Yayınlanma Tarihi: 23 Kasım 2013 Cumartesi

Haçlı Seferleri ve Arkeolojisi Konferansının İkinci Oturumu Gerçekleştirildi

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığınca organize edilen “Haçlı Seferleri Tarih ve Arkeolojisi” başlıklı konferansın ikinci oturumu 22 Kasım 2013 Cuma günü gerçekleştirildi. Cardiff Üniversitesi Tarih, Arkeoloji ve Din Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Denys Pringle’nin konuşmacı olarak katıldığı etkinlik Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda saat 10.00’da başladı. Yaklaşık iki buçuk saat süren konferans İngilizce olarak sunuldu ve Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Erkan Aksoy tarafından Türkçe’ye çevrildi.  “The Walls of Medieval Ascalon, from Byzantium to the Crusades”  (Bizans’tan Haçlılara Ortaçağ Ascalon’u Surları) başlıklı ve esas olarak Tarih ve Arkeoloji Bölümleri Yüksek Lisans öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen sunumunda Prof.Pringle, günümüzde İsrail toprakları içinde, Gazze yakınlarında, bulunan Ascalon şehrinin Suriye ve Mısır arasındaki ulaşımı kontrol eden yol üzerinde bulunduğunu belirterek şehri çevreleyen surların yapılışını ve şehrin 1100-1300 yıllarında Haçlılar ile Müslüman devletler (Fatımiler, Eyyubiler ve Memlükler) arasındaki çatışmalara sahne olduğunu anlattı. Ascalon şehrine hakim olan güçlerin şehrin surlarını bazen güçlendirdiklerini bazen de tahrip ettiklerini vurgulayan Prof. Pringle, şehir surlarının üç kapısı bulunduğunu, bu kapıların Kudüs Kapısı, Yafa Kapısı ve Gazze Kapısı adlarını taşıdığını belirtti. 60 kadar slayt ve görsel malzeme ile desteklenen konferansında Prof. Pringle, Ascalon şehrini çevreleyen surlardan günümüze kalan kalıntıların fotoğraflarını izleyicilerle paylaştı.