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili AYNURAL da, Türk dünyasında ve Orta Asya’daki İslam anlayışına değinirken “bu İslam anlayışı aşırılıklardan uzak, dışlayan değil kucaklayan, nefret ettiren değil sevdiren bir anlayıştır” diye konuştu. AYNURAL bu coğrafyadan aşırı (ekstremist) akımların çıkmadığını ve çıkamayacağını da örneklerle ortaya koydu.

Açılış konuşmalarından sonra oturumun ilk sunumunu “İmam Gazzalî ve Dini İlimlerde Yenilik Anlayışı” adlı tebliğiyle Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut OKUMUŞ yaptı. Ardından Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Dosay KENJETAY “Türk İslam Felsefesinin Gelişim Özellikleri” adlı tebliğini sundu.

Konferans boyunca gerçekleştirilen oturumlarda Türk ve Kazak öğretim üyeleri tarafından geçmişten günümüze Türk Dünyasında İslamî İlimlerin durumu, alan ve yöntem tartışmaları, problemleri, İslami İlimlerin Türk Dünyasında yeniden inşasıyla ilgili neler yapılabilir gibi konularda 24 tebliğ sunuldu.

Konferansa Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Ferit USLU, Doç. Dr. Cemil HAKYEMEZ, Doç. Dr. Selim TÜRCAN, Doç. Dr. Halil İbrahim ŞİMŞEK, Doç. Dr. Hasan Yücel BAŞDEMİR ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet ÜMİT, Kazakistan tarafından Kazakistan Müftiyat Din İşleri Başkanlığından Dr. Balgabek MİRZAEV, Dr. Kalmahan ERCAN, Nur-Mübarek Mısır İslam Üniversitesi’nden Doç. Dr. Muhittin İSA, Doç. Dr. Adilbaev ALAU, Doç.DrAdilbaev ŞAMŞAT ve Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden Prof.Dr. Ahmet Yıldırım, Doç. Dr. Süleyman Gezer, Doç. Dr. ZikriyaCanderbek, Yrd. Doç. Sercan ORAZBAY tebliğleriyle katılıp katkı verdiler. Tebliğlerin bitiminden sonra; sorular, cevaplar, değerlendirmeler, teklifler ve temenniler dile getirilerek konferansın bilimsel etkinliği sonlandırıldı.

Gezilerle renklenen konferans programında ilk durak Hoca Ahmet Yesevi Türbesi oldu. Sonrasındaysa katılımcılar, Otrar’da bulunan Aslan Baba Türbesi ile Türkistan’ın diğer tarihî yerlerini gezdiler ve Sırderya nehrini gördüler. Konferans, Almatı gezisiyle son buldu.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube