02.05.2012 Çarşamba günü Hitit Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi’nde "Din Öğretiminde Yeni Gelişmeler" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Prof.Dr.İrfan AYCAN konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmasını İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut OKUMUŞ'un yaptığı konferans, Fakülte Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Konferansa Emekli Millet Vekili Adnan TÜRKOĞLU, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut OKUMUŞ, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Ferit USLU, Yrd. Doç. Dr. Şahabettin ERGÜVEN, İl Müftü Yardımcısı Harun ÖZKAN, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali KURNAZ, İMVAK Başkanı Said KÖMÜRCÜ, İMVAK yönetim kurulu üyesi Mustafa DUDUOĞLU ile çok sayıda akademisyen, okul müdürü, din kültürü öğretmeni ve öğrenci katıldı.
İlahiyat Fakültesi öğrencileriyle bir araya gelen AYCAN, yaptığı konuşmada İmam Hatip Liseleri ve İlahiyat Fakülteleri’nin halkın dini konularda ihtiyacını karşılamada çok önemli bir görevi yerine getirdiğini ifade etti. Dinöğretimini yetkin akademisyenlerden alan İlahiyat öğrencilerinin mezun olduktan sonra gerek Milli Eğitim Bakanlığı’nda gerekse Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yapacakları görevlerin toplumun dini ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olacağını söyledi.
AYCAN konuşmasında Türkiye’de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin tarihsel süreçte nasıl şekillendiğini anlattı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile birlikte çıkarılan Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun Din Eğitimi ve Öğretimi ile ilgili önemli bir dayanak olduğunu ifade eden AYCAN, zaman içinde farklılık gösteren din dersi uygulamalarına değindi.
AYCAN, 1924 yılında açılan din eğitimi veren kurumların 1930 yılında kapatıldığını, din eğitimi ihtiyacını karşılamak isteyen bazı ailelerin çocuklarını Arap ülkelerine gönderdiklerini, bu durumun zaman zaman olumsuzluklara neden olduğunu söyledi.
AYCAN, 1951 yılında çok partili sisteme geçilmesiyle Türkiye'de İmam Hatip Liseleri’nin açılmaya başladığını, 1980 yılında ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu hale getirildiğini kaydetti.
4+4+4 kanun tasarısının yasalaştığını ve önümüzdeki yıldan itibaren hayata geçeceğini belirten AYCAN, kanunla İmam Hatip Okulları’nın ortaöğretim kısımlarının yeniden açıldığını, ilköğretimin ikinci kademesinden itibaren tüm liselerde öğrencilerin Kuran-ı Kerim ve Hazreti Peygamber'in hayatını seçmeli ders olarak okuyabileceklerini ifade etti. Seçmeli derslerin içinde Arapça'nın da bulunduğunu kaydeden AYCAN, ayrıca şunları söyledi:
“Yeni eğitim sistemiyle ilahiyat fakültelerindeki öğrencilerimize de istihdam sağlanmış olacak. Yurt dışında da İmam Hatip Liseleri açıyoruz. Lisenin bazı yıllarını bizde okuyan öğrenciler diğer yılları yurt dışında okuyabilecek. Dünyanın her tarafından Türkiye'de dini eğitim almak için talep var.”
AYCAN, birçok İslam ülkesinin din öğretimi alanında Türkiye’yi örnek aldığını ifade etti. Pakistan’ı bu ülkelere örnek gösteren AYCAN, Pakistan'ın din eğitiminde İmam Hatip Lisesi modeline geçme yolunda çalışmalar yaptığını, kendilerinin bu konuda Pakistan ile yakın temas halinde olduklarını belirtti.
AYCAN, Alevilik'in din derslerinde yer alması konusunda ise şunları kaydetti:
“Son yıllarda bu konuların tartışılması da bu işe olumlu katkı sağladı. Alevilik'in din derslerine konulması için Alevi hocalarla görüşüldü,çalıştaylar yapıldı. Sonuç olarak zorunlu din dersinin kaldırılması yerine Alevîlik-Bektâşîlik, Caferîlik ve Nusayrîlik din derslerine konuldu. Alevilik'in din derslerine girmesi vatandaşlarımızı memnun etmiştir. Yapılan anketler Sünni vatandaşların yüzde 86'sının, Alevi vatandaşların ise yüzde 79'unun din dersinden memnun olduğunu göstermektedir.”
Prof. Dr. AYCAN, Çorum'a da yakın zamanda 25 dönümlük bir alan üzerinde ikinci İmam Hatip Lisesi inşa edilmesi için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.
Etkinlik sonunda Prof. Dr. Mesut OKUMUŞ, Prof. Dr. İrfan AYCAN’a katılımından dolayı teşekkür etti. AYCAN’a teşekkür plaketi İMVAK Başkanı Said KÖMÜRCÜ tarafından verildikten sonra, İMVAK yönetim kurulu üyesi Mustafa DUDUOĞLU tarafından da çiçek takdim edildi.