Yayınlanma Tarihi: 06 Aralık 2013 Cuma

Civciv Engelli Aracımız TRT’de

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Mekatronik ve Alternatif Enerji Kulübü öğrencileri tarafından ortopedik engelli vatandaşların ulaşımlarının sağlanması amacıyla üretilen "Civciv" isimli engelli ulaşım aracı, TRT Haber’de yayınlandı.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “XI. Ne Üretelim Etkinlikleri ve Proje Yarışması”nda ikinci olan ve İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen “İnovasyon Türkiye Yenilikçi Teknolojiler ve Buluşlar Fuarı”nda da sergilenmeye layık görülen “Civciv”, ulasal TV’lerde yayınlanmaya devam ediyor.

Üniversitemiz  Mühendislik Fakültesi Mekatronik ve Alternatif Enerji Kulübü öğrencileri tarafından yapılan bu başarılı çalışmanın ortopedik engelli vatandaşların ulaşımlarına büyük bir kolaylık sağlayacağını ifade ederek projede yer alan öğrencilerimizi tebrik eden Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Civciv” isimli engelli aracını, ortopedik engelli vatandaşlarımızın tekerlekli sandalye ile birlikte kimseye ihtiyaç duymadan kullanabileceklerini belirterek engelli vatandaşlarımızın hayatlarındaki ulaşım engelinin Civciv’le bir nebzede olsa sonlanacağını belirtti.

Hitit Üniversitesi olarak öğrenci odaklı bir yönetim anlayışıyla insanlığın hizmetine faydalı çalışmalar yapmaya gayret ettiklerini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, bu başarılı projenin ulusal medyada yer almasını çok önemsediklerini açıkladı.

 Hitit Üniversitesi olarak engelli bireylerin toplumsal hayatta varlık göstermelerine, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmelerine katkı sağlayacak bu başarılı çalışmadan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Alkan,  “Engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek hepimizin temel görevidir” dedi.

“Civciv” Engelli Aracının Teknik Özellikleri:

Civciv Engelli Aracı, iki adet 1500 wattlık elektrikli motor temin edildikten sonra, yaklaşık üç hafta gibi kısa bir sürede yapılıp kullanıma hazır hale getirilmiştir. Araç elektrikli motorların parçalanıp özel bir şase oluşturulması ile üç tekerlekli olarak dizayn edilmiştir.

Araç arka iki tekerlekten itişlidir. Fren sistemi ön hidrolikli disk, arka tekerlekler ise kampanadır. Araçta el freni mevcuttur. Menzili 70-80 km arasında değişmektedir. Maksimum hız akünün doluluk oranına bağlı olarak 70km/sa ile sınırlandırılmıştır. Araç sinyal sistemi, korna sistemi, ayna, sepet, kilitlenebilir kapalı sepet gibi özelliklere de sahiptir. Tekerlekli sandalyenin rahatlıkla araca biniş yapabilmesi için araçta rampa mevcuttur. Rampanın açılır kapanır sistemi uzaktan kumanda ve uyarı sistemi ile gerçekleştirilir. Rampanın kaldırılmasında 12 voltluk bir motor kullanılmıştır. Tekerlekli sandalyenin araca girdikten sonra sabitlenip hareket etmemesi için kilitleme sistemi yapılmıştır. Bu sayede tekerlekli sandalye kullanıcısının güvenli yolculuk yapması amaçlanmıştır.
 

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube