Yayınlanma Tarihi: 05 Aralık 2013 Perşembe

Fen Edebiyat Fakültesi'nde “Aşk Mesnevileri I: Leylâ ile Mecnûn” Konulu Konferans Verildi

Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün düzenlediği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Aşk Mesnevileri I: Leylâ ile Mecnûn” konulu konferans Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi.    

Dünyanın yaratılışındaki aşk unsurunun önemine değinerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Doğan, Leylâ ile Mecnûn’un bizim edebiyatımızdaki aşk mesnevilerinin parlayan yıldızı olduğunu söyledi. Aslında bir Arap çöl efsanesi olan bu hikâyenin ilk olarak İran Edebiyatında Nizamî tarafından kaleme alındığını, Türk edebiyatında ise Leylâ ile Mecnûn konusunda yazılmış mesnevilerin en eşsiz örneğinin Fuzûlî’nin Leylâ ve Mecnûn’u olduğunu belirtti.

Fuzûlî’nin eserinin girişinde edebiyat vasıtasıyla İlâhî hakikatleri ve sırları açıklamak istediğini belirten Prof. Dr. Doğan, Leylâ ismi altında Allah’ın sıfatlarını, Mecnûn kimliği ile ise Allah’ı arayan ve ona ulaşma yolunda sıkıntılara katlanan insanı anlattığını ifade etti. 

Konuşmasının daha sonraki bölümlerinde Prof. Dr. Doğan, Leylâ ile Mecnûn hikâyesini, mesnevinin içinde kendisinin nazmen çevirdiği yirmi dört gazel ve iki murabbadan bölümler okuyarak anlattı.

Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, konferanstan önce Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ı makamında ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, konferansa katılımından dolayı teşekkür ederek Prof. Dr. Doğan’a plaket takdim etti.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube