Yayınlanma Tarihi: 29 Mayıs 2012 Salı

Ev Sahipliğini Yaptığımız “Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu” Başladı

Başbakanlık Tanıtma Fonu Başkanlığı ve Çorum Valiliği’nin katkıları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Üniversitemizin işbirliği ile bu yıl 34.’sü yapılan Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu Anitta Otel’de başladı.

Anadolu topraklarında kazı ve araştırma yapan çok sayıda yerli ve yabancı bilim insanının bir araya geldiği sempozyumun açılıştoplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, Vali Nurullah ÇAKIR, Milletvekilleri Murat YILDIRIM, Cahit BAĞCI, Belediye Başkanı Muzaffer KÜLCÜ,Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKANile çok sayıda kazı başkanı ve akademisyen katıldı.

Sempozyumun açılışında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, Vali Nurullah ÇAKIR,Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat SÜSLÜ, Milletvekili Murat YILDIRIM veHitit üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yaşar ERSOY birer konuşma yaptı.

Kültür ve Turizm BakanıErtuğrul GÜNAY konuşmasında, tarihi eser ve yerlerin bütün insanlığa ait olduğunu belirtti. GÜNAY, Türkiye’deki bir tarihi yerin bir başka ülkedeki insana, başka ülkede bulunan bir yerinde Türk insanına ait olduğunu söyledi. Kendilerine göre yabancı kazı başkanlarının da istediği şekilde rahatça çalışabileceğini dile getiren GÜNAY, "Bulduklarınızla ilgili yazılan Almanca, İngilizce yazıyorsanız, Türkçe de yazacaksınız. Eğer kazı yapılması için işbirliğine girmişsek sizlerle Türkçe'nin de bir bilim dili olarak gelişmesini istiyoruz. Kazı yaptığınız ülkenin diline saygı göstererek bunu yapacaksınız.” Kazı çalışmalarına büyük destek verdiklerini belirten GÜNAY, bu alanda yeni çalışmaların olduğu bilgisini de verdi.

Sempozyumun açılış bildirisini Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yaşar ERSOY sundu. ERSOY konuşmasında, “1hafta boyunca Bakanlar Kurulunun onayı ve Kültür ve Turizm Bakanlığının izinleriyle ülkemizde yerli ve yabancı bilimsel heyetler tarafından 2011 yılında sürdürülen kazı ve müze sonuçlarının yanısıra, kazı alanlarında yürütülen koruma ve onarma projelerinde kaydedilen gelişmeleri izleme olanağı bulacağız. Bu çerçevede ülkemizde pek çok çalışmayı yürüten yerli ve yabancı meslektaşlarımızın ve onlara destek veren kurumları önemsiyoruz.” dedi. Son yıllarda ortaya çıkarılan taşınır ve kültür varlıklarının sergilendiği devlet müzelerinde izlediğimiz gelişmeler, örnekleri giderek artan müzecilik anlayışına işaret etmekte diyen ERSOY, bu anlayışın sadece büyük kentlerde değil Çorum ilinde olduğu gibi daha yerel ve yeni müzelerde de gözlemlendiğini dile getirdi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, yaptığı konuşmada Sempozyumun Türkiye'nin tarihsel ve kültürel mirasının tanıtımı ve kazı araştırma sonuçlarının değerlendirilmesi açısından son derece önemli olduğunu ifade etti. Türkiye'nin arkeoloji bakımından son derece önemli ve zengin bir potansiyele sahip olduğunu belirten ALKAN, arkeolojik çalışmalar noktasında son yıllarda ciddi bir ivme yakalandığını dile getirdi. Kazı çalışmalarının sayı ve nitelik açısından arttığını vurgulayan ALKAN; "Bu sempozyum bunun tipik göstergelerinden birisi. 330 bilim insanı burada bildiri sunacak" dedi. Konuşmasının devamında üniversite ile ilgili de bilgiler veren ALKAN, Hitit Üniversitesi'nin 2006 yılında kurulan genç bir üniversite olduğunu belirterek, "Arkeoloji konusunda güzel çalışmalar yapılıyor. Arkeoloji bölümüne geçtiğimiz sene ilk öğrencilerimizi aldık. Ayrıca Antropoloji bölümü için de YÖK’ten izin geldi. Sanat Tarihi ile ilgili dosyayı hazırladık ve kısa zaman içerisinde YÖK'e sunacağız. Eski Çağ Dilleri ve Kültürü bölümünün altında Hititoloji Ana Bilim Dalı için gerekli izinleri aldık. Hititlerin başkentine Hititoloji bölümünü kazandırdık. Bu şekilde ülkemiz ve dünyaya en iyi şekilde hizmet edecek." dedi.

Rektör ALKAN konuşmasına şöyle devam etti: "İlki 1979 yılında gerçekleştirilen, bugün ise 34. süne ev sahipliği yaptığımız Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nun, Anadolu'muzun önemli şehirlerinden biri olan Çorum'da, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Hitit Üniversitesi'nin işbirliği ile düzenlenmesinin heyecanı ve mutluluğu içerisindeyim. Kısa bir süre önce Almanya'dan Türkiye'ye iade edilen, gerek Çorum gerekse Türkiye arkeolojisi açısından büyük öneme sahip Boğazköy Sfenksinin yaklaşık 100 yıl sonra ait olduğu topraklara geri dönmesinin ardından böyle bir sempozyumun Hitit uygarlığının temellerinin atıldığı ve bu uygarlığın merkezi olan Çorum' da yapılması bizleri ayrıca mutlu etmektedir. Sempozyumun, Türkiye'de son bir yıl içerisinde yürütülen tüm arkeolojik araştırmaların sonuçlarını içeren formatıyla, dünyada başka bir örneği bulunmamaktadır. Bilindiği gibi kültür ve tabiat varlıkları açısından son derece önemli olan ülkemiz, zengin ve büyük bir kültürel potansiyele sahiptir. Ülkemiz arkeolojik zenginliklerimiz açısından başka hiçbir ülkeyle kıyaslanamayacak kadar emsalsiz bir hazine niteliğindedir. Bugün ülkemizde arkeoloji biliminin geldiği düzey bizler için büyük bir onur kaynağıdır.”

Çorum Valisi Nurullah ÇAKIR konuşmasında şunları söyledi: “Kültür Bakanlığımızın himayelerinde, genel müdürlüğümüz ve özelinde de Çorum Hitit Üniversitesi ile Belediyemizin, Valiliğimizin ve Ticaret ve Sanayi Odamızın il adına bu sempozyumaev sahipliği yapmaktan gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Biz kazılar başlamadan önce toplantı düzenleyerek kazılarla ilgili sorunları değerlendiriyoruz. Akabinde yıl bittikten sonra veya kazı dönemi bittikten sonra kazı sonuçlarını düzenliyoruz. Bu şekilde kazı çalışmalarına biz de katkı sağlamak istiyoruz.”Çorum, Amasya ve Tokat bölgesinin "Galatya" adı altında ayrı bir şekilde turizme açılması gerektiğini vurgulayan ÇAKIR, "Kazılardan ortaya çıkan tarihi eserler evrensel değerlerdir ve tüm insanlığın ortak mirasıdır" diyerek, Çorum'da bu anlamda mütevazi sayılabilecek bir dizi sempozyum ve etkinlik gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi. ÇAKIR, "Bu anlamda kazı sezonunun sonunda yaptığımız sempozyumlarla geçmişten devraldığımız mirası gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Bu varlıkların korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için çaba gösteriyoruz" diyerek sözlerine son verdi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat SÜSLÜ ise sempozyum açılış toplantısında, 2011 yılında 16, 2012 yılında ise 8 müzenin ziyarete açıldığını belirterek, yıl içerisinde 10 müzenin daha açılacağını duyurdu.Türk kazılarında 1991’de 39,2001’de 51, 2011’de 123, 2001 ile 2011 arasında %32 artış görülmekte diyen SÜSLÜ, yine Bakanlar Kurulu onaylı yabancı kazılarda da artış görülmekte olduğunu söyledi.

Çorum Milletvekili Murat YILDIRIM konuşmasında,“Sayın Bakanı aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Çorum gerçekten turizm açısından önemli bir yeri kapsıyor çünkü yol güzergâhları üzerinde bulunuyor. Burayı da bir Galatya bölgesi olarak değerlendirebiliriz. Önemli tarihi güzelliklerimiz ve yerlerimiz de var. Bu tür sempozyumların devamını diliyorum.” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumuna geçildi.Sevinç GÜNEL'in başkanlığını yaptığı açılış oturumunda Seda TUZCU "Türkiye'deki Dünya Miras Alanları", Abuzer KIZIL ise "2011 Yılı Milas Hanedan Mezarı ve Kutsal Alanı Çalışmaları" ve "Euromos 2011" başlıklı bildirileri sundular.Sempozyumda Bakan GÜNAY'ın da ilgiyle takip ettiği oturumlar gün boyu devam etti. 1 Haziran’a kadar sürecek olan sempozyum, bildirilerin tamamlanmasının ardından 02.06.2012 Cumartesi günü yapılacak olan Boğazköy-Alaca Höyük gezisi ile sona erecek.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube