Yayınlanma Tarihi: 10 Aralık 2013 Salı

Fen Edebiyat Fakültemizde Dil ve İdeoloji Konulu Konferans Verildi

Üniversitemiz ile Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda “Dil ve İdeoloji” konulu bir konferans düzenlendi. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans öğrenci, öğretim elemanı ve halk tarafından yoğun bir ilgiyle karşılandı.

Programdan önce Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ı makamında ziyaret eden Prof. Dr. Musa Duman, aldığı davetten duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti. Kendisinin Çorum’a dair anılarının bulunduğunu, çünkü Çorum İmam Hatip Lisesi’nde okuduğunu ifade eden Prof. Dr. Duman, Rektörümüz Prof. Dr. Alkan’ın Üniversitemizde yürütülmekte olan çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulunması üzerine Hitit Üniversitesi’nde büyük ve önemli işler başarılmasının Çorum açısından çok olumlu olduğunu belirtti.

Konferans, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve Çorum Valisi Sayın Sabri Başköy’ün eşleri Fatma Başköy başta olmak üzere çok sayıda misafir ve Üniversitemiz mensubunun katılımıyla gerçekleştirildi. Prof. Dr. Musa Duman konuşmasına ideolog, ideoloji, ideal, idealizm kelimelerinin anlamlarını açıklayarak başladı. İkinci olarak dilin tanımı ve önemi üzerinde duran Prof. Dr. Duman, dilin Cenab-ı Hakkın insanlara bahşettiği harikulade bir sistem olduğunu ve görünüşte karmaşık bir yapıya sahip gibi görünse de dilin aslında kendi içinde mükemmel bir sistem barındırdığını ifade etti. Dilin seslerden oluştuğunu, sonsuz sayıda ses bulunduğunu ancak bu seslerden sadece 40-50 civarındakinin kendi içinde bir sistemle farklılaşıp farklı dilleri oluşturduğunu vurguladı. Prof. Dr. Duman, konuşmasının devamında dilde ağız ve lehçe ayrımları üzerinde durarak yaşayan ve ölmekte olan dillerden söz etti. Son olarak dil ve ideoloji ilişkisi üzerinde duran Prof. Dr. Duman, kimi kelimelerin tıpkı kılık kıyafet gibi insanların ideolojileri ile ilişkilendirildiğini çeşitli örneklerle açıkladı.

Programın bitiminde Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, verdiği konferanstan dolayı teşekkür ederek Prof. Dr. Musa Duman’a plaket ve çiçek takdim etti. Ayrıca Çorum Valiliği adına Fatma Başköy Hanımefendi tarafından bir hediye sunuldu.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube