Yayınlanma Tarihi: 12 Temmuz 2012 Perşembe

“Ekmekte Yeni Dönem” Konulu Panel Gerçekleştirildi

             Üniversitemiz, Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi işbirliği ile düzenlenen "Ekmekte Yeni Dönem" konulu panel Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panelde 1 Temmuz’da yürürlüğe giren ekmek üretimi ve satışındaki yeni düzenlemeler ele alındı.

           Panele Çorum Belediyesi Başkan Yardımcısı Turan CANDAN, Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçil TÜRKSOY, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden Dr. Selda DOĞAN ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Cevdet AKYÜZ konuşmacı olarak katıldı.

          Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan paneli Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz ERMİŞ, Fırıncılar Odası Başkanı Adem ÇIKIK, İskilip Esnaf Odası Başkanı İsmet USLU, Tarım Müdürlüğü görevlileri, bazı kurum ve kuruluşların temsilcileri,akademisyenler,gıda mühendisleri, fırıncılar ve çok sayıda ilgili izledi.

          "Ekmekte Yeni Dönem" konulu panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Reha Metin ALKAN, Üniversite bünyesinde bulunan Gıda Mühendisliği Bölümü’nün Çorum'a katacak çok şeyi olduğunun altını çizdi. ALKAN, “Gıda Mühendisliği Bölümü bir dizi etkinlik düzenledi. Bu tür etkinlikler devam edecek. Yakında Gıda Laboratuvarımızı da açacağız.”dedi.

           Göreve geldiğinde üniversitede öğrenci sayısının 8 bin 500'lerde iken şimdi bu sayının 9 bine çıktığını ve sayının her geçen dönem artacağını belirten ALKAN, bu sürede bölüm sayılarının da arttığını kaydetti. Konuşmasında yeni bölüm müjdesi de veren ALKAN, Fizyoterapi Rehabilitasyon ve Sosyal Hizmet Bölümlerinin YÖK'ten onay aldığını, İletişim Fakültesi ile ilgili çalışmaların ise devam ettiğini söyledi.

        Konuşmasında Hitit Üniversitesi’nin 6 yıllık bir üniversite olmadığını, 36 yıllık bir tarihe sahip olduğunu vurgulayan ALKAN, "Bizde şu an mevcut duruma göre geleceğimizi şekillendiriyoruz. Dünyanın en ünlü üniversitesi olan Oxford aynı adı taşıyan, yaklaşık 150-200 bin kişinin oturduğu bir şehirdir. Ama bir üniversite sayesinde ünlü olmuştur. Orta ölçekli bir ilde yer almamıza rağmen dünya çapında üniversite olmamamız için hiçbir neden yok. Üniversitemiz Çorum’la, halkla iç içe bir üniversitedir. Yeter ki el ele veripgerekenleri yapalım, birlikte çalışalım." diyerek sözlerini tamamladı.

     "Ekmekte Yeni Dönem" konulu panele konuşmacı olarak katılan Belediye Başkan Yardımcısı Turhan CANDAN ise konuşmasında, belediye olarak kentin sağlığını ilgilendiren konularda taraf olduklarını kaydetti. Artık yeni fırın açma şartlarının ağırlaştığını ifade eden Turan CANDAN, "Yeni dönemde fırın açmak için müstakil bir yer olması lazım. Artık meskûn mahalde bina altlarında yerleşim yerlerine fırın açılamayacak" dedi. Türkiye'de 5 milyon ekmeğin çöpe atıldığını ifade eden CANDAN, " Çorum'da 20 ila 25 bin adet ekmeğin çöpe gittiğini tahmin ediyoruz. Yapılan yeni düzenleme ekmek israfıyla da alakalıdır. Hayata geçen her düzenlemenin mantıklı bir açıklaması vardır" ifadelerini kullandı.

        1 Temmuz'da yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği’ne fırınların adapte olmaya başladıklarını ancak büyük bir değişim olmadığını vurgulayan CANDAN, "Bunun nedenin bilgi eksikliği olduğunu düşünüyoruz. Panelin yapılma amacı da buydu. Fırıncılarımız sağlık üretim için gerekenleri yapmak zorundalar" diye konuştu.

         Ramazan öncesi yaptıkları hazırlıklardan da bahseden CANDAN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Belediye olarak bir denetim ekibi oluşturduklarını; ekmek, pide ve simit fırınlarını denetlediklerini söyleyerek, "İnsan sağlığı söz konusu olduğu için denetimleredaha fazla ağırlık vereceğiz." diyerek sözlerini tamamladı.

 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube