Üniversitemiz tarafından düzenlenen “Bir Dünya Entelektüeli Cemil Meriç” konulu konferansTurgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.Yazar Cemil MERİÇ’in kızı, öğretim üyesi, yazar ve düşünür Prof. Dr. Ümit MERİÇ’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa ilgi yoğun oldu.
Konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Vali Nurullah ÇAKIR’ın eşi Cemile ÇAKIR, Belediye Başkanı Muzaffer KÜLCÜ’nün eşi Hatice KÜLCÜ, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan CANDAN, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mesut OKUMUŞ ve Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Ferit USLU, Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Menderes SUİÇMEZ, İskilip Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Muammer CENGİL, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Faruk YAMANER, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın başında kısa bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr. Reha Metin ALKAN, Üniversitenin bugüne dek düzenlemiş olduğu etkinliklerle şehrin entelektüel bakış açısına katkıda bulunmayıhedeflediklerini söyledi.ALKAN, bu bağlamda üst düzey entelektüel bilgi birikimine sahip bir yazar olarak Prof.Dr. Ümit MERİÇ’i şehrimizde konuk etmekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.
ALKAN konuşmasında; “Gençlik yıllarında kitaplarını zevkle okuduğum bir şair olan Cemil MERİÇ’in konu edildiği veyoğun bir katılımın olduğu bu konferansı göz önüne aldığımda, ülkemizde gerçekten doğru algılanıp doğru anlaşılmış bir yazar olduğunudüşünüyorum.” dedi. Cemil MERİÇ’indünyayı, gözleri gören birçok insandan çok daha iyiyorumladığını dile getiren ALKAN konuşmasında,MERİÇ’in hayatını etkileyenönemli insanlardan biri olduğuna vurgu yaptı. ALKAN konuşmasını, “Çok şanslıyız ki böyle bir aydınımız var.” cümlesiyle sonlandırdı.
Prof. Dr. Ümit MERİÇ konferansında, Hititlerin başkenti Hattuşa’ya değindi. Konuşmasında “Hattuşa’nın tıpkı Venedik gibi UNESCO tarafından koruma altına alınması aslında bu bölgenin dünyanın kenarında değil tam da dünyanın merkezinde olduğunu gösterir” diyen MERİÇ, Cemil MERİÇ’in bir dünya entelektüeli olarak konuşulmasını, Çorum’un bir dünya kenti olmasına bağladığını söyledi. “Babam, bugün 30-40 baskı yapan kitaplarının hepsini gözlerini kaybettikten sonra yazmıştı. Gözlerini kaybettikten sonra 12 kitap kaleme aldı. Cemil MERİÇ bir dünya entelektüeliyse Çorum’da bir dünya şehri” diyen MERİÇ, konuşmasının devamında babasının özgeçmişini ve bilinmeyen yönlerini dinleyicilerle paylaştı. MERİÇ, babasının 1916 yılında Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde doğduğunu, gözlerini kaybettiğinde 38 yaşında olduğunu belirterek, “Babam 40’lı yıllarda Nazım HİKMET’le tanıştı. O dönem şiir yazıyordu. Özellikle Fransız edebiyatından birçok önemli eseri Türkçe’ye kazandırdı. 1958 yılında ise gözlerini kaybetti. O tarihten hayatını kaybedene kadar kitaplarını, gazetelerini ona ben okudum” dedi.
Konferans Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr.Reha Metin ALKAN’ınProf.Dr.ÜmitMERİÇ’e plaket takdimiyle sona erdi.